Ραγδαία πτώση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις - Τι δείχνει έρευνα της Delfi Partners για Αθήνα, νησιά, ηπειρωτική Ελλάδα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ραγδαία πτώση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις - Τι δείχνει έρευνα της Delfi Partners για Αθήνα, νησιά, ηπειρωτική Ελλάδα
Σημαντικές πιέσεις έχει δεχθεί η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα.

Σημαντικές πιέσεις έχει δεχθεί η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα, καθώς η υγειονομική κρίση και οι επιπτώσεις της πανδημίας covid-19 έχουν επιφέρει, ιδίως στην Ελλάδα, «πλήγμα» στην τουριστική βιομηχανίας της χώρας, στις μεταφορές αλλά και σε άλλες οικονομικές-επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σχετική ανάλυση της Delfi Partners & Company, μέσω της νέας της πλατφόρμας συλλογής και ανάλυσης δεδομένων, Delfi Analytics (βασίζεται στη συλλογή πολύ μεγάλων όγκων δεδομένων και στην ανάλυση τους, χρησιμοποιώντας προηγμένα συστήματα επιχειρηματικής ανάλυσης), η οποία καταδεικνύει ότι σύμφωνα με την πλατφόρμα ερευνών για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις AirDNA στο τέλος του 2020 καταγράφηκαν ισχυρές πιέσεις, με την συγκεκριμένη αγορά να υποχωρεί 24% στην Αθήνα, ενώ στη Θεσσαλονίκη να καταγράφεται μείωση 19%. Επίσης, η ραγδαία πτώση του τουρισμού έφερε πιέσεις και στα νησιά, συγκεκριμένα μάλιστα στη Μύκονο καταγράφηκε μείωση 18% στις ενεργές βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την παρουσίαση της Delfi Analytics και το report «Greek Hospitality/Short-term rentals in the COVID-19 era» για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα, πριν την πανδημία covid-19 ο τουρισμός και οι μεταφορές αποτελούσαν τις σημαντικότερες και πιο επικερδείς οικονομικές δραστηριότητες, συνεισφέροντας στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 21,5%. Δυστυχώς, η παγκόσμια πανδημία έχει επηρεάσει σοβαρά τις μεταφορές και τα ταξίδια είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε για αναψυχή.

Η βιομηχανία του τουρισμού καθώς και κάθε εμπλεκόμενος με αυτή τομέας έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα με αποτέλεσμα να καταγράφεται σημαντική μείωση στις κρατήσεις το τελευταίο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο των 2019.

Με βάση τα στοιχεία της AirDNA, η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στην ηπειρωτική χώρα και κυρίως σε πιο αστικούς προορισμούς, οι οποίοι έχουν υποστεί σημαντικότερο πλήγμα συγκριτικά με προορισμούς αναψυχής. Το πιο ενδεικτικό παράδειγμα είναι η Αθήνα, η οποία καταγράφει μείωση της τάξεως του 24% (9.149 ενεργές βραχυχρόνιες μισθώσεις) το τελευταίο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο των 2019 (ήταν στις 12.117).

Αναλυτικότερα, όσον αφορά στην Αθήνα, μείωση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις καταλυμάτων καταγράφονται ακόμη και σε περιοχές που θεωρούνται δημοφιλείς για τους χρήστες της πλατφόρμας, όπως για παράδειγμα, η περιοχή Μουσείο – Εξάρχεια – Νεάπολη που καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις με ποσοστό 31% το τελευταίο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2019 (636 ενεργές βραχυχρόνιες μισθώσεις έναντι 923 στο τέλος του 2019). Ακολουθεί η περιοχή Αγίου Κωνσταντίνου με μείωση 30% (536 ενεργά ενοίκια από 761), ο Νέος Κόσμος με 22% (687 ενεργές), η περιοχή Κουκάκι – Μακρυγιάννη με -19% (903 ενεργές μισθώσεις από 1.117) και το λεγόμενο Εμπορικό τρίγωνο με -13%. Σε απόλυτο νούμερο βέβαια, ο μεγαλύτερος όγκος μισθώσεων ήταν αναμφισβήτητα στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας που έφτασαν στα 1.782 ενεργά ενοίκια εντός του 4ου τριμήνου 2020 (από 2.057 τέλη του 2019).

Ωστόσο, πτώση καταγράφεται και σε άλλες περιοχές και προάστια της Αθήνας, όπως ο Διόνυσος (-54% στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, 23 ενεργές), τα Σεπόλια (-39%, 19 ενεργές), τα Πετράλωνα (-36%, 211 ενεργές), το Παγκράτι (-30%, με 390 ενεργές μισθώσεις), οι Αμπελόκηποι (-27%, 280 ενεργές), η περιοχή του Λυκαβηττού (-28%, με 134 ενεργές βραχυχρόνιες μισθώσεις), το Θησείο (-24%, με 284 ενεργές), ο Πειραιάς (-23%, με 359 ενεργές), ενώ και στο Κολωνάκι καταγράφηκε πτώση 29% (με 328 ενεργές μισθώσεις).

Μειώσεις έχουν παρουσιάσει και άλλοι προορισμοί κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020 (συγκρινόμενο πάντα με την αντίστοιχη περίοδο των 2019) όπως η Θεσσαλονίκη με μείωση 19% (2.060 ενεργές βραχυχρόνιες μισθώσεις).

Σημαντική ήταν η πτώση όμως και σε κάποια νησιά και συγκεκριμένα στη Μύκονο με μείωση 18% (2.926 ενεργές βραχυχρόνιες μισθώσεις, έναντι 3.571), τη Σαντορίνη με 3.765 ενεργές βραχυχρόνιες μισθώσεις (-14%, από 4.400 στο τέλος 2019), ενώ στην Κρήτη (Ηράκλειο με 648 ενεργές βραχυχρόνιες μισθώσεις) παρατηρήθηκε πτώση 5% και στη Ρόδο 4% (με 3.311 ενεργές).

Επίσης, καταγράφηκε πτώση σε περιοχές της Πελοποννήσου, όπως η Καλαμάτα με 16% μείωση (683 ενεργές βραχυχρόνιες μισθώσεις) και η Πάτρα με -4% (366 ενεργές), ενώ όσον αφορά στην Κεντρική Ελλάδα, στην πόλη του Βόλου παρατηρήθηκε 8% μείωση (659 ενεργές βραχυχρόνιες μισθώσεις) και στη Λάρισα μείωση 7% (90 ενεργές).

Το report είναι διαθέσιμο εδώ.

Ποια είναι όμως η νέα πλατφόρμα; Η Delfi Partners & Company δημιούργησε τη νέα, καινοτόμα πλατφόρμα συλλογής και ανάλυσης δεδομένων «Delfi Analytics». Στόχος της είναι η δημιουργία μιας κεντρικοποιημένης βάσης δεδομένων για την αγορά ακινήτων σε Ελλάδα & Κύπρο καθώς και η δημιουργία ενός κόμβου ψηφιακής καινοτομίας και πολυεπίπεδης ανάλυσης της κτηματαγοράς.

Η πλατφόρμα Delfi Analytics βασίζεται στη συλλογή πολύ μεγάλων όγκων δεδομένων και στην ανάλυση τους, χρησιμοποιώντας προηγμένα συστήματα επιχειρηματικής ανάλυσης που αφορούν την ελληνική και κυπριακή κτηματαγορά. Βασικός σκοπός είναι η υποστήριξη στη λήψη σωστών, έγκυρων και έγκαιρων αποφάσεων, η ελαχιστοποίηση της αβεβαιότητας και η ανάδειξη πολύτιμων πληροφοριών. Παράλληλα, μέσα από το τμήμα ερευνών, παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης της ελληνικής και κυπριακής κτηματαγοράς μέσω της εκπόνησης ad-hoc ερευνών. Η υπηρεσία απευθύνεται σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επενδυτές, εταιρείες αλλά και ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στην αγορά ακινήτων παρέχοντας υψηλού επιπέδου συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider