Bitcoin vs Libra: Οι βασικές διαφορές των δύο κρυπτονομισμάτων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bitcoin vs Libra: Οι βασικές διαφορές των δύο κρυπτονομισμάτων
Μπορεί να μοιάζουν, αλλά δεν είναι ίδια. Bitcoin και Libra έχουν διαφορετική τεχνολογία, διαφορετική χρήση και εναπόκεινται σε διαφορετικό ρυθμιστικό πλαίσιο.

Τα σχέδιά του για την κυκλοφορία του δικού του κρυπτονομίσματος, του Libra, ανακοίνωσε πρόσφατα το Facebook, προκαλώντας ανάμεικτες αντιδράσεις.

Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα νέο «πείραμα» στα νομισματικά συστήματα της ψηφιακής εποχής, αναπόφευκτα, έχει ήδη ξεκινήσει η σύγκριση του Libra με το πιο διαδεδομένο, μέχρι σήμερα, κρυπτονόμισμα, το Bitcoin. Την ίδια στιγμή, το Facebook καλείται, εν μέσω αντιδράσεων, να πιστοποιήσει ότι το Libra δεν είναι παράνομο, ούτε επικίνδυνο για τους χρήστες, ενώ δεν είναι λίγοι οι παράγοντες των αγορών που εγείρουν αμφιβολίες για το εάν το Libra θα μπορέσει να γίνει ποτέ ένα πραγματικό κρυπτονόμισμα.

Επιχειρώντας να ρίξει «φως» στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων και επικαλούμενο τις θέσεις πλειάδας ειδικών, το CNBC επισημαίνει πως παρά το γεγονός ότι Bitcoin και Libra δηλώνονται ως κρυπτονομίσματα, οι μεταξύ τους διαφορές είναι εμφανείς.

Διαφορετική τεχνολογία

Μια από τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Bitcoin και του Libra έγκειται στην τεχνολογία που υποστηρίζει το κάθε ένα από αυτά.

Σε ό,τι αφορά το Βitcoin, οι συναλλαγές πραγματοποιούνται ανώνυμα μέσω πλατφόρμας blockchain. Υπάρχει υποχρεωτικά μια βάση δεδομένων, την οποία υποστηρίζει ένα ολόκληρο δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών και το οποίο διασφαλίζει και θωρακίζει απόλυτα το σύνολο των συναλλαγών.

To Libra, από την πλευρά του, χρησιμοποιεί επίσης μια πλατφόρμα blockchain, η οποία όμως, σε αντίθεση με εκείνη του Bitcoin, απαιτεί εξουσιοδότηση, τουλάχιστον μέχρι τώρα, για να την χρησιμοποιήσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι συναλλαγές μπορούν να γίνουν μόνο από μια ομάδα έμπιστων μελών.

«Το Libra θα στηρίζεται σε μια κεντρική δομή, την οποία θα διαχειρίζεται μια μη εκλεγμένη ‘ένωση’, στην οποία θα συμμετέχουν αποκλειστικά ισχυροί και γνωστοί φορείς», εξηγεί ο Ido Sadeh Man, ιδρυτής της Saga Foundation, μιας εταιρείας που δραστηριοποιείται στην αγορά κρυπτονομισμάτων.

Πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό δίκτυο από το αντίστοιχο του Bitcoin, στο οποίο μπορεί να έχει πρόσβαση ο καθένας.

«Τα κρυπτονομίσματα χαρακτηρίζονται από την έλλειψη αξιοπιστίας. Αυτό δεν είναι κοινό μυστικό», σχολιάζει ο Peter Van Valkenburgh, διευθυντής ερευνών του think-tank Coin Center. «Θεωρούμε ότι το Libra δεν είναι κρυπτονόμισμα, λόγω του ότι απαιτείται άδεια για τη χρήση του», προσθέτει.

Διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης

Η βασική χρήση του Bitcoin είναι, ως ένα εικονικό νόμισμα, να επιτρέπει στους χρήστες του να πραγματοποιούν την οποιαδήποτε χρηματική αλλαγή, χωρίς να χρειαστεί να μεταβούν μέχρι την τράπεζα.

Για πολλούς, μάλιστα, το Bitcoin συνιστά μια πραγματική επένδυση, ενώ το κρυπτονόμισμα είναι επίσης γνωστό ως «ψηφιακός χρυσός».

Ο βασικός στόχος του Libra είναι να αξιοποιείται σε διασυνοριακές πληρωμές και μεταφορές χρήματος. Το Libra θα συνδέεται άμεσα με μια σειρά από συμβατικά/κρατικά νομίσματα, με στόχο να αποφεύγονται οι «βίαιες» αναταράξεις που, κατά καιρούς, βιώνει το Bitcoin.

Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν αρχίσει να χαρακτηρίζουν το Libra ως ‘stablecoin’, με στόχο να διατηρεί πάντοτε σταθερή την αξία του.

«Το Bitcoin και το Libra αντιπροσωπεύουν διαφορετικά στάδια της εξέλιξης των νομισμάτων. Ο τρόπος είναι ξεκάθαρα διαφορετικός», εξηγεί ο Charles Hayter, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της πλατφόρμας CryptoCompare. «Το Bitcoin δεν χρειάζεται άδεια, είναι πλήρως αποκεντρωμένο και ευάλωτο στις αποπληθωριστικές πιέσεις και τη μεταβλητότητα των αγορών. Το Libra απαιτεί άδεια, έχει κεντρική δομή, ενώ διέπεται από τις αρχές της προσφοράς και της ζήτησης», σημειώνει.

«Σε ό,τι αφορά το Bitcoin, η προσφορά είναι καθορισμένη. Δεν μπορεί να αντιδράσει στη ζήτηση της αγοράς», σχολιάζει ο Sadeh Man της Saga Foundation.

Διαφορετικό ρυθμιστικό πλαίσιο

Το μείζον ερώτημα που έχει ανακύψει για το Libra είναι το εξής: Σε ποιο ρυθμιστικό πλαίσιο υπόκειται;

Σε πλήρη αντίθεση με το Bitcoin, που δεν χρειάζεται τη συνδρομή χρηματοπιστωτικών μεσαζόντων, το μοντέλο του Libra βασίζεται αποκλειστικά στους φορείς που συμμετέχουν στη Libra Association.

«Ένα σύστημα χωρίς μεσάζοντες είναι ένα σύστημα χωρίς ρίσκο και άρα ένα σύστημα που δεν χρήζει ανάγκης για συγκεκριμένο ρυθμιστικό πλαίσιο», επισημαίνει ο Valkenburgh.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider