Τα «μυστικά» του Ταμείου Ανάκαμψης, καλά και …κακά

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα «μυστικά» του Ταμείου Ανάκαμψης, καλά και …κακά
Οι πόροι του NGEU (Ταμείου Ανάκαμψης), προβλέπουν, όπως όλοι πλέον γνωρίζουν, 32 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Κι όμως «προβλέπουν» και άλλα, «καλά και …κακά».

Όσο πλησιάζει ο Ιούνιος τόσο πλησιάζει η στιγμή που εκτός απροόπτου θα αρχίσει να «ρέει» το… χρήμα από το NGEU ή αλλιώς Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ.

Και αυτό το περιμένουν όλες οι κυβερνήσεις μαζί και η Ελλάδα στην οποία προβλέπεται να εισρεύσουν περί τα 32 δισ. ευρώ, κάπου 19,5 δισ. «δωρεάν» και άλλα 12,5 δισ. ευρώ χαμηλότοκα «δάνεια».

Αυτά δεν είναι «νέα», είναι αυτά που περιμένουν στην Αθήνα…

Τα «νέα» είναι ότι αυτά τα χρήματα στον τελικό λογαριασμό θα είναι κάπως περισσότερα.

Για τις επιχορηγήσεις, δηλαδή τα «δωρεάν» χρήματα η τρέχουσα εκτίμηση είναι ότι θα είναι περισσότερα κατά 390 εκατ. ευρώ, ενώ για τα δάνεια θα είναι κατά 250 εκατ. περισσότερα.

Η θετική διαφορά προκύπτει από το γεγονός ότι οι υπολογισμοί από την Κομισιόν έχουν γίνει με σταθερές τιμές του 2018, πράγμα που σημαίνει ότι – όπως παραδέχθηκε ο κ. Ντομπρόφσκις – σε τρέχουσες σημερινές τιμές ή σε τρέχουσες τιμές του χρόνου εκταμίευσης θα είναι αυξημένα κατά την διαφορά του 2018 και του έτους εκταμίευσης.

Για το 2021 η διαφορά αυτή είναι ένα 2/100, ούτε πολύ, αλλά ούτε και ασήμαντο…

Η Κομισιόν έχει πάρει το «οκ» και ετοιμάζεται να βγει στις αγορές με ένα πρωτοφανές μπαράζ εκδόσεων ευρωπαϊκού χρέους με το οποίο θα χρηματοδοτήσει τις εκταμιεύσεις του 2021, ήτοι των προκαταβολών που θα είναι επιπέδου 13% μέσα στον χρόνο και θα αφορούν τις ώριμες από κάθε χώρα αιτήσεις για το τρέχον έτος.

Αυτό το μπαράζ εκδόσεων αναμένεται να αρχίσει οσο αφορά στον κύριο όγκο του, τον Ιούνιο.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε οι περισσότερες χώρες μαζί και η Ελλάδα θα προσπαθήσουν να τρέξουν τις δικές τους εκδόσεις χρέους κατά βάση πριν από τον Ιούνιο, με τον Απρίλιο να είναι ο μήνας …συνωστισμού.

Παράλληλα με τα «καλά» νέα όμως υπάρχουν και «κακά» ή μάλλον …αναμενόμενα νέα από την Κομισιόν.

Ο κ. Ντομπρόφσκις στου οποίου την αρμοδιότητα βρίσκεται ο τομέας αυτός (δημοσιονομικός) προωθεί σιωπηρά, αλλά σταθερά και με την έγκριση του Eurogroup, την αντίληψη ότι οι παροχές του NGEU και ιδιαίτερα στο «δωρεάν» σκέλος τους δεν μπορούν να είναι εντελώς …δωρεάν.

«Θα πρέπει να συναρτηθούν με την βαθμό σοβαρότητας που κάθε χώρα δείχνει απέναντι στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σε σχέση με την δημοσιονομική της κατάσταση… Τα χρήματα αυτά δεν μπορούν να διανεμηθούν χωρίς κριτήρια αποτελεσματικότητας στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας με την εκτόνωση της πανδημίας…», όπως υποστήριξε αρμόδιο υπηρεσιακό στέλεχος – γνώριμο στις ελληνικές αρχές – στο οποίο απευθύνθηκε το insider.gr.

Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες των οποίων οι οικονομίες συνοδεύονται από υψηλά χρέη θα αισθανθούν την …καυτή ανάσα της ευρωπαϊκής εποπτείας στην διαδικασία εκταμίευσης αυτών των πόρων.

Το βασικό στοιχείο αυτής της πίεσης είναι ο προσανατολισμός σε δημοσιονομικές πολιτικές «στοχευμένης στήριξης» ήτοι της στήριξης στους τομείς της οικονομίας που – κατά την Κομισιόν – θα εκφράζουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες και όχι στους τομείς «ζόμπι» της οικονομικής δραστηριότητας.

Αυτή είναι η «δημόσια ανάγνωση» της κατεύθυνσης που έρχεται από τις Βρυξέλλες.

Η πραγματική «ανάγνωση», πίσω από την οποία βαραίνει η σκιά του Βερολίνου και του Παρισιού, είναι ότι στις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να αναγνωρίσει κανείς το ισχυρό εργαλείο προώθησης του επόμενου βήματος ευρωπαϊκής «ενοποίησης»…

Βέβαια και εδώ η πίεση δεν αφορά όλους το ίδιο.

Αυτή η πίεση αφορά περισσότερο την Ιταλία και την πρόθεση του Βερολίνου να διευκολύνει την …αποστολή Ντράγκι εκεί και λιγότερο την Ελλάδα, παρά το ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη στον κόσμο σε ύψος χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ με την Ιταλία αδιαμφισβήτητα τρίτη.

Και αυτό γιατί η συγκυρία φαίνεται να έχει δώσει στην Αθήνα κάποια πλεονεκτήματα με το χρέος, τα οποία θα δούμε εν καιρό να ξεδιπλώνονται με «αφοπλιστικό» τρόπο ειδικά απέναντι στις πιέσεις του Βερολίνου και της Ολλανδίας. Αλλά αυτά είναι «νέα» για …αργότερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider