Ελλάδα
08-01-2021 | 13:09

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Πληρώνονται για τα «κουρεμένα» ενοίκια

Μαρία Βουργάνα
Μοιράσου το
Ιδιοκτήτες ακινήτων: Πληρώνονται για τα «κουρεμένα» ενοίκια

Χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό θα δουν την επόμενη εβδομάδα οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν υποχρεωτικά «κουρεμένα» ενοίκια.

Οι ιδιοκτήτες για πρώτη φορά θα αποζημιωθούν σε μετρητά και συγκεκριμένα θα λάβουν από το κράτος το  50% των «χαμένων» ενοικίων του Νοεμβρίου. Το συγκεκριμένο μήνα οι ιδιοκτήτες εισέπραξαν από τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία και τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας το 60% των ενοικίων.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2020 ολοκληρώθηκε η υποβολή των δηλώσεων Covid-19 από τους ιδιοκτήτες οι οποίοι δήλωσαν τις εισοδηματικές απώλειες που έχουν υποστεί. Τις ημέρες αυτές ολοκληρώνεται ο έλεγχος και η επεξεργασία των στοιχείων που δηλώθηκαν και την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές. Τα χρήματα που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα ενώ όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φλεβάρη οι ιδιοκτήτες να αποζημιωθούν για τα «χαμένα» ενοίκια του Δεκεμβρίου.

Ενοίκια Ιανουαρίου

Για τον Ιανουάριο οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή αλλά και των κλάδων του λιανεμπορίου, της εστίασης, του  τουρισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών και του πολιτισμού δεν θα καταβάλουν καθόλου ενοίκιο ενώ οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή εργασίας θα πληρώσουν ενοίκιο μειωμένο κατά 40%  για την κύρια κατοικία τους ή για την κατοικία των παιδιών τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη μακριά από το τόπο της μόνιμης κατοικίας τους. «Κουρεμένο» κατά 40% είναι το ενοίκιο του Γενάρη για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Αποζημίωση ιδιοκτητών

Οι ιδιοκτήτες  (φυσικά πρόσωπα) που δεν θα λάβουν καθόλου ενοίκιο για τον Ιανουάριο θα αποζημιωθούν για το 80% της ζημιάς με πίστωση των χρημάτων στον τραπεζικό τους λογαριασμό ενώ τα νομικά πρόσωπα θα αποζημιωθούν για το 60% των «χαμένων» ενοικίων.

 

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.