Επανυπολογισμός των υψηλών συντάξεων και αναδρομικό πλαφόν στα «ρετιρέ» του ΕΦΚΑ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επανυπολογισμός των υψηλών συντάξεων και αναδρομικό πλαφόν στα «ρετιρέ» του ΕΦΚΑ
Αναδρομικό πλαφόν στις υπερβολικές συντάξεις από τον ΕΦΚΑ ετοιμάζεται να νομοθετήσει το υπουργείο Εργασίας, ενώ όσοι εισέπραξαν ήδη μεγαλύτερα ποσά θα κληθούν να τα επιστρέψουν.

Αναδρομικό πλαφόν στις υπερβολικές συντάξεις από τον ΕΦΚΑ ετοιμάζεται να νομοθετήσει το υπουργείο Εργασίας, ενώ όσοι εισέπραξαν ήδη μεγαλύτερα ποσά θα κληθούν να τα επιστρέψουν σταδιακά μέσω συμψηφισμού.

Η διαδικασία επανυπολογισμού των συντάξεων από μηδενικής βάσης για χιλιάδες κατ' εκτίμηση δικαιούχους θα ξεκινήσει άμεσα, προκειμένου να αποτραπεί ή έκδοση συντάξεων-μαμούθ από 7.000 έως 20.000 ευρώ.

Οι συντάξεις αυτές «πατούσαν» σε ένα «κενό» που άφηνε ο νόμος Κατρούγκαλου και επέτρεπε την χορήγηση συντάξεων χωρίς ανώτατο όριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει αναθέσει σε επιτροπή εμπειρογνωμόνων να προσδιορίσει το πλαφόν και να επεξεργαστεί νομοτεχνικά τη σχετική ρύθμιση.

Μέχρι να διευθετηθεί και να νομοθετηθεί το όριο του πλαφόν, το υπουργείο αναμένεται να «παγώσει» τις αιτήσεις νέων δικαιούχων.

Ωστόσο, εκτιμάται πως έχουν εκδοθεί ήδη από τον ΕΦΚΑ 226 υψηλές συντάξεις, με ποσά που κυμαίνονται από 3.000 ευρώ τον μήνα ως και 7.500 ευρώ τον μήνα.

Πρόκειται κυρίως για ασφαλισμένους του Ταμείου Νομικών και συγκεκριμένα συμβολαιογράφους με πολλά χρόνια ασφάλισης, υψηλόβαθμα στελέχη ΔΕΚΟ τα οποία κατέβαλαν επίσης εισφορές υψηλότερες από το 20% των αποδοχών τους, αλλά και ασφαλισμένους σε ευγενή ταμεία που είχαν κάποιου είδους κοινωνικό πόρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider