Παράταση οριζόντιων μέτρων στήριξης περιλαμβάνει το πακέτο του Απριλίου - Στα 38 δισ. ευρώ ο λογαριασμός

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παράταση οριζόντιων μέτρων στήριξης περιλαμβάνει το πακέτο του Απριλίου - Στα 38 δισ. ευρώ ο λογαριασμός
Σήμερα οι ανακοινώσεις. Επιχείρηση για σταδιακό άνοιγμα της αγοράς τον Απρίλιο. Το νέο ΕΣΠΑ γίνεται μέτρα στήριξης Αποκαλυπτήρια για το Σχέδιο Ανάκαμψης.

Οριζόντια παράταση των παρεμβάσεων στήριξης που ισχύουν μέχρι σήμερα σε όλους τους κλάδους που θα παραμείνουν κλειστοί, αναμένεται να περιλαμβάνει το πακέτο των μέτρων στήριξης του Απριλίου που σχεδιάζεται να ανακοινωθεί σήμερα. Ο λόγος για τα μέτρα της αναστολής βεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων, της παράτασης αναστολής πληρωμών αξιογράφων, των ενοικίων (με την καταβολή υπό όρους διπλής αποζημίωσης στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του Απριλίου, τόσο για τον Φεβρουάριο όσο και για τον Μάρτιο, χωρίς δήλωση για τον τελευταίο μήνα), αλλά και της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, του προγράμματος «Συν-Εργασία», των επιδομάτων ανεργίας και των κινήτρων πρόσληψης 100.000 νέων εργαζομένων.

Το πακέτο του Απριλίου θα περιλαμβάνει και τον 7ο Κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής αξίας 1 δισ. ευρώ, ενώ επίσης τρέχει η επιδότηση των τόκων των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως 31 Μαρτίου 2021 και επίκειται η εκκίνηση του προγράμματος Γέφυρα 2 για τα επιχειρηματικά δάνεια.

Η νέα παράταση των περιορισμών προκαλεί πλέον πολύ μεγάλο βάρος και στην αγορά αλλά και στα κρατικά ταμεία. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας υπολόγισε το συνολικό λογαριασμό των μέτρων στήριξης του 2021 σε πάνω από 14 δισ. ευρώ αυξάνοντας, έτσι το συνολικό πακέτο μαζί με τα μέτρα του 2020 σε πάνω από 38 δισ.ευρώ.

Τα στοχευμένα μέτρα και η στήριξη κατά το «άνοιγμα» της αγοράς

Αυτό που επιχειρείται από την κυβέρνηση – με όχημα τα self test που θα καταστούν υποχρεωτικά για κάποιες επιχειρηματικές δραστηριότητες- είναι να ανοίξει σταδιακά την αγορά από τις 5 Απριλίου με αρχή το λιανικό εμπόριο (που προκαλεί και το μεγαλύτερο πλήγμα στην οικονομία της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ το μήνα). Συνεχίζοντας - σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων – στα μέσα του Απριλίου με τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης και στα τέλη Απριλίου με την απελευθέρωση των μετακινήσεων ανά νομό, ενώ έως τα μέσα Μαΐου στοχεύει στο σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού.

Η κυβέρνηση επιθυμεί όσο η αγορά ανοίγει να μετατρέπει σε στοχευμένα τα οριζόντια μέτρα στήριξης, επικεντρώνοντάς τα στις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με αναγκαστικά μέτρα. Παράλληλα, σχεδιάζει να διοχετεύσει νέα εργαλεία παροχής ρευστότητας στους κλάδους που ανοίγουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 τα οποία πλέον, όπως όλα δείχνουν, στρέφονται και αυτά στη μάχη των μέτρων στήριξης θα χρηματοδοτηθεί το νέο εργαλείο επιδότησης κεφαλαίου κίνησης για εταιρείες στον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού που έχουν πτώση τζίρου. Επίσης, το επόμενο διάστημα ανάλογα με το «άνοιγμα» της οικονομίας θα ληφθούν οι αποφάσεις για τον 8ο κύκλο Επιστρεπτέας.

Τον Μάιο - Ιούνιο προσδιορίζεται η αναδρομική αλλαγή και το δικαίωμα προκαταβολής των ποσών της Επιστρεπτέας, αλλά και το νέο πρόγραμμα κάλυψης των παγίων δαπανών ζημιογόνων επιχειρήσεων (με στόχο και στις δύο περιπτώσεις το συμψηφισμό νέων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών).

Παράλληλα αναμένεται το νέο εγγυοδοτικό για χαμηλότοκα δάνεια κεφαλαίων κίνησης που θα αφορά στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, αλλά και τα αντίστοιχα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Επίσης αναμένονται οι επιδοτήσεις μέσω του ΕΣΠΑ σε πληττόμενες εταιρείες από τα Περιφερειακά Προγράμματα, με τις πρώτες πληρωμές (στο σύνολό τους είναι αξίας 800 εκατ. ευρώ περίπου) να έχουν προαναγγελθεί για τον Απρίλιο.

Το Σχέδιο Ανάκαμψης

Η κυβέρνηση ξεκινά παράλληλα τις παρουσιάσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ, με αρχή την τοποθέτηση σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο από τον αρμόδιο αναπληρωτή Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη. Η δημόσια παρουσίαση του αναμένεται από τον Πρωθυπουργό την Τετάρτη, ενώ έχει προγραμματιστεί συζήτηση στη Βουλή στις 5 Απριλίου και μετά, έως τα μέσα του Απριλίου η κατάθεση του στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, το σχέδιο περικλείεται σε 2.000 σελίδες, περιλαμβάνει 118 έργα και 64 μεταρρυθμίσεις και θα συνοδεύεται από άλλα περίπου 250 επιμέρους. Όπως είπε στο Βήμα της Κυριακής, θα χρειαστεί περίπου ένα δίμηνο διαβουλεύσεων με τις Βρυξέλλες προκειμένου να εγκριθεί και να αποδεσμευτεί η προκαταβολή του 13% των 32 δισ. ευρώ, περίπου 4,1 δισ. ευρώ, ενώ οι πρώτοι πόρο θα εισρεύσουν στη χώρα στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Εκτίμησε ότι η ενεργοποίησή του θα προσθέσει τουλάχιστον 2 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη της χώρας την τρέχουσα χρονιά. Άλλες δύο μονάδες υπολογίζει επίσης, με το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας, από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider