Δεν πείθουν τα κίνητρα για την επιστροφή των καταθέσεων

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεν πείθουν τα κίνητρα για την επιστροφή των καταθέσεων

Με τη νομιμοποίηση του «μαύρου χρήματος» που βρίσκεται στο εξωτερικό επιχειρεί η κυβέρνηση να κλείσει την τρύπα που άνοιξε τις καταθέσεις λίγο πριν το κλείσιμο των τραπεζών πέρυσι το καλοκαίρι. Η επιβολή των capital controls δεν κατόρθωσε να συγκρατήσει τη φυγή των καταθέσεων με αποτέλεσμα αυτές να μειώνονται διαρκώς. Μέσα σε ένα χρόνο οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά περίπου 19 δισ.ευρώ καθώς ένα μεγάλο κομμάτι βγήκε στο εξωτερικό ή κατευθύνθηκε στα ταμεία της Εφορίας.

Τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος διαψεύδουν τις αισιόδοξες προβλέψεις των τραπεζιτών οι οιποίοι εκτιμούσαν ότι είναι εφικτό μέσα στο 2016 ν΄αντιστραφεί το κύμα φυγής των καταθέσεων. Ενδεικτικά τον περασμένο Οκτώβριο ο πρόεδρος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης, εκτιμούσε ότι «είναι εφικτό να επιστρέψουν 20 – 25 δισ. ευρώ στις τράπεζες το 2016». Τρείς μήνες μετά την έλευση του 2016 ο στόχος αυτός φαντάζει ουτοπικός. Η νέα αυτή πραγματικότηα δημιουργεί αυξημένες πιέσεις στις τράπεζες οι οποίες δεν μπορούν να ελπίζουν ούτε και από την φθηνή χρηματοδότηση της ΕΚΤ προκειμένου να κλείσουν το χρηματοδοτικό τους κενό. Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να δανειστούν μόνο 7 με 9 δισ.ευρω απευθείας από την ΕΚΤ, εξαιτίας των περιορισμένων εγγυήσεων (collaterals) που διαθέτουν.

Η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να καλύψει το κενό που έχει προκληθεί στις καταθέσεις έχει ετοιμάσει νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη καταθέσεων στο εξωτερικό. Ομως όπως προκύπτει από συνέντευξη του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη στο Βloomberg τα κίνητρα που θα προσφέρει κάθε άλλο παρά «δελεαστικά» θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν για τους καταθέτες. Η νομιμοποίηση με επιβολή χαμηλού φόρου της τάξεως 10% με 15% έχει αποκλειστεί από την κυβέρνηση. Ο συντελεστής θα είναι πολύ υψηλότερος, και ανάλογος με εκείνος που ανιστοιχούσε στη φορολογία εισοδήματος όταν έγινε η κατάθεση. Ετσι για παράδειγμα αν ένας καταθέτης έβγαλε στο εξωτερικό 200.000 ευρω και τη συγκεκριμένη χρονιά το εισόδημα του είχε φορολογηθεί με τον ανώτατο συντελεστή που ίσχυε τότε π.χ 40% τότε για την νομιμοπίηση της κατάθεσης θα επιβληθεί αντίστοιχος φόρος. Στην ουσία το κίνητρα που θα προσφέρει η κυβέρνηση περιορίζονται στην απαλλαγή των προστίμων ή των νομικών συνεπειών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider