Η «κρυφή» χρέωση στα ΑΤΜ που φέρνει κέρδη στις τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η «κρυφή» χρέωση στα ΑΤΜ που φέρνει κέρδη στις τράπεζες
Μια... όχι και τόσο γνωστή προμήθεια στις αναλήψεις φέρνει έσοδα στα ταμεία των ελληνικών τραπεζών - ιδίως τα τελευταία χρόνια που ο τουρισμός στη χώρα μας καλπάζει.

Δεν είναι μόνο οι αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας (ΔΙΑΣ) ή με ξένη κάρτα που φέρνει εξτρά έσοδα στα ταμεία των τραπεζών, αλλά και η προμήθεια μετατροπής συναλλάγματος –μια πηγή εσόδων που κερδίζει έδαφος όσο ο τουρισμός στη χώρα μας απογειώνεται.

Όσοι τουρίστες εκτός Ευρωζώνης επισκέπτονται τη χώρα μας, επιβαρύνονται με την προμήθεια «Dynamic currency conversion – DCC» η οποία υπολογίζεται επί του ποσού που «σηκώνουν» από τα μηχανήματα αυτόματων αναλήψεων, δηλαδή είναι αναλογική άρα και «τσουχτερή». Οι ελληνικές τράπεζες επιβάλλουν χρέωση 2,5%-5% επί του ποσού ανάληψης όταν οι λογαριασμοί είναι συνομολογημένοι σε νόμισμα εκτός ευρώ, το οποίο σημαίνει ότι για μια ανάληψη 100 ευρώ χρεώνουν έως και 5 ευρώ στον λογαριασμό του μη Ευρωπαίου τουρίστα.

Σημειώνεται ότι η προμήθεια «DAF» που επιβάλλουν οι ελληνικές τράπεζες στις κάρτες ξένων τραπεζών -εντός και εκτός Ευρωζώνης– δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση που ο χρήστης του ΑΤΜ επιλέξει τη συναλλαγματική μετατροπή. Όπως έχει αναφερθεί σε προηγούμενο δημοσίευμα, η χρέωση DAF κυμαίνεται από 2 έως 3 ευρώ ανά συναλλαγή, δεν είναι αναλογική δηλαδή του ποσού ανάληψης.

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι το κόστος συντήρησης και τροφοδοσίας των ΑΤΜ είναι πολύ υψηλό και επιβαρύνει τα λειτουργικά τους αποτελέσματα, είναι λοιπόν επόμενο να χρεώνουν όσους τα χρησιμοποιούν και δεν είναι πελάτες της εκάστοτε τράπεζας. Υψηλόβαθμη πηγή του κλάδου παραδέχθηκε στο insider.gr ότι τον καιρό των «παχεών αγελάδων», καμία από τις τράπεζες δεν ασχολούταν με τις προμήθειες στις αναλήψεις. Με τις χορηγήσεις, όμως, να έχουν μειωθεί δραματικά, τα ιδρύματα αναζητούν νέες πηγές κερδοφοφορίας.

Πράγματι, η προμήθεια DCC, όμως, που επιβαρύνει τους Βρετανούς, Ρώσους, Κινέζους, Ισραηλινούς, Αμερικανούς και άλλους χρήστες των καρτών Visa και Mastercard εξελίσσεται σε ιδιαίτερα προσοδοφόρα για τις ελληνικές τράπεζες, δεδομένης της αλματώδους αύξησης της τουριστικής κίνησης τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2018 οι εισπράξεις από επισκέπτες που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ αυξήθηκαν κατά 7,3% το 2018, ενώ για τα κράτη της ΕΕ εκτός Ευρωζώνης, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το ίδιο ποσοστό ανήλθε σε 9,2%.

Η ερώτηση-παγίδα στο ΑΤΜ

Μια «γεύση» αυτής της χρέωσης έχουν πάρει όσοι χρησιμοποιούν κάρτες βρετανικών τραπεζών, όπως η Revolut. Όταν είναι έτοιμοι να κάνουν ανάληψη από ΑΤΜ κράτους της Ευρωζώνης, προβάλλεται μήνυμα εάν επιθυμούν μετατροπή συναλλάγματος, αφού το ΑΤΜ διαβάζει την κάρτα ως βρετανική που έχει ως κύριο νόμισμα τη στερλίνα. Στον ιστότοπό της, η βρετανική Fintech ενημερώνει τους πελάτες της για την προμήθεια DCC και τους προειδοποιεί ότι η χρήση των ΑΤΜ στο εξωτερικό «κρύβει παγίδες». Εξηγεί ότι στο τελικό ποσό της μετατροπής που τους «προτείνει» το ΑΤΜ, περιλαμβάνεται προμήθεια 6% περίπου εάν αποδεχθούν τη συναλλαγματική μετατροπή.

Στην ερώτηση αυτή, αναφέρεται το τελικό ποσό σε άλλο νόμισμα, αλλά όχι η «κρυφή» προμήθεια, η οποία μπορεί να ανέλθει έως και το 10% σε σημεία υψηλής ζήτησης, όπως τα αεροδρόμια ή τα νησιά. Υψηλόβαθμα στελέχη ελληνικών τραπεζών διαβεβαιώνουν στο insider.gr, ότι οι εγχώριες τράπεζες δεν ακολουθούν αυτή την τακτική και εφαρμόζουν ενιαία προμήθεια σε όλες τις συναλλαγές με συναλλαγματική μετατροπή, ανεξαρτήτως θέση του ΑΤΜ.

Ανεξάρτητες εταιρείες, όμως, που λειτουργούν ΑΤΜ στη χώρα μας -πλην των τραπεζών– εμφανίζουν σημαντικές διακυμάνσεις στη χρέωση των μη Ευρωπαίων πολιτών. Το φαινόμενο αυτό, το οποίο παρατηρείται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει μπει στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών αρχών που διερευνούν τρόπους μεγαλύτερης διαφάνειας στις συναλλαγές, ώστε να εξαλειφθούν οι κρυφές χρεώσεις και να γνωρίζει ο κάτοχος της κάρτας τι ακριβώς πληρώνει, αναφέρουν πηγές του κλάδου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.