ΕΛΣΤΑΤ: Θετική έκπληξη με το ΑΕΠ - Αλλάζει όλη η εικόνα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΛΣΤΑΤ: Θετική έκπληξη με το ΑΕΠ - Αλλάζει όλη η εικόνα
Μέση ύφεση 8,5% στο 9μηνο. Πτώση ΑΕΠ κατά 11,7% το 3ο τρίμηνο αλλά και ανάπτυξη κατά 0,4% το 1ο τρίμηνο, στην αρχή του Lockdown, αντί για εκτίμηση περί ύφεσης 0,5% που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα αποκαλύπτουν οι νέες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ. Η ελληνική οικονομία επιδεικνύει αντοχές, δηλώνει ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Της Δήμητρας Καδδά

Πτώση του ΑΕΠ κατά 11,7% το 3ο τρίμηνο αλλά και ανάπτυξη κατά 0,4% το 1ο τρίμηνο, στην αρχή του Lockdown, αντί για εκτίμηση περί ύφεσης 0,5% που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα αποκαλύπτουν οι νέες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ. Για το 2ο τρίμηνο η ύφεση πλέον διαμορφώνεται στο 14,2% αντί για 15,2%. Δηλαδή, αλλάζει όλη η «βάση» μέτρησης της πορείας της οικονομίας φέτος που οδήγησε το ΥΠΟΙΚ στην πρόβλεψη για ύφεση 10,5% στο σύνολο του έτους. Και τούτο αφού πλέον η μέση ύφεση υπολογίζεται στο 8,5% στο 9μηνο, δηλαδή «απαιτεί» τεράστια πτώση το τελευταίο τρίμηνο του έτους για να ξεπεράσει τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πως το ΑΕΠ σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο του 2019 παρουσίασε μείωση κατά 11,7%. Επισημαίνει πως το ΑΕΠ των τριμήνων των προηγούμενων δέκα ετών καθώς και των προηγούμενων δύο τριμήνων του τρέχοντος έτους (1ο τρίμηνο 2010 - 2ο τρίμηνο 2020) έχει αναθεωρηθεί «λόγω προσαρμογής (benchmarking) των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών στα αναθεωρημένα ετήσια στοιχεία με έτος βάσης 2015».

Πορεία ανά κλάδο

Ανά πεδίο εκτιμά πως το 3ο τρίμηνο σε ετήσια βάση η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 1,6% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019. Επίσης, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 44,9% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 80,0%. Επίσης, οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 6,4% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 18,1%.

Νέες αναθεωρήσεις

Η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει πως τα στοιχεία αντανακλούν τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ της πανδημίας COVID-19 και των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ. Προαναγγέλλει πως και τα στοιχεία του «παρόντος Δελτίου για το 3ο τρίμηνο 2020 αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το 4 ο τρίμηνο 2020 με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν, σε εκείνον το χρόνο, καταστεί διαθέσιμα (π.χ. τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης, βραχυχρόνιοι δείκτες, στοιχεία απασχόλησης, κ.λπ.)».

Οι αντοχές

Τα νέα στοιχεία δείχνουν πως η μέση μείωση του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο ήταν μικρότερη από αυτή που είχε εκτιμηθεί. Και τούτο, εξηγούν αρμόδιες πηγές έχει σημασία για το πως εισήλθε η ελληνική αγορά στο 2ο lockdown αλλά και αναφορικά με την ανθεκτικότητά της σε σύγκριση με την πορεία του ΑΕΠ άλλων κρατών-μελών της ΕΕ.

Η εκτίμηση του ΥΠΟΙΚ για το ΑΕΠ του 2020 θα αναθεωρηθεί πλέον με 2 αντίρροπα δεδομένα: με την μεγάλη επίδραση που θα έχουν οι περιορισμοί στην αγορά αλλά και με την καλύτερη της αναμενόμενης πορεία του 1ου εξαμήνου.

Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία δείχνει αντοχές

«Η ελληνική οικονομία δείχνει αντοχές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το 3ο τρίμηνο του 2020.

Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, «αυτά αναδεικνύουν τόσο τη δυναμική που είχε αναπτύξει η ελληνική οικονομία πριν την υγειονομική κρίση, όσο και τις αντοχές της κατά τη διάρκεια της κρίσης. Δυναμική που αποδεικνύεται από την εξέλιξη του ΑΕΠ, τόσο την περυσινή χρονιά όσο και το 1ο τρίμηνο του 2020.

Συγκεκριμένα, το 2019, η ελληνική οικονομία παρουσίασε υψηλότερη μεγέθυνση από το 2018, σημειώνοντας, μάλιστα, για πρώτη φορά από το 2007, μεγαλύτερη ανάπτυξη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο!

Κάτι που συνεχίστηκε και το 2020, με ανάπτυξη τελικά το πρώτο τρίμηνο (+0,4%), και όχι ύφεση (-0,5%), όπως ήταν μέχρι σήμερα οι εκτιμήσεις, παρά το γεγονός ότι οι αυστηροί περιορισμοί στη λειτουργία της οικονομίας ξεκίνησαν εκείνη την περίοδο.

Η ελληνική οικονομία, όμως, δείχνει και αντοχές, όπως αυτές αποτυπώνονται στα στοιχεία για το 2ο και το 3ο τρίμηνο του έτους.

Στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομία κινήθηκε, το εννεάμηνο του 2020, σε μονοψήφια ύφεση.

Εξαιτίας όμως της μεγάλης αβεβαιότητας που συνοδεύει τη λειτουργία της οικονομίας τον μήνα Δεκέμβριο, το Οικονομικό Επιτελείο δεν θα μεταβάλει τις εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού για το 2020, παρά το γεγονός ότι τα προσωρινά στοιχεία προϊδεάζουν για χαμηλότερη ετήσια ύφεση.

Παράλληλα, θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο απαιτηθεί, και μέσα στο 2021, προκειμένου να ξεπεράσουν την παρούσα δοκιμασία με το μικρότερο δυνατό κόστος, και να μπορέσουν να ανακάμψουν όσο ταχύτερα γίνεται».

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider