Αντίστροφη μέτρηση για τον «Ηρακλή» στη Φρανκφούρτη

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντίστροφη μέτρηση για τον «Ηρακλή» στη Φρανκφούρτη
Ο SSM εξετάζει τα εποπτικά και δημοσιονομικά επιχειρήματα που έχουν καταθέσει η Τράπεζα της Ελλάδος και ο ΟΔΔΗΧ, ώστε να μην απαιτηθούν επιπλέον εξασφαλίσεις.

Έως το τέλος του μήνα αναμένεται η απόφαση του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ για το σχέδιο «Ηρακλής» και, συγκεκριμένα, για το κατά πόσο θα απαιτηθούν πρόσθετες εγγυήσεις ώστε να θεωρηθούν μηδενικού ρίσκου οι senior τίτλοι που θα προκύψουν από τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων.

Ανώτατη τραπεζική πηγή διατυπώνει στο insider.gr αισιοδοξία ως προς την έκβαση της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη της τελευταίες εβδομάδες, ανάμεσα στον SSM στη Φρανκφούρτη και την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και τον ΟΔΔΗΧ, εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, προκειμένου να μην απαιτηθούν πρόσθετες εξασφαλίσεις.

Εν τω μεταξύ, εποπτικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική πλευρά έχει αναπτύξει διεξοδική επιχειρηματολογία όσον αφορά τις επιπτώσεις της εν λόγω απαίτησης και, συγκεκριμένα, ο ΟΔΔΗΧ έχει καταθέσει επιχειρήματα για τις δημοσιονομικές διαστάσεις της κρίσιμης απόφασης, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αναπτύξει επιχειρήματα που αφορούν στην εποπτική διάσταση του θέματος.

Δύσκολη η «μάχη» της ελληνικής πλευράς

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, πάντως, πόσο δύσκολη είναι η «μάχη» που δίνει η ελληνική πλευρά, η οποία προσπαθεί να αποτρέψει μια εξέλιξη που θα καταστήσει τον «Ηρακλή» «δωρον άδωρον». «Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και αυτό εξ ορισμού δυσκολεύει πολύ τα πράγματα», επισημαίνουν.

Όπως είχε αναφέρει το insider.gr, ο Επόπτης δεν δεχόταν αρχικά την αναγνώριση του μηδενικού κινδύνου των τίτλων ανώτατης διαβάθμισης που θα εκδοθούν από τις τράπεζες στο πλαίσιο της διαδικασίας των τιτλοποιήσεων, επιμένοντας να προσκομίσει η ελληνική πλευρά 12 δισ. ευρώ ως εγγυήσεις από το «μαξιλάρι» ή ομόλογα ελληνικού δημοσίου έως το 120% της αξίας της εγγύησης.

Και οι δύο αυτές λύσεις εκτιμάται ότι θα είχαν σοβαρό αποτύπωμα στο δημοσιονομικό προφίλ της χώρας και, συγκεκριμένα, στον κόστος δανεισμού του Δημοσίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πάντως, η Φρανκφούρτη φαίνεται να υποχωρεί από τις αρχικές της αξιώσεις, αν και το θέμα εκτιμάται ότι θα απασχολήσει και τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα για την Πέμπτη αξιολόγηση.

Εν τω μεταξύ, μια σειρά από deals και τιτλοποιήσεις έχουν «παγώσει» στον τραπεζικό κλάδο μέχρις ότου βγει λευκός καπνός για τον «Ηρακλή». Ένα παράδειγμα είναι η συμφωνία της Eurobank με την doValue και την τιτλοποίηση-μαμούθ ύψους 7,5 δισ. ευρώ, γνωστό ως «Cairo». Σε διαδικασία τιτλοποίησης βρίσκεται και η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ στην τελική ευθεία του σχεδίου μετασχηματισμού της -Galaxy- βρίσκεται και η Alpha Bank το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider