Γκάζι σε τιτλοποιήσεις 6 δισ. το 2020 «πατά» η Τράπεζα Πειραιώς

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γκάζι σε τιτλοποιήσεις 6 δισ. το 2020 «πατά» η Τράπεζα Πειραιώς
Το deal με την Intrum αλλάζει τα σχέδια της τράπεζας, με αποτέλεσμα οι τιτλοποιήσεις 6 δισ. ευρώ που σχεδιάζονταν για τη διετία 2020-2021 να επισπευτούν για το επόμενο έτος.

Το 2020 θα ολοκληρώσει τις σχεδιαζόμενες τιτλοποιήσεις 6 δισ. ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς, αλλάζοντας τον σχεδιασμό της για επιμερισμό των συναλλαγών τη διετία 2020-2021, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του insider.gr.

Το πρόσφατο deal με την Intrum, το οποίο προβλέπει ανάθεση της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων 27 δισ. ευρώ στο σουηδικό fund, αλλάζει τα δεδομένα και φέρνει πιο «μπροστά» τις συναλλαγές που θα κρίνουν την εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας.

«Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε οι μισές τιτλοποιήσεις να γίνουν το 2020 και οι άλλες μισές το 2021, πλέον όμως σχεδιάζουμε εμπροσθοβαρείς συναλλαγές που θα ολοκληρωθούν εντός του επόμενου έτους», αναφέρει η πηγή με γνώση των διαδικασιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Τράπεζα Πειραιώς στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄τριμήνου, στοχεύει σε μείωση των NPEs κατά 15 δισ. ευρώ (από το τέλος 2018), εκ των οποίων τα 7 δισ. ευρώ θα απομειωθούν μέσω πωλήσεων/τιτλοποιήσεων. Καθώς, όμως, δεν σχεδιάζονται περαιτέρω πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPEs, ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί κυρίως με τιτλοποιήσεις.

πειραιώς

«Καύσιμο» για τις τιτλοποιήσεις οι αναβαθμίσεις

Σε περίπτωση, μάλιστα, που προκριθεί το Σχέδιο του ΤΧΣ (APS) από την επόμενη -πλέον– κυβέρνηση και λάβει το «πράσινο φως» από την DG Comp, αναμένεται να συμβάλλει στη βελτίωση των όρων στις συγκεκριμένες συναλλαγές, όχι μόνο για την Πειραιώς αλλά για το σύνολο του κλάδου. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το Σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο ωστόσο δεν έχει προς το παρόν προωθηθεί στις Βρυξέλλες.

Η μεγαλύτερη «χείρα βοηθείας», ωστόσο, για τις τράπεζες θα προέλθει από τη βελτίωση του αξιόχρεου της χώρας -κάτι που αναμένεται να συμβεί εντός του καλοκαιριού, σύμφωνα με αναλυτές, αλλά και την ευρύτερη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Όσο πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα βρίσκεται η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, τόσο πιο ευνοϊκή θα είναι η τιμολόγηση των τίτλων που προκύπτουν από τη συναλλαγή και τόσο μικρότερο είναι το κώλυμα της κρατικής εγγύησης, η οποία αποτελεί και το μεγαλύτερο αγκάθι για την έγκριση του APS.

Ιδιαιτέρως σημαντικό κριτήριο για να επενδύσουν τα διεθνή fund στην ελληνική αγορά αποτελούν, επίσης, οι τιμές των ακινήτων και η δυναμική της αγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, το ενδιαφέρον των παγκόσμιων παικτών για την ελληνική αγορά NPLs είναι ζωηρό -όπως αποδείχθηκε και σε πρόσφατο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη με τη συμμετοχή funds και servicers κόκκινων δανείων.

Πηγές της αγοράς προειδοποιούν, πάντως, ότι η επιτάχυνση των σχεδίων εξυγίανσης μιας τράπεζας εμπεριέχει τον κίνδυνο οι όροι της συναλλαγής να μην είναι οι πλέον συμφέροντες για την ίδια, καθώς συχνά η βιασύνη αποκρύπτει μια επιτακτική ανάγκη, γεγονός που περιορίζει τη διαπραγματευτική της δύναμη στην αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider