«Μακριά» από την Ελλάδα η χρέωση των αναλήψεων στα ΑΤΜ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μακριά» από την Ελλάδα η χρέωση των αναλήψεων στα ΑΤΜ
Αποκλείουν το σενάριο να επιβληθεί προμήθεια σε όλες τις αναλήψεις μετρητών στη χώρα μας υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές, σε δηλώσεις τους στο insider.gr.

«Εκτός ελληνικής πραγματικότητας» χαρακτηρίζουν υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές τις εικασίες περί επικείμενης επιβολής χρεώσεων σε αναλήψεις από ΑΤΜ της ίδιας τράπεζας, σε δηλώσεις τους στο insider.gr.

Ερωτηθείσα με αφορμή την επιβολή προμηθειών για αναλήψεις σε μεγάλο τμήμα των βρετανικών ΑΤΜ, καλά πληροφορημένη πηγή αναφέρει ότι αυτό το σενάριο βρίσκεται «πάρα πολύ μακριά από την Ελλάδα», διασκεδάζοντας έτσι τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα περί του αντιθέτου.

Η διακίνηση μετρητών από τις τράπεζες αποτελεί πράγματι ένα υπολογίσιμο κονδύλι του λειτουργικού τους κόστους, ιδίως στη χώρα μας με την ιδιόμορφη γεωγραφική της κατανομή. «Υπάρχουν νησιά όπου μας συμφέρει να λειτουργούμε κατάστημα, αντί για ΑΤΜ», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Με βάση το μοντέλο τιμολόγησης, όμως, που εφαρμόζουν ανέκαθεν οι ελληνικές τράπεζες, το κόστος αυτό -όπως και τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα- μετακυλίονται στους πελάτες μέσω μιας σειράς προμηθειών για την παροχή υπηρεσιών, καθώς και των επιτοκίων χορηγήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εγχώριες τράπεζες επιβάλλουν μια σειρά χρεώσεων για χρήση των ΑΤΜ, όπως την προμήθεια DAF (Direct Access Fee) για τους χρήστες καρτών εκτός συστήματος ΔΙΑΣ, προμήθεια συναλλαγματικής μετατροπής (DCC) για αναλήψεις από λογαριασμούς σε νόμισμα εκτός ευρώ, καθώς και τη γνωστή σε όλους «προμήθεια ΔΙΑΣ» που επιβαρύνεται ο πελάτης όταν χρησιμοποιεί ΑΤΜ άλλης τράπεζας.

Γιατί η χρέωση στα ΑΤΜ δεν αποτρέπει τα αδήλωτα εισοδήματα

Πηγές του ευρωσυστήματος εξηγούν στο insider.gr ότι δεν είναι στην πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να περιορίσει τη χρήση μετρητών στην Ευρωζώνη, ούτε ενθαρρύνει πολιτικές διακριτικής μεταχείρισης των μέσων πληρωμής, όπως είναι το ηλεκτρονικό, πλαστικό ή φυσικό χρήμα.

Εξηγούν δε ότι μια ενδεχόμενη επιβολή χρέωσης σε όλες τις αναλήψεις, ακόμη και σε αυτές που γίνονται από ΑΤΜ της ίδιας τράπεζας, ουσιαστικά ενθαρρύνει τη διακράτηση των τραπεζογραμματίων εκτός του τραπεζικού συστήματος -κάτι που σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τον στόχο των εθνικών αρχών για πάταξη της φοροδιαφυγής και την απόκρυψη εισοδημάτων.

Σημειώνεται ότι στον απόηχο της τραπεζικής κρίσης στη χώρα μας, δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι παραμένουν εκτός των τραπεζών -στο λεγόμενο «στρώμα». Μια ενδεχόμενη χρέωση 2 ευρώ ανά ανάληψη, παραδείγματος χάριν, κάθε άλλο παρά κίνητρο θα έδινε στους καταθέτες να επιστρέψουν τα μετρητά τους στις τράπεζες -μια τάση που έχει αρχίσει να κάνει δειλά την εμφάνισή της σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.