Έρχεται νέο κύμα «εξόδου» από τις τράπεζες

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται νέο κύμα «εξόδου» από τις τράπεζες

Νέο κύμα εξόδου αναμένεται εντός των επομένων ημερών από τις τράπεζες. Μετά τη δραματική υποχώρηση των εργασιών τους η μείωση του λειτουργικού κόστους των ελληνικών τραπεζών αποτελεί πλέον μονόδρομο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιστροφή τους στην κερδοφορία. Για μία ακόμη φορά φαίνεται ότι το βάρος της προσαρμογής θα το φέρουν οι εργαζόμενοι, αυτή τη φορά όχι με κούρεμα των αποδοχών του αλλά με μείωση της απασχόλησης. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν επεξεργαστεί σχήματα εθελούσιας εξόδου με λιγότερο ελκυστικούς όρους από τα προηγούμενα.

Ήδη η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας παρουσιάζοντας την Τρίτη τα αποτελέσματα σε θεσμικούς επενδυτές αποκάλυψε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου το οποίο θα κοστίσει στην τράπεζα περίπου 118 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο η Εθνική ήδη έχει εγγράψει στον ισολογισμό της. Το πρόγραμμα στοχεύει σε περίπου 1.000 εργαζόμενους οι οποίοι αν αποδεχτούν τους όρους θα πρέπει να αποχωρήσουν από την τράπεζα μέχρι τέλος του έτους.

Ανάλογα προγράμματα αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να εξαγγείλουν τις αμέσως επόμενες ημέρες και οι υπόλοιπες τρεις τράπεζες, με πρώτη την Τράπεζα Πειραιώς η οποία ήδη έχει προχωρήσει αρκετά στην επεξεργασία του σχεδίου το οποίο μάλιστα έχει υποβληθεί προς έγκριση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το πρόγραμμα απευθύνεται δυνητικά σε 1000 με 1500 εργαζόμενους. Επτασφράγιστο μυστικό παραμένει το κόστος του συγκεκριμένου προγράμματος.

Μέχρι τέλος του μήνα σχεδιάζει η Εurobank να ανακοινώσει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις θα αφορά σε περίπου 1000 εργαζομένους. Η Alpha Βank αναμένεται να οριστικοποιήσει το δικό της πρόγραμμα το οποίο θα απευθύνεται σε περίπου 500 εργαζομένους μέχρι το τέλος Απριλίου.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω η πλήρης αποδοχή των προγραμμάτων αυτών θα οδηγήσει στην έξοδο σε περίπου 4.000 τραπεζοϋπαλλήλους. Με αποτέλεσμα η απασχόληση στον κλάδο να περιοριστεί ακόμη περισσότερο προκαλώντας έτσι ασφυκτικές πιέσεις στα ασφαλιστικά ταμεία. Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων πριν από το νέο κύμα εθελουσίας εξόδου κυμαίνεται στους 44 χιλιάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider