Μητράκος σε insider.gr: Δεν υπάρχει βούληση για τα μεγάλα κόκκινα δάνεια

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητράκος σε insider.gr: Δεν υπάρχει βούληση για τα μεγάλα κόκκινα δάνεια

Αυστηρό μήνυμα προς τις συστημικές τράπεζες στέλνει μέσω του insider.gr ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος για επίσπευση της αναδιάρθρωσης των μεγάλων κόκκινων δανείων που μένουν «στο συρτάρι».

Την ώρα που ανοίγει η συζήτηση για σύσταση υπερτραπεζικού φορέα διαχείρισης των NPLs, η «πληγή» των κοινοπρακτικών δανείων παραμένει ανοιχτή. «Οι συστημικές τράπεζες πασχίζουν να επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει μαζί με τον SSM για τα κόκκινα δάνεια, αλλά καμία δεν έχει δείξει ότι κάνει κάτι περισσότερο», τονίζει ο κ. Μητράκος. «Το ίδιο επαναλαμβάνω και στις συνεταιριστικές τράπεζες», συμπληρώνει.

Το ζήτημα αυτό έχει αναδείξει το insider.gr με πρόσφατο δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο πολλές επιχειρήσεις έχουν στηθεί «στην πόρτα των τραπεζών» για αναδιάρθρωση των δανείων τους, με τις διαδικασίες πάντως να διαρκούν σε πολλές περιπτώσεις αδικαιολόγητα πολύ.

«Παρότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί στο NPL Forum, η υλοποίησή τους διαρκεί από 1 έως 1,5 χρόνο. Δεν υπάρχει βούληση, οι τράπεζες δεν δείχνουν τον υπερβάλλοντα ζήλο που χρειάζεται για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος σε αυτόν τον τομέα», υπογραμμίζει ο κ. Μητράκος.

Όπως αναφέρει, το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί σειρά επαφών με τις τραπεζικές διοικήσεις προκειμένου να ασκήσει πίεση για πιο αποτελεσματική διαχείριση των κοινοπρακτικών δανείων. «Εάν ξεμπλοκάρουν 2-3 μεγάλες υποθέσεις, όπως η Forthnet, το μήνυμα προς την αγορά θα είναι πολύ θετικό», σημειώνει και εξηγεί ότι πολλές φορές ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν καταθέσει προτάσεις αλλά οι διοικήσεις δεν προχωρούν στην αναδιάρθρωση του δανείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει περίπτωση κοινοπρακτικού δανείου για το οποίο έχει κατατεθεί επενδυτική πρόταση ύψους 150 εκατ. ευρώ αλλά δεν έχει προχωρήσει. «Υπάρχουν ζεστά χρήματα στο τραπέζι και οι τράπεζες δεν δίνουν το πράσινο φως να προχωρήσει το deal», επισημαίνει ο κ. Μητράκος.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι σύνθετος. Από τη μία πλευρά, είναι το ζήτημα των ευθυνών που τα τραπεζικά στελέχη διστάζουν να αναλάβουν από τον φόβο να μην «πληρώσουν για αμαρτίες παλαιότερων διοικήσεων». Την ίδια ώρα, είναι ζήτημα ισορροπιών με τον επιχειρηματικό κόσμο, λόγω των μακροχρόνιων δεσμών που έχει δημιουργήσει κάθε τράπεζα.

«Η αναδιάρθρωση των δανείων αυτών, με την τοποθέτηση νέων διοικήσεων, θα σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για την ελληνική οικονομία, θα δώσει στην αγορά το σήμα ότι κάτι αλλάζει», επισημαίνει ο κ. Μητράκος.

Ένα άλλο τμήμα της αγοράς περιλαμβάνει τα μικρότερα επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία αντιπροσωπεύουν μια μεγαλύτερη και πιο δύσκολα διαχείριση δεξαμενή κόκκινων δανείων. Το 60% των εν λόγω δανείων αφορά μη λειτουργικές επιχειρήσεις, τα λεγόμενα «κουφάρια». «Είναι ένα κουβάρι που εκ των πραγμάτων οι τράπεζες δύσκολα μπορούν να ξεμπλέξουν. Για αυτό επιμένουμε ότι το βάρος πρέπει να πέσει στα μεγάλα δάνεια», τονίζει ο ίδιος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider