Γιατί οι τραπεζίτες «ποντάρουν» στο σχέδιο Στουρνάρα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί οι τραπεζίτες «ποντάρουν» στο σχέδιο Στουρνάρα
Το σχέδιο που προωθεί η Τράπεζα της Ελλάδος έχει «πολύ περισσότερες πιθανότητες» να εγκριθεί από τους Θεσμούς σε σύγκριση με την πρόταση του ΤΧΣ, αναφέρουν τραπεζικές πηγές στο insider.gr.

Με ικανοποίηση και συγκρατημένη αισιοδοξία υποδέχθηκαν τα κορυφαία στελέχη των τραπεζών το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για μείωση των κόκκινων δανείων που τους παρουσίασε εχθές, Πέμπτη, ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας.

«Σε πρώτη ανάγνωση, το σχέδιο [της ΤτΕ] μας φαίνεται καλό, αν και ξεκάθαρη εικόνα θα έχουμε όταν ολοκληρωθεί η ανάλυση των τεχνικών παραμέτρων», αναφέρει στο insider.gr υψηλόβαθμη πηγή συστημικής τράπεζας. «Είναι μια καλή πρόταση που ενισχύει το οπλοστάσιό μας», αναφέρει άλλο τραπεζικό στέλεχος που συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το σχέδιο που προωθεί ο κεντρικός τραπεζίτης έχει «πολύ περισσότερες πιθανότητες» να εγκριθεί από το Asset Protection Scheme (APS), την πρόταση εγγυοδοσίας τιτλοποιήσεων που κατέθεσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και βρίσκεται σε διαδικασία κατάρτισης.

Το κρίσιμο ερώτημα και για τα δύο σχέδια που έχουν πέσει στο τραπέζι κυβέρνησης και Θεσμών για ταχύτερη εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών είναι κατά πόσο θα θεωρηθεί ότι εμπεριέχουν τη χορήγηση κρατικής βοήθειας (state aid), καθώς σε αυτή την περίπτωση θα «κοπούν» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp).

Το σχέδιο της ΤτΕ εξετάζουν ενδελεχώς όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε διαρκείς διαβουλεύσεις τόσο με τον SSM όσο και με την DG Comp. «Πιστεύουμε πολύ σε αυτό το σχέδιο, καθώς θα βοηθήσει σημαντικά τις τράπεζες να συγκλίνουν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των NPEs σε εύλογο χρονικό διάστημα», αναφέρουν στο insider.gr πηγές της κεντρικής τράπεζας.

Ένα άλλο κρίσιμο ερώτημα για το «σχέδιο Στουρνάρα» είναι τι επίπτωση θα έχει στα μελλοντικά αποτελέσματα των συστημικών τραπεζών, καθώς και στην κεφαλαιακή τους επάρκεια, καθώς προβλέπει τη μεταφορά αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων ύψους 7,5 δισ. ευρώ από το ενεργητικό τους σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV), που ουσιαστικά αποτελεί μιας μορφής bad bank.

«Όσες περισσότερες λύσεις, τόσο το καλύτερο»

Μετά το κραχ στο Χρηματιστήριο τον Οκτώβριο με φόντο την κλιμάκωση της αβεβαιότητας στην Ιταλία, τα εγγενή προβλήματα των ελληνικών τραπεζών ήρθαν στο προσκήνιο, με κυριότερο φυσικά τα κόκκινα δάνεια ύψους 88 δισ. ευρώ με βάση τα τελευταία στοιχεία (Ιουνίου).

Οι επενδυτικοί οίκοι υπογραμμίζουν στις εκθέσεις τους ότι δύσκολα οι τράπεζες θα επιτύχουν τον στόχο μείωσης των NPEs κατά 55 δισ. ευρώ έως το 2021 χωρίς να «ροκανίσουν» τα κεφάλαιά τους. Η αβεβαιότητα αυτή έχει αποδειχθεί η αχίλλειος πτέρνα του εγχώριου κλάδου και είναι ο λόγος που κυβέρνηση, ΤΧΣ και Τράπεζα της Ελλάδος έσπευσαν να παρουσιάσουν σχέδια δραστικής εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι ένα από τα δύο σχέδια πρέπει οπωσδήποτε να εγκριθεί από τους Θεσμούς», υπογραμμίζει ανώτατο στέλεχος εποπτικής αρχής. Θετικά αντιμετωπίζει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα δύο σχέδια και ο SSM, καθότι ενισχύεται το οπλοστάσιο των τραπεζών. «Όσο περισσότερες λύσεις υπάρχουν, τόσο το καλύτερο», φαίνεται πως είναι η κοινή θέση Θεσμών και τραπεζών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider