Eurasia: Η ΝΔ θα αξιοποιήσει τα δημοσιονομικά περιθώρια για μείωση φόρων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurasia: Η ΝΔ θα αξιοποιήσει τα δημοσιονομικά περιθώρια για μείωση φόρων
Η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει κατά πάσα πιθανότητα αυτοδυναμία στις επικείμενες εκλογές.

Η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει κατά πάσα πιθανότητα αυτοδυναμία στις επικείμενες εκλογές, ενώ σε ένα δεύτερο εναλλακτικό και λιγότερο πιθανό σενάριο θα προχωρήσει σε συγκυβέρνηση με το ΚΙΝΑΛ. Αυτό εκτιμούν οι αναλυτές της Eurasia σε έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα.

«Η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να νικήσει στις επερχόμενες εκλογές με ευρεία διαφορά» σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Το πλέον δύσκολο ερώτημα είναι εάν οι επιδόσεις της ΝΔ θα είναι τέτοιες ώστε να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία. Πιστεύουμε πως αυτό είναι πιθανό», σημειώνεται στην ανάλυση.

Το προβλεπόμενο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών σταθμίζεται στη συνέχεια στην ανάλυση της Eurasia στο μέτωπο της οικονομίας αφού επισημαίνεται πως η ΝΔ, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αναμένεται να θέσει σε αμφισβήτηση τη συμφωνία με τους δανειστές. «Επιπλέον, ο ηγέτης της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διακηρύξει τη φιλοδοξία του η Ελλάδα να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές και επενδυτική βαθμίδα».

Οι αναλυτές της Eurasia υπογραμμίζουν επίσης πως δεν αναμένονται μονομερείς κινήσεις από την πλευρά μιας κυβέρνησης ΝΔ, αναφορικά με τις δεσμεύσεις επί των πρωτογενών πλεονασμάτων παρά το γεγονός ότι ο Κυριακός Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει επαναδιαπραγμάτευση των στόχων (3,5% του ΑΕΠ).

Όσον αφορά στις πολιτικές επιλογές διαχείρισης του όποιου δημοσιονομικού χώρου, η Eurasia ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα πως σε αντιδιαστολή με την πολιτική ενίσχυσης των κοινωνικών δαπανών που αποτελεί προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ θα αξιοποιήσει τα δημοσιονομικά περιθώρια για μείωση φόρων. Εκτιμά μάλιστα πως είναι πιθανή μια παράλληλη μείωση φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ αναφέρονται επιγραμματικά σε μειώσεις ΕΝΦΙΑ, μείωση του φορολογικού συντελεστή νομικών προσώπων από το 28% στο 20% και μείωση του ΦΠΑ.

Τέλος, η Eurasia εκτιμά πως μια κυβέρνηση ΝΔ δεν πρόκειται να ακυρώσει τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση χρεών στην εφορία σε 120 δόσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider