Δύο ρυθμίσεις την εβδομάδα μέσω της πλατφόρμας πρώτης κατοικίας

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύο ρυθμίσεις την εβδομάδα μέσω της πλατφόρμας πρώτης κατοικίας
Η ειδική πλατφόρμα λειτουργεί ήδη 14 εβδομάδες, ωστόσο, μόλις επτά ρυθμίσεις έχουν συμφωνηθεί μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών.

Με ρυθμούς... χελώνας προχωρούν οι ρυθμίσεις μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς μόλις δύο στεγαστικά δάνεια ρυθμίζονται κάθε εβδομάδα.

Η ειδική πλατφόρμα λειτουργεί ήδη 14 εβδομάδες, ωστόσο, μόλις επτά ρυθμίσεις έχουν συμφωνηθεί μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών, ενώ 1500 νέες αιτήσεις «ανοίγουν» κάθε εβδομάδα.

Πηγές της αγοράς αποδίδουν την καθυστέρηση αυτή στην άγνοια των οφειλετών όσον αφορά στην απλοποίηση της διαδικασίας, η οποία πλέον περιλαμβάνει μόνο την υποβολή ηλεκτρονικών πιστοποιητικών. Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν, επίσης, την προβληματική κουλτούρα πληρωμών που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δανειοληπτών με «κόκκινο» στεγαστικό δάνειο, οι οποίοι είχαν συνηθίσει να απολαμβάνουν ασυλία όλη την προηγούμενη δεκαετία.

Αναλυτικά τα στοιχεία των αιτήσεων μέχρι 6/10/2019:

- Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 36.309 χρήστες.

- Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 24.452 χρήστες.

- Έχουν υποβληθεί 105 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.

- Έχουν δοθεί 16 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.

- Έχουν ήδη αποδεχθεί 7 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.

«Τρέχουν» οι πλειστηριασμοί

Ωστόσο, οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να πατήσουν «γκάζι» στους πλειστηριασμούς και ήδη αυτό θα αρχίσει να γίνεται ορατό στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τον τρέχοντα μήνα. Προκειμένου να προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους, και να επωφεληθούν της κρατικής επιδότησης δόσης που αγγίζει το 50%, οι οφειλέτες θα πρέπει να ξεκινήσουν τη διαδικασία της ηλεκτρονικής αίτησης, η οποία μάλιστα δεν απαιτείται πλέον πιστοποιητικό βαρών από τα υποθηκοφυλακεία.

Από τη στιγμή της υποβολής της αίτησης, οι τράπεζες έχουν περιθώριο ενός μήνα να υποβάλουν την πρόταση ρύθμισης στους οφειλέτες, οι οποίοι καλούνται να την αποδεχθούν ή να την απορρίψουν.

Για τον λόγο αυτό, όπως έχει αναφέρει το insider.gr, στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές βρίσκεται ήδη η προοπτική της επέκτασης του Νόμου Κατσέλη, ο οποίος θεωρητικά εκπνέει στο τέλος του χρόνου. Η ελληνική πλευρά ζητά παράταση για 12 μήνες αλλά και επέκταση της περιμέτρου των δανειοληπτών που μπορούν να ενταχθούν σε αυτόν, φοβούμενη ότι, με τη λήξη της ισχύος του νόμου θα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες «απροστάτευτοι» δανειολήπτες, οι οποίοι δεν θα έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα της πρώτης κατοικίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider