Νέα εποχή για την Εθνική Τράπεζα

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα εποχή για την Εθνική Τράπεζα
Μια σειρά τεκτονικών αλλαγών φέρνει η διοίκηση Μυλωνά εντός του 2020

Στην επόμενη φάση της πολυετούς ιστορίας της περνά η Εθνική Τράπεζα εντός του 2020, καθώς με μια σειρά από κινήσεις, η διοίκηση του Παύλου Μυλωνά φιλοδοξεί αφενός να διώξει το βάρος των κόκκινων δανείων και αφετέρου να εκσυγχρονίσει την τράπεζα ενόψει των νέων προκλήσεων.

Το μεγαλύτερο «στοίχημα» του τρέχοντος έτους δεν είναι άλλο από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, τα οποία αποτελούν και το μεγαλύτερο βαρίδι για τις τράπεζες τα τελευταία χρόνια. Στρατηγική της Εθνικής είναι να προχωρήσει σε τιτλοποιήσεις τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ εντός του τρέχοντος έτους, μειώνοντας έτσι τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα επίπεδα των 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς έναντι υψηλού 22 δισ. ευρώ στην κορύφωση της κρίσης. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο, ο οποίος όμως, εφόσον επιτευχθεί, θα απαλλάξει την τράπεζα από ένα τεράστιο βαρίδι. Σε αντίθεση μάλιστα με τις υπόλοιπες τράπεζας, η Εθνική θα αναθέσει τη διαχείριση των κόκκινων αυτών δανείων –σε συνεργασία με τα funds που θα αποκτήσουν τα τιτλοποιημένα χρέη- σε κάποιον από τους servicers που ήδη δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά.

Έτσι, αξιοποιώντας και τα επιπλέον κεφάλαια που απέκτησε από το πρόσφατο ομολογιακό swap με το ελληνικό δημόσιο, φιλοδοξεί να μετατραπεί «από χελώνα σε λαγό» στο θέμα των κόκκινων δανείων, αποκτώντας σαφές προβάδισμα στη σχετική κούρσα.

Αλλαγή και στα καταστήματα

Ταυτόχρονα, η τράπεζα έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα επίσης φιλόδοξο πρόγραμμα εσωτερικού μετασχηματισμού, τόσο σε επίπεδο οργανογράμματος, όσο και στον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων. Επιδίωξη του κ. Μυλωνά είναι το σύνολο σχεδόν των απλών, καθημερινών τραπεζικών εργασιών να γίνονται είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω των ΑΤΜ και τα καταστήματα να λειτουργούν προσφέροντας πιο περίπλοκες τραπεζικές εργασίες και συμβουλευτικού χαρακτήρα υπηρεσίες. Κατ’ αυτό τον τρόπο, ενώ ο απόλυτος αριθμός καταστημάτων θα παραμείνει ο ίδιος –πέριξ των 390- θα μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων σε αυτά, από τους 10 κατά μέσο όρο σήμερα στους οκτώ.

Η κίνηση αυτή συνάδει με τη στραγητική μείωσης προσωπικού που έχει θέσει η τράπεζα, θέτοντας σε εφαρμογή μια σειρά από εθελούσιες εξόδους. Ήδη αυτή τη στιγμή –και μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου- «τρέχει» σχετικό πρόγραμμα, ενώ ο κ. Μυλωνάς αποκάλυψε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, θα υπάρχει ακόμη μία εντός του τρέχοντος έτους, η οποία μάλλον θα είναι και η τελευταία αυτής της μορφής.

Έμφαση στις νέες χορηγήσεις

Παράλληλα, κομβικό ζητούμενο για την αύξηση της κερδοφορίας της τράπεζας είναι η αύξηση των χορηγήσεων, η οποία σε αυτή τη φάση αναμένεται να έρθει από την επιχειρηματική πίστη. Σε αυτό το μέτωπο, η τράπεζα λειτουργεί σε δύο άξονες, έχοντας αφενός συμμετοχή στις μεγαλύτερες εκδόσεις δανείων και ομολόγων και αφετέρου χρηματοδοτώντας μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Εντός του 2019 το δίδυμο Καποτόπουλου-Καραμούζη κατά γενική ομολογία έφερε ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Αντίστοιχα εντός του 2020 αναμένεται κινητικότητα, καθώς είναι προγραμματισμένη η αποχώρηση του πρώτου με τον δεύτερο να θεωρείται φαβορί για τη θέση.

Η Εθνική Ασφαλιστική και το ΛΕΠΕΤΕ

Τέλος, ζητούμενο της διοίκησης Μυλωνά είναι εντός των επομένων μηνών να κλείσουν οι δύο βασικές εκκρεμότητες της τράπεζας, δηλαδή η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και η διευθέτηση του ζητήματος του ΛΕΠΕΤΕ. Στην πρώτη περίπτωση, ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από τρεις υποψήφιους αγοραστές που έχουν αποκτήσει πρόσβαση στο data room με τα στοιχεία της ασφαλιστικής. Εκτίμηση είναι ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές ώστε –καλώς εχόντων των πραγμάτων- η διαδικασία να «κλείσει» μέσα στην Άνοιξη χωρίς να χρειαστεί δημόσια προσφορά μετοχών. Όσο για το ΛΕΠΕΤΕ, η διοίκηση της Εθνικής αναμένει τη νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση, η οποία και θα ξεκαθαρίσει το ζήτημα, κάτι που θα πρέπει να έχει γίνει πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider