Fitch: Μόνο με δραστικά μέτρα θα ανακτήσουν οι τράπεζες την εμπιστοσύνη

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fitch: Μόνο με δραστικά μέτρα θα ανακτήσουν οι τράπεζες την εμπιστοσύνη
Ο οίκος αξιολόγησης εντοπίζει στα κόκκινα δάνεια ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» της ελληνικής οικονομίας και υπογραμμίζει την ανάγκη να ληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες.

Εάν οι τράπεζες δεν λάβουν σημαντικές πρωτοβουλίες για να μειώσουν ταχύτερα τα κόκκινα δάνεια, δεν θα ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών, καθώς η κεφαλαιακή τους βάση παραμένει ισχνή, προειδοποιεί η Fitch.

Στην αναλυτική της έκθεση για την ελληνική οικονομία, η οποία έρχεται λίγο καιρό μετά την απόφασή της να μην αναβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας, υποδεικνύει το πρόβλημα των NPEs ως ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» της ελληνικής οικονομίας, καθώς υπονομεύει τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

Εκτιμά, πάντως, ότι οι τράπεζες δεν θα δυσκολευτούν να επιτύχουν τους στόχους που έχουν συμφωνήσει με τον SSM για την επόμενη τριετία -τη μείωση, δηλαδή, των NPEs κατά 50 δισ. ευρώ συνολικά. Σε αυτό συμβάλλουν η ομαλή λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς και η διεύρυνση της χρήσης του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Ποιες αδυναμίες παραμένουν στην οικονομία

• Παρά την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, το χρέος της γενικής κυβέρνησης (181% επί του ΑΕΠ) και το καθαρό εξωτερικό χρέος (141% επί του ΑΕΠ) εξακολουθούν να είναι μεταξύ των μεγαλύτερων παγκοσμίως
• Η μεσοπρόθεσμη τάση αύξησης του ΑΕΠ είναι ασθενής (1,2%), εξαιτίας των δημογραφικών στοιχείων και της χαμηλής παραγωγικότητας.
• Οι επιδόσεις σε επίπεδο ιδιωτικοποιήσεων και προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων δεν είναι ικανοποιητικές, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί.
• Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) ανέρχονται στο 45% του ΑΕΠ της χώρας και παραμένουν υψηλά σε σχέση με την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών.
Θετικές εξελίξεις
• Τα 2/3 του εξωτερικού χρέους της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στα χέρια πιστωτών του επίσημου τομέα και του Ευρωσυστήματος, γεγονός που βοηθά το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους να παραμείνει στα διαχειρίσιμα επίπεδα του 12% επί του ΑΕΠ.
• Το 80% του χρέους της γενικής κυβέρνησης φέρει σταθερά επιτόκια, το οποίο σημαίνει χαμηλό βαθμό ευαισθησίας σε περίπτωση ανόδου των επιτοκίων.
• Η ύφεση των προηγούμενων ετών υπονομεύει την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα και διακυβεύει την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα. Η διακυβέρνηση, όμως, παραμένει πολύ πιο ισχυρή από τα περισσότερα κράτη που βρίσκονται στη μη επενδυτική βαθμίδα.

«Ταβάνι» στο στο «BBB−»

Η Fitch θέτει πλαφόν στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στο «BBB−». Όπως αναφέρει η έκθεση, τον Οκτώβριο του 2018 οι αρχές προχώρησαν σε χαλάρωση των capital controls και πλέον οι τράπεζες είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν το σύνολο των υποχρεώσεών τους.

Προειδοποιεί, πάντως, ότι οι συνεχιζόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και τον χρηματοοικονομικό κλάδο εμπεριέχουν κίνδυνο χρηματοοικονομικής αστάθειας σε περίπτωση εκτροχιασμού των εν λόγω μεταρρυθμίσεων και, ενδεχόμενη, διατήρηση ή ακόμη και σύσφιξη των capital controls, αν και ο εν λόγω κίνδυνος βαίνει μειούμενος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider