Έρχονται κάρτες πληρωμών με τη «σφραγίδα» της ΕΕ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται κάρτες πληρωμών με τη «σφραγίδα» της ΕΕ
Πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες με το λογότυπο της ΕΕ, καθώς και ψηφιακά πορτοφόλια "made by EU" είναι το όραμα της Eυρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πληρωμών που ξεκινά η ΕΚΤ.

Ένα πανευρωπαϊκό σχήμα καρτών που θα φέρει τη «σφραγίδα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με στόχο να ενοποιήσει τον τομέα των πληρωμών στην Ευρώπη, είτε πρόκειται για πλαστικό είτε για ψηφιακό σχήμα.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών εξηγούν στο insider.gr ότι η πρωτοβουλία δρομολογείται εδώ και αρκετούς μήνες από 20 τράπεζες της EE και πλέον παίρνει σάρκα και οστά. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι τα αμερικανικά σχήματα καρτών Visa και Mastercard κατέχουν ένα παντοδύναμο μονοπώλειο στον τομέα των πληρωμών και η EE επιδιώκει αρκετά χρόνια να αναπτύξει μια λύση που θα «σπάσει» το μονοπώλειο αυτό…. ευρωπαϊκά.

Σε ανακοίνωσή της πριν από λίγες ημέρες, η ΕΚΤ προανήγγειλε την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πληρωμών (European Payments Initiative) η οποία θα προσφέρει μια πανευρωπαϊκή λύση πληρωμών η οποία θα υποστηρίζει, εκτός από τις πληρωμές με κάρτα και ψηφιακά πορτοφόλια.

Με την πρωτοβουλία αυτή, εκπληρώνεται ένα «απωθημένο» πολλών ετών για την ΕΚΤ, καθώς –όπως επισημαίνεται και στη σχετική ανακοίνωση- η αγορά πληρωμών στην Ευρώπη είναι κατακερματισμένη και σε πολλές χώρες λειτουργούν εθνικά σχήματα καρτών τα οποία δεν είναι συμβατά με κάρτες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Χάρη στο σχήμα άμεσων πληρωμών TARGET που έχει υλοποιήσει η ΕΚΤ, όμως, είναι ήδη διαθέσιμα τα προηγμένα και αξιόπιστα εργαλεία που απαιτούνται για την εφαρμογή μιας πανευρωπαϊκής λύσης όπως την οραματίζεται η Φρανκφούρτη.

Τι θα κερδίσουν οι πολίτες

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν τα σημαντικά οφέλη που θα έχει η ανάπτυξη αυτής της λύσης για τους Ευρωπαίους πολίτες. Εκτός από τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα της εκκίνησης πληρωμών στα κράτη μέλη της ΕΕ, θα επιτευχθεί επίσης ακόμη μεγαλύτερα ταχύτητα εκκαθάρισης των συναλλαγών. Επιπλέον, «θα δημιουργηθούν προϊόντα τα οποία θα είναι προσαρμοσμένα στις συνήθειες και τις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών», αναφέρουν.

Όπως αναφέρει πάντως και στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ, «το Ευρωσύστημα θα εξακολουθεί να υποστηρίζει ιδιωτικές πρωτοβουλίες πληρωμών λιανικής αρκεί να εκπληρώνουν πέντε βασικούς στόχους: να υιοθετούν πανευρωπαϊκή προσέγγιση, να είναι φιλικά στον χρήστη, να διασφαλίζουν βελτιστοποίηση του κόστους, ασφάλεια και αξιοπιστία, να διαθέτουν ευρωπαϊκή ταυτότητα και διακυβέρνηση και, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, να επιτύχουν παγκόσμια εμβέλεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider