Τι δήλωσε η Eurobank στους αναλυτές για το «σχέδιο Στουρνάρα»

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι δήλωσε η Eurobank στους αναλυτές για το «σχέδιο Στουρνάρα»
«Βροχή» ερωτήσεων για το σχέδιο που παρουσίασε λίγο νωρίτερα η Τράπεζα της Ελλάδος δέχθηκαν τα στελέχη της Eurobank.

«Ενδιαφέροντα» χαρακτήρισε η διοίκηση της Eurobank τα σχέδια που υπέβαλαν ΤΧΣ και Τράπεζα της Ελλάδος με στόχο την ταχύτερη εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου σε διεθνείς αναλυτές.

«Κατά τη γνώμη μας δεν χρειάζονται επιπλέον εργαλεία για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ωστόσο βρίσκουμε και τα δύο αυτά σχέδια ενδιαφέροντα», δήλωσε ο κ. Θεόδωρος Καλαντώνης αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής του Troubled Asset Group της Eurobank ερωτηθείς για την πρόταση που δημοσιοποίησε λίγη ώρα νωρίτερα η κεντρική τράπεζα.

Το Asset Protection Scheme (APS) βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο από το σχέδιο της ΤτΕ, τόνισε, εκτιμώντας πάντως ότι και τα δύο θα συμβάλλουν στη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων.

Με αφορμή το «σχέδιο Στουρνάρα» που δημοσιοποιήθηκε μετά τις 5:30 σήμερα το απόγευμα το οποίο προβλέπει τη μείωση του δείκτη NPEs σε μονοψήφιο νούμερο εντός 2-3 ετών, οι αναλυτές έκαναν «βροχή» ερωτήσεων και αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στην κεφαλαιακή τους βάση.

Τα ανώτατα στελέχη της Eurobank εξήγησαν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να εκτιμηθεί ο πιθανός αντίκτυπος του σχεδίου και ότι θα πρέπει πρώτα να γίνει νομική αξιολόγηση του σχεδίου και έπειτα οικονομική. «Όταν εγκριθεί η νομική του βάση, θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση των οικονομικών επιπτώσεων», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση των αναλυτών κατά πόσο οι εποπτικές αρχές πιέζουν τις τράπεζες να πετύχουν μονοψήφιο δείκτη έως το 2021, η απάντηση από τη διοίκηση της Eurobank ήταν κατηγορηματική: «Ο SSM κατανοεί πλήρως τις ειδικές συνθήκες που ισχύουν στην ελληνική αγορά και δεν πιέζει για μονοψήφιο νούμερο αλλά για μείωση του δείκτη κάτω από το 20% έως το 2021».

Σημειώνεται ότι στους φιλόδοξους στόχους που κατέθεσε στον SSM η Eurobank στο τέλος Σεπτεμβρίου προβλέπει τη μείωση του δείκτη NPEs στο 17% για την Ελλάδα και στο 15% για τον Όμιλο έως το 2021.

Διευκρινίστηκε, μάλιστα, στην ίδια ενημέρωση ότι οι τραπεζικές διοικήσεις βρίσκονται σε διαρκή διάλογο με τους επόπτες στη Φρανκφούρτη και αναμένεται να συνεισφέρουν με πιο συγκεκριμένα στοιχεία, ιδίως για τα «κόκκινα ακίνητα» (REOs) -αυτά δηλαδή που βγάζουν και αγοράζουν οι ίδιες από τους πλειστηριασμούς. Οι οριστικοί στόχοι για την επόμενη τριετία θα δημοσιοποιηθούν όταν εγκριθούν από τον επόπτη, δηλαδή τον Μάρτιο του 2019, ξεκαθάρισαν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider