EBRD: Ύφεση 9,5% για την Ελλάδα το 2020 – Πότε θα επιστρέψει στην ανάπτυξη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
EBRD: Ύφεση 9,5% για την Ελλάδα το 2020 – Πότε θα επιστρέψει στην ανάπτυξη
Η EBRD προβλέπει επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη το 2021, με ρυθμό 4%. Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν.

Ύφεση 9,5% αναμένει για την ελληνική οικονομία το 2020 η EBRD, με επιστροφή στην ανάπτυξη το 2021 και μάλιστα με ρυθμό 4%.

Ωστόσο η μερική ανάκαμψη του επόμενου έτους εναπόκειται σε σημαντικούς κινδύνους και πρωτίστως συνδέεται με το ενδεχόμενο μιας συνεχιζόμενης αναταραχής στον κλάδο του τουρισμού, αλλά και σε άλλους νευραλγικούς για την ελληνική οικονομία τομείς.

Ο κορονοϊός διέκοψε απότομα την ανάπτυξη της Ελλάδας

Όπως αναφέρει η EBRD σε νέα έκθεσή της για τον αντίκτυπο της πανδημίας στις οικονομίες του πλανήτη, ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο κορονοϊός διέκοψε απότομα τη σταθερή οικονομική ανάκαμψη τη χώρα. Πριν την πανδημία, όλοι οι οικονομικοί δείκτες κινούνταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Θετική αύξηση του ΑΕΠ, σταθερά μειωμένη ανεργία, ισχυρά δημοσιονομικά πλεονάσματα και καλό οικονομικό κλίμα.

Ωστόσο, το lockdown που επιβλήθηκε το διάστημα 23 Μαρτίου – 4 Μαΐου έπληξε σοβαρά την κατανάλωση και τη συνολική οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της EBRD, τα αποτελέσματα της πανδημίας ήταν περισσότερο ορατά κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 όταν το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 15,2% σε σχέση με πέρυσι, καταγράφοντας μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις στις περιοχές που επενδύει η EBRD.

Επιπλέον, η διακοπή σχεδόν όλων των ταξιδιών στην Ελλάδα από τον Μάρτιο έως την 1η Ιουλίου επηρέασε σοβαρά τον τουριστικό τομέα, ο οποίος συνήθως αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα πέμπτο του ΑΕΠ. Τα καθαρά έσοδα από τις υπηρεσίες μεταφορών μειώθηκαν επίσης σημαντικά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

«Οι ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις των προηγούμενων ετών και τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είχαν καλλιεργήσει το έδαφος, ώστε να είναι εφικτή πλέον η εφαρμογή ενός μεγάλου δημοσιονομικού πακέτου για την ανάσχεση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Ωστόσο, η βαθιά ύφεση είναι αναπόφευκτη για την Ελλάδα το 2021», προειδοποιεί η EBRD.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider