Σβήνουν οι μηχανές της Pitsos: Από τη μικρή βιοτεχνία της Περικλέους στο κλείσιμο του εργοστασίου στο Ρέντη

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σβήνουν οι μηχανές της Pitsos: Από τη μικρή βιοτεχνία της Περικλέους στο κλείσιμο του εργοστασίου στο Ρέντη
Περισσότερα από 150 χρόνια επιχειρηματικής ιστορίας οδεύουν στο τέλος τους, μετά την απόφαση της γερμανικής εταιρείας να βάλει φρένο στην ελληνική μονάδα παραγωγής της Πίτσος.

Για το τέλος του τρέχοντος έτους έχουν δρομολογηθεί να πέσουν «οι τίτλοι τέλους» στο εργοστάσιο της Πίτσος στην Ελλάδα, ενός εργοστασίου που εξοπλίζει εδώ κι έναν αιώνα αμέτρητα ελληνικά νοικοκυριά με τα προϊόντα που παράγει. 

Ιδρυθείσα το 1865, από τον Σταμάτη Πίτσο και τον αδερφό του, η μικρή, εκείνη την εποχή, βιοτεχνία στεγάζεται σε ένα μαγαζί επί της οδού Περικλέους στην Αθήνα. Εκεί κατασκευάζονται για αρχή μικρές οικιακές συσκευές της εποχής, όπως φαράσια, μαχαιροπίρουνα, γκαζιέρες και θερμάστρες. Κατά την διάρκεια του μεσοπολέμου η επιχείρηση μετακομίζει στους Αμπελόκηπους και τα ηνία της μικρής τότε οικογενειακής βιοτεχνίας αναλαμβάνει η δεύτερη γενιά, ο Απόστολος Πίτσος.

insider

Με σπουδές μηχανολογίας στη Γερμανία ο Απόστολος Πίτσος διευρύνει την γκάμα των προϊόντων Πίτσος ενώ εκμεταλλευόμενος τον εξηλεκτρισμό της χώρας αποφασίζει να κάνει το μεγάλο βήμα στην αγορά των λευκών οικιακών συσκευών. Κάπως έτσι δημιουργεί τη σύγχρονη παραγωγική μονάδα του Ρέντη. Στις νέες γραμμές παραγωγής που στήνονται εκεί κατασκευάζεται το πρώτο ηλεκτρικό ψυγείο της Πίτσος, ενώ ακολουθεί πληθώρα συσκευών που εγκαθίστανται σε αμέτρητα ελληνικά νοικοκυριά, από καταψύκτες, κουζίνες κι ασπρόμαυρες τηλεοράσεις μέχρι και τρίκυκλα…

insider

Η αύξηση του μεριδίου αγοράς και η καλή πορεία της εταιρείας δεν αργούν να βάλουν την Πίτσος στο ραντάρ των ξένων επενδυτών. Το 1974 η Πίτσος κάνει το μεγάλο βήμα προς την διεθνή αγορά, συνάπτοντας συμφωνία με την γερμανική Siemens. Δύο χρόνια αργότερα, η συνεργασία εξελίσσεται σε εξαγορά και το 60% της επιχείρησης περιέρχεται στην κοινοπραξία BOSCH - SIEMENS HAUSGERATE GmbH και Siemens Hellas.

Παρά την γερμανική της διοίκηση, η εταιρεία αποφασίζει να διατηρήσει την ιστορική της επωνυμία και συνεχίζει την παραγωγή των προϊόντων στο εργοστάσιο του Ρέντη. To 1986 η γερμανική πλέον Πίτσος διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της και ξεκινά την διανομή των οικιακών συσκευών της Robert Bosch στην Ελλάδα. Τρία χρόνια αργότερα συστήνει στην ελληνίδα νοικοκυρά τα «καινοτόμα» NO FROST ψυγεία.

Ακουλουθεί μια γκάμα νέων προϊόντων ηλεκτρικού εξοπλισμού για τα νοικοκυριά η οποία λανσάρεται στις αρχές της επόμενης δεκαετίας και λίγο αργότερα η εταιρεία αποφασίζει να συγκεντρώσει και τις δραστηριότητες service της BHS στην χώρα μας.

 

Στα μέσα της δεκαετίας του '90 αλλάζει και την επωνυμίας της σε BSP ΑΒΕ (από τα αρχικά των προϊόντων Bosch, Siemens, Pitsos), την οποία πέντε χρόνια αργότερα μετονομάζει σε BSH Οικιακές Συσκευές ΑΒΕ. Για τα επόμενα χρόνια συνεχίζει να διατηρεί υψηλό μερίδιο αγοράς, παρά μάλιστα την συνεχή αύξηση του ανταγωνισμού. Στις αρχές του 2000 το μερίδιο της εταιρείας φτάνει το 40% της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικών συσκευών ενώ η παραγωγή της ανέρχεται σε 400.000 προϊόντα ετησίως, το 30% των οποίων εξάγονται σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Η δομική αλλαγή έρχεται ωστόσο τον Σεπτέμβριο του 2014, όπου η Siemens πουλά τη συμμετοχή της στον όμιλο Bosch και η BSH Οικιακές Συσκευές ΑΒΕ ελέγχεται πλήρως από τον πολυεθνικό όμιλο BSH Gmbh. Βέβαια η «αντίστροφη μέτρηση» για το εργοστάσιο της Πίτσος έχει ξεκινήσει 3 χρόνια νωρίτερα, το 2011,  όταν η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Μαγούλας κατάφερε να ματαιώσει την δημιουργία μιας νέας εργοστασιακής μονάδας που δρομολογούσε η εταιρεία στην περιοχή της Ελευσίνας για να καλύψει τις αυξημένες παραγωγικές ανάγκες που καταγράφονταν ακόμα και τα χρόνια της κρίσης.

Η επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ, η οποία είχε εγκριθεί από τα κεντρικά είχε στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και προέβλεπε την δημιουργία νέας παραγωγικής μονάδας με δυνατότητα παραγωγής 300.000 οικιακών συσκευών, ως επί το πλείστον κουζινών, ετησίως. Η μη υλοποίηση της δε καθώς το αρνητικό κλίμα που καλλιεργήθηκε στη χώρα τα χρόνια της κρίσης, φάνηκε πως ήταν αρκετά για βγάλουν την χώρα μας από τον παραγωγικό χάρτη των γερμανών. 

insider

Έκτοτε ο γερμανικός όμιλος έπαψε να υποστηρίζει με νέες επενδύσεις το εργοστάσιο της Ελλάδας, στερώντας το από σύγχρονες τεχνολογίες κι αυτοματισμούς και μειώνοντας με τον τρόπο αυτό σταδιακά την παραγωγή του. Η σταδιακή αποδυνάμωση του εργοστασίου του Ρέντη είχε στόχο τον οριστικό τερματισμό του μετά από κάποια χρόνια, γεγονός που επισφράγιζαν οι εθελούσιες έξοδοι - τέσσερις στον αριθμό - που μέσα σε αυτό το διάστημα έτρεξε η εταιρεία. Να σημειωθεί ότι στο εργοστάσιο του Ρέντη πριν την τέταρτη εθελούσια έξοδο που έτρεξε το 2017 εργάζονταν περισσότερα από 250 άτομα ενώ σήμερα οι εργαζόμενοι αριθμούν τους 115. 

Τα σχέδια της εταιρείας για οριστική διακοπή της παραγωγικής μονάδας μάλιστα ανακοινώθηκαν κι επισήμως το 2018, οι αντιδράσεις όμως που προκλήθηκαν έφεραν την αναβολή τους έως το 2021. Η εταιρεία επανέλαβε την απόφασή της στους εργαζόμενους την εβδομάδα που μας πέρασε, γεγονός που πυροδότησε εξελίξεις κι επανέφερε το θέμα στην επικαιρότητα.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου (ΠΟΕΜ) απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να παρέμβει για να ανατρέψει το αναπόφευκτο. Η επιστολή μάλιστα αποτέλεσε αφορμή για ανακοινώσεις τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο κι από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με εκατέρωθεν βολές για το «τις πταίει».

Από πλευράς της, η αξιωματική αντιπολίτευση, μέσω του Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Χαρίτση, και της Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, έκρινε το κλείσιμο το εργοστασίου της Πίτσος «ως ενδεικτικό της πολιτικής της ΝΔ, η οποία οδηγεί στην ύφεση και την ανασφάλεια». Πρότασσε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που έδωσε μια ανάσα ζωής στην ιστορική ελληνική βιομηχανία που απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους».

Η απάντηση στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε από κυβερνητικές πηγές που τόνιζαν ότι «ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε λάβει δύο φορές επιστολή από τους εργαζομένους του εργοστασίου της Pitsos, στις οποίες τον ενημέρωναν αναλυτικά για τις αποφάσεις του ομίλου, χωρίς ποτέ να απαντήσει ενώ ο υπουργός Ενέργειας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, είχε δηλώσει ότι «το κλείσιμο της Pitsos δεν δείχνει κενό εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί μέρος αναδιάρθρωσης της πολυεθνικής που το ελέγχει».

Στον απόηχο της ανακοίνωσης της επιστολής των εργαζομένων μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι έχει θέσει το θέμα υπόψιν του Ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας κ. Πέτερ Αλτμάιερ, ενώ έχει ζητήσει κι από την γερμανική εταιρεία να επανεξετάσει την στάση της. 

Σε κάθε περίπτωση όμως, η απόφαση του γερμανικού ομίλου μοιάζει ειλημμένη, παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 0,37% (152,838 εκατ. ευρώ) και την αύξηση των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά κατά 4,63% που φαίνεται ότι σημείωσε η εταιρεία βάσει των οικονομικών καταστάσεων του 2018 - οι τελευταίες δημοσιευμένες. 

Σε επικοινωνία του insider.gr  με την BSH η εταιρεία ξεκαθάρισε ότι το εργοστάσιο «ολοκληρώνει τη λειτουργία του στις αρχές του 2021 όπως είχε ανακοινωθεί στις 31 Ιουλίου του 2018 και σε συνέχεια της συνάντησης των εκπροσώπων των εργαζομένων και πώς η εταιρεία έχει εφαρμόσει όλα όσα είχε ανακοινώσει το 2018 όσον αφορά τους εργαζόμενους.

Όσο για την μεταφορά της παραγωγικής μονάδας στην Τουρκία η εταιρεία απάντησε  «δεν θα γίνει μεταφορά της παραγωγικής μονάδας αλλού, κάθε παραγωγική μονάδα έχει συγκεκριμένες δυνατότητες παραγωγής προϊόντων. Εφόσον αυτά κλείσουν τον κύκλο τους και σε συνδυασμό με πολλούς παράγοντες είναι πιθανόν μια παραγωγική μονάδα να μην μπορεί να υποστηρίξει πλέον νέες παραγωγές». 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider