Αμετάβλητο θα μείνει το ΕΚΑΣ για το 2016, αφού οι όποιες αλλαγές στην καταβολή του (μέσω της αναπροσαρμογής των εισοδηματικών του κριτηρίων) θα ισχύσουν από το 2017 και έπειτα.

Με βάση τη σχετική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός κ. Γ. Κατρούγκαλος, σε εφαρμογή των προβλέψεων του νέου κρατικού προϋπολογισμού, η επιχορήγηση για την καταβολή του ΕΚΑΣ προβλέπεται αυξημένη στα 678 εκατ. ευρώ για το 2016, έναντι 516 εκατ. ευρώ φέτος.

Υπενθυμίζεται πως υπάρχει η μνημονιακή δέσμευση για κατάργηση της καταβολής του εν λόγω επιδόματος στο 20% των «προνομιούχων» χαμηλοσυνταξιούχων, δηλαδή σε περίπου 70.000 άτομα.

Αντίθετα μειωμένο κατά 1δις. ευρώ θα είναι το κονδύλι που θα κατευθυνθεί στο ΙΚΑ, καθώς  θα λάβει 2,217 δισ. ευρώ, έναντι 3,226 δισ. ευρώ φέτος.

Το γεγονός αυτό, επαναφέρει στο προσκήνιο, τα σενάρια για μειώσεις στις συντάξεις, αφού ακόμα και φέτος που η επιχορήγηση ήταν υψηλότερη, το Ταμείο αναγκάστηκε να ζητήσει πρόσθετη επιχορήγηση για να καταβάλει μισθούς και συντάξεις.

Σύμφωνα με την κατανομή των πιστώσεων του προϋπολογισμού του υπουργείου Εργασίας, το κράτος θα ενισχύσει τα Ταμεία συνολικά με 9,964 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ο ΟΓΑ θα πάρει τη «μερίδα του λέοντος», δηλαδή τα 3,326 δισ. ευρώ.

Ακολουθεί το ΙΚΑ, το ΝΑΤ με 1 δισ. ευρώ, ο ΟΑΕΕ με 834,2 εκατ ευρώ και ο κλάδος σύνταξης του πρώην ΤΑΠ - ΟΤΕ (έχει ενταχθεί στο ΙΚΑ) με 534,6 εκατ ευρώ.  

Τέλος το ποσό των 578 εκατ, ευρώ έχει εγγραφεί, όπως κάθε χρόνο, ως «αντιπαροχή έναντι της ενσωματωμένης στη ΔΕΗ περιουσίας του τομέα ασφάλισης προσωπικού της επιχείρησης».

 Για παροχές πρόνοιας θα διατεθούν 828,9 εκατ. ευρώ (650 εκατ. ευρώ για επιδόματα πολυτέκνων, 99 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κρίσης» και 20 εκατ. ευρώ για εισοδηματικές ενισχύσεις).