Μειώσεις έως 30% ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας, εκπτώσεις 50% ή ακόμη και 100% για ειδικές κατηγορίες φορολογούμενων αλλά και «κρυφές» επιβαρύνσεις για όσους έχουν τακτοποιήσει αυθαίρετες επιφάνειες συνθέτουν τον νέο λογαριασμό ύψους 2,5 δισ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ που ετοιμάζεται να στείλει σε 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων η ΑΑΔΕ.

Η έκδοση των νέων εκκαθαριστικών του φόρου ακινήτων βρίσκεται στην τελική ευθεία και μέσα στα επόμενα 24ωρα ενδεχομένως και την Κυριακή να ξεκινήσει η ανάρτησή τους στο Taxisnet.

Όσοι δεν είχαν καμία αλλαγή στην περιουσιακή τους κατάσταση θα διαπιστώσουν ότι θα πληρώσουν ακριβώς τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με αυτό που πλήρωσαν το 2019. Όσοι απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητο εντός του 2019 θα δουν το νέο ποσό του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν, ενώ για πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογουμένους η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα δείξει και φέτος μισό φόρο ή πλήρη απαλλαγή.

Στους κερδισμένους του φετινού ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνονται και όσοι έχασαν εισοδήματα από ενοίκια λόγω της υποχρεωτικής μείωσης κατά 40%, καθώς το 30% των απωλειών θα συμψηφισθεί με τον φόρο ακινήτων.

Εκπλήξεις όμως θα κρύβει το εκκαθαριστικό για όσους εντός του 2019 νομιμοποίησαν αυθαίρετους χώρους, καθώς ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση τη νέα αυξημένη επιφάνεια των ακινήτων.

Διαβάστε επίσης: