Ελλάδα
13-07-2020 | 18:10

Αύριο δημοσιεύεται η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Μοιράσου το
Αύριο δημοσιεύεται η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Αύριο αναμένεται η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό την πρόεδρό της Ειρήνη-Μαίρη Σαρπ, να δημοσιεύσει την απόφασή της για το ζήτημα των περικοπών των συντάξεων.

Το ζήτημα των συντάξεων απασχόλησε την Ολομέλεια του ΣτΕ με τη διαδικασία της πρότυπης-πιλοτικής δίκης (νόμος 3900/2020) μετά από αίτηση του ΕΦΚΑ, ο οποίος προέβαλε το επιχείρημα ότι στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας εκκρεμούν περίπου 6.000 συναφείς αγωγές συνταξιούχων.

Το αίτημα του ΕΦΚΑ έγινε δεκτό από την αρμόδια τριμελή επιτροπή του ΣτΕ και στη συνέχεια, σύμφωνα με το νόμο 3900/2010, «πάγωσαν» όλες οι εκκρεμείς δίκες των συνταξιούχων στα Διοικητικά Δικαστήρια για τις περικοπές των συντάξεων τους, όπως και η έκδοση αποφάσεων.

Η υπόθεση συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ την 10η Ιανουαρίου 2020, με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Τσιμέκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣτΕ αναμένεται να ανοίξει «παράθυρο» επιστροφής αναδρομικών 11 μηνών (Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016) στο σύνολο των 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων.

Αντίθετα όσοι διεκδικούσαν επιστροφές αναδρομικών από τον Μάιο του 2016 και έπειτα, πιθανότατα δεν θα δικαιωθούν, καθώς σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το ΣτΕ έκρινε συνταγματικές τις εν λόγω περικοπές, δηλαδή όσες έγιναν μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.

Η καταβολή τους αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για την κυβέρνηση, δεδομένης της αρνητικής δημοσιονομικής συγκυρίας λόγω της πανδημίας του κορονοιού, ενώ η όποια αποπληρωμή αναδρομικών θα γίνει σε πολλές δόσεις και σε πολλά χρόνια, αρχής γενομένης από το 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.