Η υγειονομική κρίση «παγώνει» εκ νέου τον κατώτατο μισθό έως το 2022

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η υγειονομική κρίση «παγώνει» εκ νέου τον κατώτατο μισθό έως το 2022
Η αύξηση του κατώτατου μισθού έχει προγραμματιστεί για φέτος τον Ιούλιο, ύστερα από την ετήσια αναβολή που έγινε στη διαδικασία πέρυσι, λόγω έξαρσης του κορονοϊού.

Λίγα 24ωρα πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την αποστολή της πρόσκλησης προς τους εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή νέα νομοθετική ρύθμιση, μεταθέτοντας τον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για μετά το καλοκαίρι.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού έχει προγραμματιστεί για φέτος τον Ιούλιο, ύστερα από την ετήσια αναβολή που έγινε στη διαδικασία πέρυσι, λόγω έξαρσης του κορονοϊού.

Καθώς όμως η πανδημία συνεχίζεται και οι επιχειρήσεις αναζητούν λύσεις για να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός, οι συνθήκες δεν θεωρούνται ευνοικές για να γίνει η κρίσιμη συζήτηση για το ύψος των βασικών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.

Με την προσδοκία ότι η οικονομία θα έχει επανέλθει σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά το καλοκαίρι, λόγω της ανοσίας που θα έχουν «χτίσει» οι εμβολιασμοί μεγάλου μέρους του πληθυσμού, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μελετά την αναβολή της όλης διαδικασίας που θα ξεκινούσε στις 31 Μαρτίου, με την αποστολή της έγγραφης πρόσκλησης προς τους επιστημονικούς ερευνητικούς και λοιπούς φορείς (Τράπεζα της Ελλάδος, ΕΛ.ΣΤΑΤ, ΟΑΕΔ, ΙΝΕ Γ.Σ.Ε.Ε., ΙΜΕ−Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., ΙΟΒΕ, ΙΝΣΕΤΕ, ΚΕΠΕ, ΟΜΕΔ, ΙΝ. ΕΜ.Υ. ΕΣΕΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο χρονικό ορόσημο για την έναρξη του διαλόγου θα πρέπει να τοποθετείται μάλλον μετά το καλοκαίρι. Δεδομένου πως η διαδικασία διαρκεί τουλάχιστον 4 μήνες, μέχρι την ώρα που ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας θα εισηγηθεί το νέο κατώτατο μισθό στο υπουργικό συμβούλιο ( λαμβάνοντας υπόψη το Πόρισμα της διαβούλευσης), αντιλαμβάνεται κανείς πως η όποια αναπροσαρμογή θα ισχύσει από το 2022.

Σύμφωνα με τον νόμο, άλλωστε, το ύψος του κατώτατου μισθού πρέπει να καθορίζεται «λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών».

Υπενθυμίζεται πως από τον Φεβρουάριο του 2019 ο κατώτατος μισθός έχει οριστεί στα 650 ευρώ (καταργήθηκε ο υποκατώτατος) και το κατώτατο ημερομίθιο στα 29,04 ευρώ, πράγμα που σημαίνει πως η επόμενη αύξησή του θα γίνει μετά από 3 χρόνια.

Διαβάστε επίσης

Αντίστροφη μέτρηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού - Τι διεκδικούν η ΓΣΕΕ και ο ΣΕΒ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider