Ασπίδα προστασίας για 1 εκατ. θέσεις εργασίας η Επιστρεπτέα - Νέος κύκλος την Πρωτοχρονιά

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ασπίδα προστασίας για 1 εκατ. θέσεις εργασίας η Επιστρεπτέα - Νέος κύκλος την Πρωτοχρονιά
Το αργότερο στις αρχές του χρόνου η εγκύκλιος για τον 5ο κύκλο. Τι αλλάζει στον τρόπο υπολογισμού της πτώσης τζίρου. Μόνο από τον 4ο κύκλο Επιστρεπτέας υπολογίζεται ότι προστατεύονται 793.000 θέσεις εργασίας.

Μόνο από τον 4ο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής που μοίρασε 2,2 δισ. ευρώ περίπου των σε 440.000 περίπου επιχειρήσεις υπολογίζεται ότι προστατεύονται 793.000 θέσεις εργασίας. Και τούτο λόγω του όρου που περιέχει περί μη απόλυσης έως το τέλος Μαρτίου του 2021.

Αν προστεθούν και οι εταιρείες που μετείχαν στους πρώτους τρεις γύρους Επιστρεπτέας τότε σύμφωνα με αρμόδιες πήγες, ο αριθμός των θέσεων εργασίας που συμφώνησαν οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν φτάνει περί το 1 εκατομμύριο.

Αυτό ουσιαστικά είναι το μεγάλο κέρδος του εργαλείου παροχής επιδοτήσεων και δανείων προς τον επιχειρηματικό κόσμο το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται τώρα για τον πέμπτο γύρο ο οποίος θα έχει ως βασική αλλαγή τον όρο διατήρησης των θέσεων εργασίας έως και τον Ιούνιο του 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών επιχειρεί να εκδώσει τη σχετική απόφαση τις τελευταίες μέρες του 2020 ή στην αρχή του 2021. Και τούτο με δεδομένη τη δέσμευση του ΥΠΟΙΚ να ολοκληρωθεί ακόμη και η καταβολή των χρημάτων μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υπάρχει ελάχιστο ποσό καταβολής ανά δικαιούχο (ελεύθερο επαγγελματία ή επιχείρηση) 1.000 ευρώ. Ούτως ώστε να υπάρξει ένα δίχτυ προστασίας έναντι του lockdown που συνεχίζεται.

Και στο 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα διατηρηθεί ο όρος μη επιστροφής του 50% του ποσού που θα χορηγηθεί. Το υπόλοιπο θα έχει τη μορφή χαμηλότοκου δανείου με επιτόκιο κάτω του 0,8% και με πενταετή περίοδο αποπληρωμής. Η περίοδος χάριτος θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το τέλος του 2021.

Τα κριτήρια

Αυτή τη φορά το ποσό θα υπολογισθεί με βάση το αν εκπληρώνεται το κριτήριο της μείωσης τζίρου κατά 20% το διάστημα Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2020. Ο τζίρος των επιχειρήσεων θα συγκριθεί με το προηγούμενο διάστημα, πριν αρχίσουν τα νέα περιοριστικά μέτρα.

Θεωρείται δεδομένο ότι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων (ειδικά αυτές που έχουν υποστεί αναγκαστικά μέτρα) θα είναι επιλέξιμες. Το ποσό του 5ου κύκλου ωστόσο θα λειτουργήσει προσθετικά με αυτό του 4ου. Δηλαδή αν κάποιος επιχειρηματίας τον 4ο κύκλο πήρε, για παράδειγμα, 4.000 ευρώ και τώρα τα στοιχεία τζίρου του δείχνουν ότι δικαιούται 8.000 ευρώ, το καθαρό ποσό που θα πιστωθεί στον λογαριασμό του θα είναι τα υπόλοιπα 4.000 ευρώ.

Σε περίπτωση νέων επιχειρήσεων που ξεκίνησαν δραστηριότητα μέσα στο 2020 οι οποίες θα είναι επιλέξιμες σύμφωνα με πληροφορίες και στον επόμενο κύκλο προκήρυξης θα ληφθεί υπόψη η πτώση τζίρου σε σχέση με περίοδο κατά την οποία δεν ισχύουν περιορισμοί. Δηλαδή για επιχειρήσεις που ήταν σε λειτουργία το Φεβρουάριο του 2020 θα υπολογιστεί η πτώση τζίρου σε σχέση με την περίοδο του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, ενώ, για παράδειγμα οι επιχειρήσεις που ξεκίνησαν αργότερα τη λειτουργία τους θα υπολογιστεί αν υπήρχε πτώση τζίρου το Νοέμβριο - Δεκέμβριο σε σχέση με την πορεία πχ τον Ιούλιο Αύγουστο του 2020. Πάντα απαιτείται τζίρος 300 ευρώ τουλάχιστο την περίοδο προ των περιοριστικών μέτρων.

Συνολικά, το 2020 μέσα από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Υπουργείο Οικονομικών, ωφελήθηκαν με 5,54 δισ. ευρώ, 491.594 επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider