Κτηματολόγιο Αθήνας: Έρχεται δίμηνη παράταση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κτηματολόγιο Αθήνας: Έρχεται δίμηνη παράταση
Η προθεσμία για τους κατοίκους εσωτερικού λήγει στις 3 Αυγούστου και αναμένεται να παραταθεί έως την 1 Οκτωβρίου, καθώς σήμερα η συμμετοχή των πολιτών είναι περιορισμένη.

Δίμηνη παράταση σχεδιάζει να δώσει η διοίκηση του Κτηματολογίου για τη φάση της ανάρτησης των κτηματογραφικών στοιχείων στην Αθήνα. Η προθεσμία για τους κατοίκους εσωτερικού λήγει στις 3 Αυγούστου και αναμένεται να παραταθεί έως την 1 Οκτωβρίου, καθώς σήμερα η συμμετοχή των πολιτών είναι περιορισμένη. Η τελική απόφαση για την παράταση αναμένεται να ληφθεί άμεσα, πιθανώς και εντός της εβδομάδας.

Τα στοιχεία από τον μελετητή που «τρέχει» την κτηματογράφηση της πρωτεύουσας δείχνουν μια αυξητική τάση των αιτήσεων διόρθωσης, τόσο ηλεκτρονικά όσο και στο κτηματολογικό γραφείο που λειτουργεί εντός των Ολυμπιακών Ακινήτων στο Γαλάτσι. Είναι αξιοσημείωτο ότι έως την περασμένη εβδομάδα είχαν υποβληθεί ηλεκτρονικά 2.408 αιτήσεις διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων και 8.637 αιτήσεις διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος. Επίσης, στο γραφείο του Γαλατσίου είχαν κατατεθεί 6.244 δηλώσεις, 2.855 αιτήσεις συμπληρωματικών στοιχείων,1.589 αιτήσεις διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος και 1.063 αιτήσεις διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων.

Κρίσιμος ο έλεγχος και η διασταύρωση των στοιχείων

Για αίτηση χορήγησης πιστοποιητικού κτηματογραφούμενου ακινήτου, από τις 22 Ιουνίου, υπάρχει και η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής με χρήση των προσωπικών κωδικών TAXISnet. Με τους ίδιους κωδικούς οι πολίτες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία των κτηματολογικών χαρτών και διαγραμμάτων και να ελέγξουν την ορθότητά τους, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Κτηματολογίου (ktimatologio.gr). Ειδικότερα, κατά τη διαδικασία της ανάρτησης πρέπει να ελέγξουν τα στοιχεία της ιδιοκτησίας τους, τα αποσπάσματα του κτηματολογικού πίνακα (περιγραφή ακινήτου και νομική κατάσταση) και του κτηματολογικού διαγράμματος (θέση και όρια). Αν δεν είναι σωστά, ή εάν δεν βρει καθόλου το ιδιοκτησιακό δικαίωμα που είχε δηλώσει ή εάν δεν το είχε δηλώσει, τότε πρέπει είτε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά (210-01.01.010) ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ([email protected]) με το κτηματολογικό γραφείο, είτε να υποβάλει αίτηση διόρθωσης στοιχείων ηλεκτρονικά, ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνονται στη σχετική ιστοσελίδα.

Το σημαντικό σε αυτή τη φάση της κτηματογράφησης είναι να ελέγξουν οι πολίτες με προσοχή όλα των ιδιοκτησιακών τους δικαιωμάτων, ώστε να διορθωθούν εγκαίρως τα σφάλματα και τις παραλείψεις που ενδέχεται να υπάρχουν, διότι αργότερα οι διαδικασίες θα είναι πολύπλοκες και δαπανηρές. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ανακοίνωση του Κτηματολογίου, με αφορμή την έναρξη της φάσης της ανάρτησης «είναι η τελευταία φορά που οι πολίτες ελέγχουν την ορθότητα των στοιχείων της ατομικής τους ιδιοκτησίας», δίχως να τους κοστίσει σε χρόνο και χρήμα. Συνολικά, στα όρια του Δήμου Αθηναίων σε σύνολο 729.223 ακινήτων είχαν υποβληθεί 1,22 εκατ. δηλώσεις ιδιοκτησίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider