Ευρωζώνη: Ύφεση 6,8% το 2020 δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της Eurostat

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωζώνη: Ύφεση 6,8% το 2020 δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της Eurostat

Η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε λιγότερο από ό,τι αναμενόταν το δ' τρίμηνο του 2020 εν τω μέσω των lockdowns που προκάλεσε η πανδημία, καθώς μεγάλες οικονομίες όπως η Γερμανία και η Ισπανία κατάφεραν να πετύχουν μικρή οικονομική επέκταση, έδειξαν οι αρχικές εκτιμήσεις της ΕΕ την Τρίτη.

Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Eurostat ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τις προκαταταρκτικές της εκτιμήσεις, το ΑΕΠ των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ υποχώρησε κατά 0,7% σε βάση τριμήνου, ενώ σε ετήσια βάση μειώθηκε κατά 5,1%.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν τριμηνιαία πτώση 1% και ετήσια πτώση 5,4% μετά την απότομη ανάκαμψη της περιόδου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου όταν η Ευρωζώνη χαλάρωσε τους περιορισμούς στα ταξίδια και την ψυχαγωγία μετά το πρώτο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Εurostat έδειξαν ότι η δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης -γαλλική και ιταλική- παρέσυραν πτωτικά το τριμηνιαίο ΑΕΠ, με πτώσεις 1,3% και 2% αντίστοιχα. Στο μεταξύ, η γερμανική οικονομία "έτρεξε" με ρυθμό 0,1% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο και η Ισπανία με ρυθμό 0,4%.

Η Eurostat ανέφερε ότι σύμφωνα με την πρώτη της εκτίμηση για το ετήσιο ΑΕΠ του 2020, στη βάση εποχιακών και ημερολογιακά προσαρμσομένων στοιχείων τριμήνου, η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 6,8% και η οικονομία της ΕΕ κατά 6,4%.

Φωτογραφία: Getty / Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider