Εξωστρέφεια για τις τράπεζες με «ραντεβού» στο Λονδίνο

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξωστρέφεια για τις τράπεζες με «ραντεβού» στο Λονδίνο
Φιλόδοξα προγράμματα μετασχηματισμού και επίσπευσης των σχεδίων εξυγίανσης των ισολογισμών τους θα παρουσιάσουν φέτος οι τράπεζες στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

«Βροχή» παρουσιάσεων και συναντήσεων στο Λονδίνο έχουν προγραμματίσει για τον Σεπτέμβριο οι ελληνικές τράπεζες, σε μια συντονισμένη προσπάθεια να αφήσουν πίσω τους τις «μαύρες» σελίδες της κρίσης και να επιδείξουν εξωστρέφεια στην επενδυτική κοινότητα.

Στις 18-19 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται το 14ο Roadshow των Ελληνικών Χρηματιστηρίων στο Λονδίνο, ένας ετήσιος θεσμός που στόχο έχει να φέρει σε επαφή τις ελληνικές εισηγμένες με τα ευρωπαϊκά funds. Στην περυσινή διοργάνωση, το κλίμα ήταν ιδιαιτέρως «βαρύ» στη σκιά των υπέρογκων κόκκινων δανείων των τραπεζών, γεγονός που αποδείχθηκε λίγες εβδομάδες αργότερα με το τραπεζικό κραχ στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αυτές τις εποχές φιλοδοξούν να αφήσουν οριστικά πίσω τους οι τράπεζες της χώρας, παρουσιάζοντας φέτος στους διαχειριστές χαρτοφυλακίων φιλόδοξα προγράμματα μετασχηματισμού και επίσπευσης των σχεδίων εξυγίανσης των ισολογισμών τους. Στις διήμερες συναντήσεις μετέχουν οι ομάδες Investor Relations και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 24 Σεπτεμβρίου, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών διοργανώνει στο περιθώριο του κορυφαίου συνεδρίου «Sibos» επίσης στο Λονδίνο ημερίδα με θέμα «Η νέα εποχή του ελληνικού τραπεζικού κλάδου». Η ατζέντα της εκδήλωσης είναι πλούσια και άκρως ενδιαφέρουσα, με ομιλίες κορυφαίων στελεχών του κλάδου, ενώ κύριος ομιλητής της εκδήλωσης είναι ο πρόεδρος της ΕΕΤ κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου.

Η ημερίδα περιλαμβάνει τρεις ενότητες, σύμφωνα με την ατζέντα:

• Οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας
• Επανεκκίνηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα
• Επιτάχυνση της Ελλάδας και υιοθέτηση νέων τεχνολογιών

Το μεγάλο στοίχημα του τραπεζικού κλάδου της χώρας είναι να πείσει την επενδυτική κοινότητα ότι «τα χειρότερα πέρασαν» και ότι υπάρχει, πλέον, στρατηγικό σχέδιο με φιλόδοξους -αλλά εφικτούς- στόχους για την ταχύτερη απομείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της λειτουργικής τους κερδοφορίας.

«Άσσοι στο μανίκι» των τραπεζικών στελεχών είναι η άρση των capital controls την 1η Σεπτεμβρίου μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια, καθώς και το Σχέδιο του ΤΧΣ (APS) το οποίο βρίσκεται κοντά στην έγκριση της DG Comp μετά τις συντονισμένες προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών υπό τον κ. Γιώργο Ζαββό, αρμόδιο υφυπουργό για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, προκειμένου το σχέδιο να προσαρμοστεί στις ελληνικές ιδιαιτερότητες και να αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα που είναι η απώλεια της επενδυτικής βαθμίδας για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.

Η επίδειξη μιας συστημικής λύσης από σύσσωμη την ελληνική πλευρά -Πολιτεία, τράπεζες και Τράπεζα της Ελλάδος- είναι, σύμφωνα με τους παράγοντες του κλάδου- αυτό που έλλειπε για την αντιμετώπιση των καίριων προβλημάτων του τραπεζικού κλάδου που κρατά κλειστή στη στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων και «όμηρο» την ανάπτυξη.

Αναλυτικά η εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019 θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο διεθνής ημερίδα με θέμα «The new era of the Greek Financial Sector», υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, στο πλαίσιο της διεθνούς διοργάνωσης Sibos 2019.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναδείξει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η ελληνική κεφαλαιαγορά κινούνται γρήγορα και σταθερά σε μια νέα εποχή, αλλά και να παρουσιάσει τις οικονομικές, τεχνολογικές και τραπεζικές προόδους που έχουν επιτευχθεί, καθώς και τα προσεχή σχέδια των Τραπεζών.

Το πρόγραμμα της ημερίδας, η οποία θα καλυφθεί και συντονιστεί από δημοσιογράφους της Thomson Reuters, περιλαμβάνει:

Εισαγωγή - Ομιλία του κ. Γεωργίου Χαντζηνικολάου, Προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς

1η Ενότητα: Greece’s Economic Outlook. Οι Chief Economists των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα παρουσιάσουν λεπτομερώς τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας

2η Ενότητα: Re-energizing growth in Greece. Ανώτερα στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, εκπρόσωποι του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης θα μιλήσουν για τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές λύσεις που μπορούν να υποστηρίξουν τις προοπτικές ανάπτυξης και επενδυτικές ευκαιρίες της χώρας, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες, όσον αφορά τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, τους πιστωτικούς περιορισμούς και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης

3η Ενότητα: Accelerating Greece & Embracing New Technologies. Οι επικεφαλής τεχνολογίας και ψηφιακού μετασχηματισμού των τραπεζών και του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών θα αναλύσουν θέματα αναφορικά με την πρόοδο των χρηματοπιστωτικών τεχνολογιών στην Ελλάδα

To Sibos αποτελεί την κορυφαία διεθνή διοργάνωση χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και πραγματοποιείται σε ετήσια βάση από το SWIFT, τον κορυφαίο πάροχο ασφαλών χρηματοοικονομικών μηνυμάτων παγκοσμίως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider