Η Τράπεζα Πειραιώς άντλησε 400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 9,75% - Τι λένε οι αναλυτές

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Τράπεζα Πειραιώς άντλησε 400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 9,75% - Τι λένε οι αναλυτές
Συνολικά 400 εκατ. ευρώ με ομόλογο δεκαετούς διάρκειας και επιτόκιο 9,75% άντλησε η Τράπεζα Πειραιώς

Πάνω από τον στόχο των 350 εκατ. ευρώ και με συνολικές προσφορές που έφτασαν τα 850 εκατ. ευρώ από 135 θεσμικούς επενδυτές ολοκληρώθηκε η διαδικασία έκδοσης του ομολόγου της Τράπεζας Πειραιώς ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Το κουπόνι του ομολόγου διαμορφώθηκε στο 9,75%, 50 μονάδες βάσης χαμηλότερα από την αρχική εκκίνηση (10,25%), λόγω της υψηλής ζήτησης που οδήγησε σε υπερκάλυψη της έκδοσης κατά δύο φορές.

Με τα κεφάλαια που άντλησε σήμερα η τράπεζα ενισχύει την κεφαλαιακή της βάση (Tier 2) κατά 90 μονάδες βάσης. Μαζί με το τίμημα των 290 εκατ. ευρώ που θα λάβει από την πώληση της Intrum, «εξαγοράζει σημαντικό χρόνο» και θέτει τις βάσεις για ταχύτερη εξυγίανση του δανειακού της χαρτοφυλακίου, αναφέρουν στο insider.gr παράγοντες της αγοράς.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε σήμερα, Τετάρτη, και έκλεισε το απόγευμα, μετά την έναρξη της συνεδρίασης στις ΗΠΑ.

Τι αναφέρουν οι αναλυτές στο insider.gr

Ιδιαίτερα θετική είναι η αποτίμηση της έκδοσης από τους αναλυτές της αγοράς, τόσο λόγω της υπερκάλυψης όσο και της απόδοσης που κυμάνθηκε σε αναμενόμενα επίπεδα. Όπως αναφέρουν στο insider.gr, το ομόλογο αναμένεται να έχει μεγάλη επιτυχία και στη δευτερογενή αγορά.

Εκτιμούν δε ότι η απόδοση έχει περιθώρια να μειωθεί έως και τα επίπεδα του 7,5%, αφού καμία άλλη τράπεζα της Ευρωζώνης δεν προσφέρει τέτοιο κουπόνι στην έκδοσή της, τονίζουν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς έχει ως εξής:

H Tράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης ύψους €400 εκατ., δεκαετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης από τον εκδότη στα πέντε έτη (10NC5), στη διεθνή αγορά κεφαλαίων, ενισχύοντας το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά περίπου 90μβ.

Το συνολικό βιβλίο προσφορών, υπό τη διαχείριση των κύριων αναδόχων Goldman Sachs International και UBS Investment Bank, διαμορφώθηκε σε περίπου €850 εκατ. Περισσότεροι από 135 θεσμικοί επενδυτές από περισσότερες των 20 χωρών συμμετείχαν στη συναλλαγή.

Η έκδοση των αξιογράφων εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΤΝ (Euro Medium Term Note) ύψους €25 δισ. της Τράπεζας Πειραιώς.

Το τοκομερίδιο έχει ορισθεί σε 9,75% και η ημερομηνία εκκαθάρισης έχει προγραμματισθεί για τις 26 Ιουνίου 2019.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου δήλωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα της έκδοσης ομολόγου Tier 2 και τη συνολική ανταπόκριση της αγοράς. Πρόκειται για την πρώτη δημόσια έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 που πραγματοποιεί ελληνική τράπεζα από το 2008. Το υψηλό επίπεδο της ζήτησης από τους επενδυτές συνιστά έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης για τη συνολική πρόοδο που έχουμε σημειώσει στην Τράπεζα Πειραιώς. Η έκδοση αυτή ενισχύει περαιτέρω τον ισολογισμό μας και λειτουργεί ως βασικός καταλύτης για την υλοποίηση του στρατηγικού μας πλάνου "Agenda 2023" προς όφελος των επενδυτών, των πελατών και των εργαζομένων μας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider