Σήμερα το μεγάλο event της Apple - Τι θα μας ανακοινώσει η εταιρεία

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σήμερα το μεγάλο event της Apple - Τι θα μας ανακοινώσει η εταιρεία
Οι νέες δυνατότητες που θα αποκτήσουν οι συσκευές μετά τις αναβαθμίσεις των λειτουργικών της Apple.

Με μεγάλες προσδοκίες από τους φανατικούς της Apple αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα Δευτέρα 22 Ιουνίου, το ετήσιο συνέδριο των προγραμματιστών της εταιρείας WWDC 2020 (Worldwide Developers Conference). Κι αυτό γιατί στο συνέδριο, το οποίο για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί αποκλειστικά διαδικτυακά εξαιτίας της πανδημιας του κορονοϊού, ο κολοσσός του Κουπερτίνο πέρα από το μέλλον των οικοσυστημάτων των συσκευών της (iOS, macOS, watchOS και tvOS), θα ανακοινώσει και μια θεμελιώδη αλλαγή για τα προϊόντα της: την μετάβαση από Intel επεξεργαστές σε δικούς της.

Πιθανό θεωρείται επίσης σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην εταιρεία, η Apple να μας συστήσει κι ένα νέο iMac με νέο σχέδιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνέδριο των προγραμματιστών πραγματοποιείται σε μια περίεργη συγκυρία για την εταιρεία, δεδομένου ότι η ΕΕ έχε ξεκινήσει αντιμονοπωλιακές έρευνες μετά από καταγγελίες ανταγωνιστών και συνεργατών για τα όρια που θέτει σε εφαρμογές τρίτων και τις περικοπές συνδρομές που πωλούνται μέσα από το ηλεκτρονικό της κατάστημα.

Νέα χαρακτηριστικά σε iPhone και iPad

Στα πιο σημαντικά νέα της ημέρας συγκαταλέγεται η αναβάθμιση του λειτουργικού για iPhone και iPad, iOS14 και iPadOS14.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες και τις διαρροές που έχουν κυκλοφορήσει, η αναβάθμιση του λειτουργικού των iPhone θα φέρει τις πρώτες ουσιαστικές αλλαγές στην αρχική οθόνη (Home screen) από την στιγμή που καθιερώθηκαν οι φάκελοι και οι προσαρμοσμένες ταπετσαρίες. Μεταξύ αυτών των αλλαγών θα περιλαμβάνεται και η προβολή της εφαρμογών με μορφή λίστας και η ταξινόμησή τους με διάφορους τρόπους. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες δεν αποκλείεται η Apple να ενεργοποιήσει και διάφορα widget στην αρχική οθόνη του iPhone, πέρα από την ώρα και την ημερομηνία, αν και κατ άλλους αυτό δεν είναι και πολύ πιθανό.

Μια ακόμα αλλαγή η οποία θα μπορούσε να αναχαιτίσει μερικώς τα παράπονα των ανταγωνιστών που ώθησαν την ΕΕ να ερευνήσει και πάλι τις πρακτικές του αμερικανικού κολοσσού, είναι και το να επιτρέψει για πρώτη φορά σε εφαρμογές τρίτων να ορίζονται ως προεπιλεγμένες στο iOS αντί των λύσεων που προσφέρει η ίδια, για παράδειγμα το Google Maps αντί των Χαρτών της Apple.

Στις προσθήκες που θα φέρει το iOS 14 τώρα, ακούγεται ότι περιλαμβάνεται μια εφαρμογή γυμναστικής με το κωδικό όνομα Fit ή Fitness, μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας ονόματι Gobi καθώς και η λειτουργία «CarKey», με την οποία ο χρήστης θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το iPhone ή το Apple Watch ως κλειδί αυτοκινήτου NFC για να ξεκλειδώσει το όχημά του. Επιπλέον, η εταιρεία φημολογείται ότι θα ενεργοποιήσει και την ανάκληση μηνύματος iMessage.

Βελτιώσεις θα υπάρξουν και στο iCloud Keychain, το ενσωματωμένο εργαλείο διαχείρισης κωδικών πρόσβασης, το οποίο θα εμπλουτιστεί με δυνατότητα υπενθύμισης αλλαγής password καθώς και ταυτοποίηση δύο σημείων (Two-step verification).

Τέλος, φήμες κάνουν λόγο και για ένα νέο API ονόματι Clip, το οποίο θα δίνει την δυνατότητα εγκατάστασης μέρους αντί του συνόλου μιας εφαρμογής απλά με την σάρωση ενός QR κωδικού.

iPadOS 14

Παρά τον διαχωρισμό του iOS με το iPadOS ήδη από πέρυσι, οι περισσότερες προαναφερθείσες αλλαγές αναμένεται να περάσουν και στο iPad.

Οι λοιπές βελτιώσεις θα αφορούν την δυνατότητα PencilKit που θα προστεθεί στα iPad και η οποία θα μετατρέπει αυτόματα τις χειρόγραφες λέξεις σε τυπικό κείμενο.

watchOS 7

Στην προσθήκη της λειτουργίας παρακολούθησης ύπνου επικεντρώνονται οι διαρροές για την αναβάθμιση λειτουργικού του Apple Watch. Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που αναφέρουν πως ο κολοσσός του Κουπερτίνο θα παρουσιάσει την συγκεκριμένη λειτουργία μαζί με το νέο Apple Watch το ερχόμενο φθινόπωρο.

Το ίδιο φημολογείται και για την λειτουργία για την παρακολούθηση επιπέδων του οξυγόνου στο αίμα.

tvOS 14

Οι αναβαθμίσεις του tvOS, οι οποίες θα επηρεάσουν τόσο στο Apple TV όσο και στο HomePod, περιλαμβάνουν την προαναφερθείσα εφαρμογή Fitness η οποία θα παρουσιαστεί και εδώ καθώς και μια ασφαλή λειτουργία για παιδιά για την streaming υπηρεσία της, η οποία θα συνδυάζεται με τη λειτουργία Screen Time.

macOS

Ελάχιστες είναι οι διαρροές για την επόμενη έκδοση του macOS. Για την ακρίβεια οι αναβαθμίσεις έχουν να κάνουν κυρίως με το iMessage και το iCloud Keychain, οι οποίες θα περάσουν από το iPhone και στις λοιπές συσκευές του οικοσυστήματος της εταιρείας.

Το μεγάλο νέο βέβαια ακούει στη διακοπή της συνεργασίας με την Intel για μελλοντικά chip. Όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην εταιρεία η Apple θα ενσωματώσει στην νέα γενιά φορητών υπολογιστών της δικά της chip. Σύμφωνα με το Bloomberg, στόχος της Apple είναι να κατασκευάζει laptops και desktops υπολογιστές χωρίς την βοήθεια των επεξεργαστών της Intel. Για το λόγο αυτό σχεδιάζει τρεις επεξεργαστές Mac, που θα βασίζονται στο A14 chip. Την κατασκευή των εν λόγω επεξεργαστών θα αναλάβει η TSMC, η οποία ήδη φτιάχνει τους επεξεργαστές των iPhone και iPad. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες τα πρώτα chip της Apple θα έχουν δώδεκα πυρήνες, 8 υψηλής απόδοσης και 4 βελτιωμένης ενεργειακής απόδοσης.

Νέες συσκευές

Σε επίπεδο συσκευών, η εταιρεία θα μας συστήσει, έστω κα με καθυστέρηση, ένα ανανεωμένο iMac το οποίο θα έχει μειωμένα περιθώρια, μεγαλύτερη οθόνη 23 ιντσών και κανείς δεν ξέρει τι άλλο.

Ωστόσο κάποιοι θεωρούν πιθανό να δούμε κι ένα ανανεωμένο Apple TV, το οποίο δεν έχει ανανεωθεί από το 2017. Και πάλι όμως οι αλλαγές θα περιορίζονται στον αποθηκευτικό χώρο, λέγεται ότι θα είναι διπλάσιος και σε έναν καλύτερο επεξεργαστή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider