Πώς το Ταμείο Ανάκαμψης «ανάβει πράσινο φως» για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς το Ταμείο Ανάκαμψης «ανάβει πράσινο φως» για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ε.Ε. φέρεται να «άναψε πράσινο φως» στη χρηματοδότηση της διπλής ανάπλασης Βοτανικού – Αλεξάνδρας. Το ελληνικό κράτος είχε ζητήσει χρηματοδότηση περί τα 75 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπλαση της περιοχής.

Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται να «ξεκλειδώνει» η χρηματοδότηση της διπλής ανάπλασης Βοτανικού – Αλεξάνδρας και μαζί να «ανοίγει ο δρόμος» για την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ε.Ε. φέρεται να «άναψε πράσινο φως» στη χρηματοδότηση της διπλής ανάπλασης Βοτανικού – Αλεξάνδρας. Το ελληνικό κράτος είχε ζητήσει χρηματοδότηση περί τα 75 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση της περιοχής και ανέμενε την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία και φέρεται να έδωσε την έγκρισή της για ένταξη του project στο Ταμείο Ανάκαμψης. Εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για τη χρηματοδότηση συνολικά του έργου στο οποίο εντάσσεται και η κατασκευή του γηπέδου.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η συγκεκριμένη χρηματοδότηση δεν αφορά άμεσα στην κατασκευή των γηπεδικών εγκαταστάσεων που θα λάβουν πόρους από άλλα προγράμματα, όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ κ.α. Αλλά αφορά στα έργα ανάπλασης και περιβαλλοντικής υποστήριξης στον Βοτανικό. Τα χρήματα του Ταμείο Ανάκαμψης θα διατεθούν για να γίνουν οι απαραίτητες υποδομές στην περιοχή του Βοτανικού, όπως απαλλοτριώσεις, δίκτυα (αποχέτευση, τηλεπικοινωνίες, δίκτυα ενέργειας), αντιπλημμυρικά, έργα διαμορφώσεων οδικού δικτύου, πρασίνου, κυκλοφορίας πεζών κ.α.

Παράλληλα, στην περιοχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας θα γίνει η κατεδάφιση του γηπέδου, η κατασκευή ενός νέου υπόγειου χώρου στάθμευσης, αθλητικό μουσείο – εντευκτήριο, χώρος αναψυχής και εστίασης, διαμόρφωσης χώρου πρασίνου κ.λπ.

Ωστόσο, η ένταξη των παραπάνω έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης «ξεκλειδώνει» και το υπόλοιπο μέρος της Διπλής Ανάπλασης που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή στον Βοτανικό γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού έως 40.000 θέσεων, αθλητικές εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη 7.500 τμ., ανοιχτή αθλητική πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, λοιπές εγκαταστάσεις Δήμου Αθηναίων 4.800 τμ, κατασκευή κλειστού γηπέδου μπάσκετ κ.α. Με «προίκα» τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για τις υπόλοιπες υποδομές, είναι ρεαλιστικότερη η χρηματοδότηση, με ποσό που υπολογίζεται στα 55 εκατ. ευρώ, των γηπεδικών εγκαταστάσεων του Παναθηναϊκού, μέσω του ΠΔΕ ή του ΕΣΠΑ ή άλλων πηγών.

Κατά συνέπεια, η συνολική χρηματοδότηση του project θα προέλθει από ένα «πακέτο» πόρων και κονδυλίων, είτε ευρωπαϊκών είτε εγχώριων (δημόσιων), ωστόσο, φαίνεται να έχει επιτευχθεί το βασικό ζητούμενο που ήταν η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ενωση των κεφαλαίων που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Προφανώς εκκρεμούν αρκετά ζητήματα, να πέσουν οι τελικές υπογραφές και να διευκρινιστούν πολλές παράμετροι, ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει κινητικότητα. Υπενθυμίζεται ότι, η Περιοχή Ανάπλασης στη Λ. Αλεξάνδρας μετατρέπεται σε χώρο πρασίνου, η οποία με βάση διεθνή πρότυπα αποτιμήσεων έχει εκτιμηθεί σε αξία 70 εκατ. ευρώ περίπου. Από την πλευρά του, ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την ευθύνη και τις διαδικασίες υλοποίησης και κατασκευής του γηπέδου ποδοσφαίρου. Για τον σκοπό αυτό ο Δήμος Αθηναίων εισφέρει ως μέρος της χρηματοδότησης του γηπέδου ποδοσφαίρου το ακίνητο κυριότητάς του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider