Σε «αποκαλυπτήρια» των δικαιούχων των θυρίδων θα προχωρούν οι τράπεζες

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε «αποκαλυπτήρια» των δικαιούχων των θυρίδων θα προχωρούν οι τράπεζες
Από την απόφαση της Κατερίνας Παπανάτσιου δεν προκύπτει υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων να δώσουν πληροφορίες για το περιεχόμενο των θυρίδων, κάτι που θα απαιτούσε εισαγγελική εντολή.

Την υποχρέωση ενημέρωσης της εφορίας για την ύπαρξη τραπεζικών θυρίδων των φορολογουμένων θα έχουν εφεξής οι τράπεζες, σύμφωνα με απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου.

Η εν λόγω απόφαση προβλέπει πως κατά την παροχή στοιχείων φορολογουμένων που σχετίζονται με τραπεζικά προϊόντα, μέσω του Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών, οι τράπεζες θα πρέπει να δίνουν στοιχεία τα οποία αφορούν σε καταθετικούς λογαριασμούς πρώτης ζήτησης, σε λογαριασμούς προθεσμίας, χορηγητικούς, επενδυτικούς, άλλους, σε τραπεζικές θυρίδες και σε λογαριασμούς πληρωμών.

Πάντως από την απόφαση δεν προκύπτει υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων να δώσουν πληροφορίες για το περιεχόμενο των θυρίδων, κάτι που θα απαιτούσε εισαγγελική εντολή.

Να σημειωθεί πως το Σύστημα Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών (Σ.Μ.Τ.Λ και Λ.Π.) διαβιβάζει ηλεκτρονικά τα σχετικά στοιχεία στις εφορίες, στα Ελεγκτικά Κέντρα, το ΣΔΟΕ, την Οικονομική Αστυνομία, την Αρχή για την Αντιμετώπιση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, τους Οικονομικούς Εισαγγελείς και τους Εισαγγελείς Διαφθοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider