Τα λάθη της Κομισιόν με τα εμβόλια προκαλούν νέα υγειονομική, οικονομική και …θεσμική κρίση στην Ευρωζώνη

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα λάθη της Κομισιόν με τα εμβόλια προκαλούν νέα υγειονομική, οικονομική και …θεσμική κρίση στην Ευρωζώνη
Η Ευρωζώνη κατάφερε να ανέβει στο «τελευταίο βαγόνι του τραίνου» των εμβολιασμών με ανυπολόγιστες προς το παρόν συνέπειες σε υγειονομικό, οικονομικό και θεσμικό επίπεδο.

Μια κρίση της οποίας οι συνέπειες δεν μπορούν ακόμα να υπολογισθούν απειλεί την Ευρωζώνη, μετά την αποκάλυψη της εκκωφαντικής ανεπάρκειας των συμφωνιών, που έχει ενεργοποιήσει με τις φαρμακευτικές εταιρείες παροχής του εμβολίου.

Οι συμφωνίες αυτές και ο τρόπος που εφαρμόζονται έχει οδηγήσει στατιστικά σε 2,6 εμβολιασμούς ανά 100 άτομα, ενώ την ίδια στιγμή στην Μ. Βρετανίας εμβολιάζονται ήδη 12,6 άτομα ανά 100 κατοίκους και στις ΗΠΑ οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει τους 8,8 ανά 100 κατοίκους.

Η σύγκριση των αριθμών είναι τρομακτική ως προς τις συνέπειές της καθώς αυτό σημαίνει ότι η καθυστέρηση των εμβολιασμών οδηγεί σε ανάλογες επιπτώσεις όσο αφορά στην διάδοση της πανδημίας, τις επιπτώσεις στα συστήματα υγείας, τα θύματα του Covid 19 και τις ανυπολόγιστες προς το παρόν συνέπειες στην οικονομία.

Οι ευθύνες προς το παρόν αναζητούνται δια μέσω του προσώπου της προέδρου της Κομισιόν κας Φον Ντερ Λάινεν, για τον τρόπο που έγιναν οι χειρισμοί τις διαπραγματεύσεις και τις συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες, ιδιαίτερα με την Astra Zeneca. Στην εταιρεία αναφέρονται ευθύνες καθυστέρησης στην παράδοση της εμβολίων, όπως επίσης και για την προώθηση εμβολίων από εργοστάσια της Ευρώπης στην Μ. Βρετανία.

Η πρωτοβουλία της Φον Ντερ Λάϊνεν να «κλείσει» τα σύνορα μεταξύ Νότιας και Βόρειας Ιρλανδίας (λόγω της ειδικής συμφωνίας στο Brexit) για να μη περάσουν τα φορτηγά με τα εμβόλια προς την Μ. Βρετανία, ήδη προκάλεσε ηχηρές διπλωματικές αντιδράσεις, οι οποίες υποχρέωσαν την Κομισιόν να αναδιπλωθεί…

Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η ένταση της κρίσης είναι τόσο μεγάλη στις Βρυξέλλες που κάποιοι ήδη αναφέρουν το όνομα της Επιτρόπου για την Υγεία σαν υποψήφιο για τον ρόλο του «αποδιοπομπαίου τράγου»…

Το πρόβλημα όμως είναι πολύ πιο σοβαρό από το ενδεχόμενο μίας αντικατάστασης ενός Επιτρόπου, που έτσι κι αλλιώς δεν έχει την άμεση ευθύνη της ανεπάρκειας των συμφωνιών και του τρόπου υλοποίησής τους.

Το πραγματικό πρόβλημα έχει να κάνει με το γεγονός ότι η καθυστέρηση αυτή θα έχει τεράστιο κόστος τόσο στο κομμάτι της Υγείας όσο και στο οικονομικό, καθώς η ευρω-οικονομία με την καθυστέρηση της ανοσίας υποχρεώνεται σε επέκταση των lockdown και των οικονομικών προγραμμάτων στήριξης τόσο των εθνικών όσο και των διευρωπαϊκών. Και χάνει το τραίνο της επανεκκίνησης μετά την πανδημία έναντι ανταγωνιστικών οικονομιών, όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία ακόμα και η Μ. Βρετανία, πέραν της Κίνας που ήδη βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης της οικονομίας της.

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως αναφέρουν ήδη ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής του NGEU (του ταμείου ανάκαμψης) το οποίο είχε συγκροτηθεί με διαφορετικές προϋποθέσεις και την προβλεπόμενη έναρξη εξόδου από την πανδημία στα μέσα του 2021. Κάτι που με τα τρέχοντα δεδομένα του εμβολιασμού και την εμφάνιση των μεταλλάξεων μετατίθεται τουλάχιστον για 6 – 8 μήνες με τις ανάλογες συνέπειες…

Το θέμα σύμφωνα με κύκλους καλά ενημερωμένους στην Φρανκφούρτη έχει ήδη απασχολήσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Η κρίση που έχει προκύψει, στην βάση της οποίας είναι ότι η αστοχία των εμβολιασμών και η οποία οδηγεί σε καθυστέρηση επίτευξης επαρκούς ανοσίας που θα επέτρεπε ελεύθερη κίνηση πολιτών και επανεκκίνηση οικονομιών, πέραν της υγειονομικής και της οικονομικής πλευράς της, φαίνεται ότι σύντομα θα πάρει και θεσμικές διαστάσεις που θα «χτυπήσουν» σε συγκεκριμένα πρόσωπα και ενδεχομένως αρμοδιότητες της Κομισιόν…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider