Σταϊκούρας: Θα εξεταστεί η δυνατότητα κάθε επιχείρησης να καταβάλει τις 12 ή τις 24 δόσεις

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Θα εξεταστεί η δυνατότητα κάθε επιχείρησης να καταβάλει τις 12 ή τις 24 δόσεις
Τον Απρίλιο πρέπει να επαναξιολογηθεί η δυνατότητα μιας επιχείρησης να καταβάλει τις 12 ή τις 24 δόσεις. Δεν υπάρχει στο τραπέζι θέμα κουρέματος αυτή τη στιγμή. Τη Δευτέρα η πίστωση των αποζημιώσεων ιδιοκτητών Νοεμβρίου, τον Φεβρουάριο η αποζημίωση ιδιοκτητών και για τον Ιανουάριο.

Δεν υπάρχει ζήτημα κουρέματος οφειλών ανά την Ευρώπη, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση το Mega. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι τον Απρίλιο θα επανεξεταστεί όλο το πλέγμα που ισχύει σήμερα για τη διευθέτηση των οφειλών της πανδημίας ανά επιχείρηση.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «τον Απρίλιο πρέπει να επαναξιολογηθεί η δυνατότητα μιας επιχείρησης να καταβάλει τις 12 ή τις 24 δόσεις» Επισήμανε όμως, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, πως «δεν υπάρχει στο τραπέζι θέμα κουρέματος αυτή τη στιγμή, αλλά αυτό που είναι πάντα στο μυαλό μας είναι η διευκόλυνση των επιχειρήσεων».

Εξήγησε πως «είμαστε υπέρμαχοι της διευκόλυνσης κοινωνίας» αλλά είπε πως θα πρέπει να ισορροπήσουμε μεταξύ αυτής της ανάγκης και «της διατήρησης της κουλτούρας πληρωμών» γιατί «κάθε μήνα τα έσοδα μας είναι λιγότερα από τις δαπάνες».

Επανέλαβε πως τα διαθέσιμα είναι 32,1 δισεκατομμύρια ευρώ και είπε πως κρατά όπλα η κυβέρνηση και για την μετά κορονοϊό εποχή. «Θέλει χρόνο η επιστροφή στην κανονικότητα» ανέφερε λέγοντας πως δεν θα είναι εύκολη. Είπε πως «προσδοκούμε η ανάκαμψη να ξεκινήσει από φέτος και να είναι σημαντική».

Για το αν θα υπάρξει ανά την Ευρώπη κάποια συζήτηση για κούρεμα χρεών είπε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συζήτηση για τέτοιο θέμα. Εξήγησε πως και στο Eurogroup της προσεχούς εβδομάδος υπάρχει η συζήτηση για τη δημοσιονομική ευελιξία που δίδεται και το 2021, αλλά και για τη δεύτερη προτεραιότητα που είναι το ταχύτερο δυνατόν να ξεκινήσει η εκταμίευση πόρων και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Υπενθυμίζεται πως όπως έγραφε το insider.gr η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει το δικαίωμα σε όλες τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν στις ρυθμίσεις των εν λόγω οφειλών που δημιουργήθηκαν ή που θα δημιουργηθούν έως και το πρώτο μισό του 2021, με χρονικό ορίζοντα στο τέλος του 2022.

Επιστρεπτέα 5

Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας για την Επιστρεπτέα (μέχρι το πρωί είχαν γίνει 218.896 αιτήσεις) επανέλαβε πως σκοπός είναι μέσα στον Ιανουάριο να καταβληθούν 1,5 δισ. ευρώ. «Υπάρχει πρόβλεψη για άλλη μία Επιστρεπτέα περίπου το Μάρτιο λαμβάνοντας υπόψη την εικόνα της οικονομίας και το Φεβρουάριο» η οποία θα γίνει ανεξάρτητα από τις επιλογές στο υγειονομικό πεδίο, δηλαδή ακόμα και αν λειτουργήσει κανονικά η αγορά από Δευτέρα, είπε. Και τούτο γιατί «το Κράτος θα πρέπει να είναι κοντά στις επιχειρήσεις μέχρι να επιστρέψουν στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό».

Για τα αιτήματα παράτασης της Επιστρεπτέας είπε «αν δούμε ότι υπάρχουν εύλογα αιτήματα ολιγοήμερης παράτασης θα εξεταστούν». Αλλά εξήγησε πως επιχειρείται να υποβάλλουν όλοι αιτήσεις έως την Παρασκευή ούτως ώστε η εκταμίευση να γίνει λίγες μετά. Αφού μεσολαβήσει η επιλογή του αλγόριθμου και η δεύτερη φάση αιτήματος χορήγησης που θα οδηγεί το πολύ σε δύο μέρες σε πίστωση ποσού στους λογαριασμούς

Τεκμήρια, ενοίκια, επιστρεπτέα

Στο ερώτημα αν υπάρχει σκέψη παγώματος τεκμηρίων είπε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια σκέψη» με τα δεδομένα που έχουμε στην οικονομία, «ούτε το έχουμε συζητήσει» στο οικονομικό επιτελείο. Πρόσθεσε όμως πως «προφανώς όλα αυτά αξιολογούνται».

Ανέφερε για το μέτρο των ενοικίων πως την επόμενη Δευτέρα θα πληρωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για το Νοέμβριο, ενώ επιδίωξη είναι τον Φεβρουάριο να πληρωθούν και για τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Η επιτάχυνση συνδέεται με το γεγονός πως πλέον ο ιδιοκτήτης δεν χρειάζεται επιβεβαίωση για τη μείωση του ενοικίου όπως γινόταν προηγουμένως και η διαδικασία γίνεται ακόμη πιο εύκολη.

Αναφορικά με τη ρευστότητα ανέφερε ότι περίπου 30.000 επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 24.000 έχουν πάνω από 10 άτομα προσωπικό έλαβαν δάνεια το 2020 αξίας 6,5 δισ. ευρώ. Αναφέρθηκε στο βηματισμό του τραπεζικού συστήματος και στην ανάγκη να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Επισήμανε ωστόσο πως το 2020 διατέθηκαν από τις τράπεζες δάνεια ίσα με την χρηματοδότηση που είχε δοθεί όλη την προηγούμενη δεκαετία.

Για τα επιχειρηματικά δάνεια και για την ένταξή τους στο πρόγραμμα «Γέφυρα», επισήμανε πως είναι «ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί και έχουμε μία συγκροτημένη πρόταση την οποία ήδη ξεκινήσαμε να συζητάμε με τους θεσμούς». Εξήγησε πως η χώρα είναι σε κατάσταση ενισχυμένης εποπτείας και συστηματικά κάθε τρίμηνο χώρα αξιολογείται. Μίλησε για μία ολοκληρωμένη πρόταση για «το πώς μπορούμε να κάνουμε ένα πρόγραμμα Γέφυρα για τις επιχειρήσεις επιδοτώντας τις δόσεις των δανείων για ένα συγκεκριμένο διάστημα εννέα μηνών».

Για τις εκκρεμείς συντάξεις είπε πως υπήρχε πρόοδος το 2020 και «είναι προτεραιότητα για την πολιτεία το 2021 να καλύψει το μεγάλο αυτό πρόβλημα που κληρονομήσαμε». «Δεν μπορώ να προδικάσω αποφάσεις που μπορεί να λάβει η δικαιοσύνη» ανέφερε για την αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ για τους συνταξιούχους και επισήμανε πως «η κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης».

Ο ΥΠΟΙΚ είπε πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο η επόμενη ημέρα αλλά και «η σημερινή ημέρα, δηλαδή το γεγονός ότι ο επιχειρηματίας πρέπει να σταθεί όρθιος». Παραδέχθηκε το μεγάλο πλήγμα σε κλάδους όπως η ένδυση στους οποίους δεν πέτυχε το click away και υπάρχει μεγάλη εποχικότητα αποθεμάτων. Εξήγησε πως ο τζίρος είναι στο -78% και το Δεκέμβριο, ενώ ήταν -89% το Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider