«Άφαντοι» οι ξένοι από το ελληνικό real estate

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Άφαντοι» οι ξένοι από το ελληνικό real estate
Οι ξένοι επενδυτές είναι «άφαντοι», κάθε μορφής επένδυση και αγοραπωλησία έχει «παγώσει», ενώ η ύφεση που «χτυπά» επιθετικά την πόρτα της Ελλάδας γεννά μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον. Βαριά η σκιά του κορονοϊού στο ελληνικό real estate.

Σχεδόν καθολική είναι η καθίζηση που έχει υποστεί η εγχώρια αγορά ακινήτων το τελευταίο διάστημα, καθώς η κρίση του κορονοϊού έχει ρίξει «βαριά τη σκιά της» σε έναν νευραλγικό τομέα της ελληνικής οικονομίας.

Οι ξένοι επενδυτές είναι «άφαντοι», κάθε μορφής επένδυση και αγοραπωλησία έχει «παγώσει», ενώ η ύφεση που «χτυπά» επιθετικά την πόρτα της Ελλάδας γεννά μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον. Το μέγεθος των επιπτώσεων του πρωτοφανούς «σοκ» που έχει προκαλέσει στην εγχώρια οικονομία η εξάπλωση της πανδημίας δεν μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί, ενώ όλα θα κριθούν από τον χρόνο – έγκαιρο ή μη – ανάσχεσης της σφοδρότατης υγειονομικής κρίσης. Τα απόνερα για την οικονομία θα είναι τρομακτικά, με τη ζημιά στο εγχώριο real estate να μην μπορεί να αποφευχθεί.

«Τους τελευταίους δυο μήνες μουδιασμένα φαίνεται να κινείται η αγορά των ακινήτων καθώς ακολουθεί την κατάσταση που δημιουργείται στην ευρύτερη οικονομία», σημειώνει σε άρθρο του σχετικά με τις επιπτώσεις του COVID - 19 στην αγορά ακινήτων ο Πάνος Δανός, της Δανός Διεθνείς Σύμβουλοι και Εκτιμητές Ακινήτων.

Η ελληνική κτηματαγορά που είχε πάρει «τα πάνω της» το 2019, τώρα υποχρεούται να μπει στον «πάγο», αφού η όποια επενδυτική δραστηριότητα από την πλευρά των ξένων έχει μειωθεί κατακόρυφα. Οι ευκαιρίες που έβλεπαν οι ξένοι στο ελληνικό real estate μπαίνουν στην… άκρη, με ελπίδες για αναθέρμανση στο μέλλον, καθώς τώρα αυτό που προέχει είναι να μπει «φρένο» στην πανδημία.

«Πρώτο μας μέλημα είναι η ανθρώπινη ζωή και μετά η οικονομία», δήλωσαν σχεδόν στο ίδιο μήκος κύματος αρκετοί ηγέτες και αξιωματούχοι ανά τον πλανήτη.

Σταμάτησαν ακόμη και τα emails από Κινέζους επενδυτές

Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, η κίνηση στα εγχώρια μεσιτικά γραφεία από Κινέζους επενδυτές είναι ανύπαρκτη εδώ και δύο μήνες περίπου, ήτοι από όταν η πανδημία έκανε την εμφάνισή της στην Κίνα. Ήταν τότε που η Ελλάδα – όπως και ολόκληρος ο πλανήτης – δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθούσε. Και δεν είναι μόνο η φυσική παρουσία, που πλέον δεν υφίσταται, λόγω των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Κατά τις πληροφορίες, ακόμη και οι επικοινωνίες των κτηματομεσιτικών γραφείων με υποψήφιους Κινέζους αγοραστές μέσω… e-mail έχουν διακοπεί από τα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ένωσης Κινέζων Επενδυτών Ελλάδας, το 2020 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η χρονιά των Κινέζων επενδυτών για την Ελλάδα με προγραμματισμένες επενδύσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ στην ακίνητη περιουσία της χώρας μας, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που προσφέρει το πρόγραμμα Golden Visa. Οι Κινέζοι αποτελούν, άλλωστε, περίπου το 70% των επενδυτών ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα. Όλα αυτά όμως πριν κάνει την εμφάνισή του ο κορονοϊός.

Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής για τους πρώτους δυο μήνες του 2020 ήταν εξαιρετικά ελπιδοφόρα για τις εκδόσεις Golden Visa σε Κινέζους πολίτες. Συγκεκριμένα, από την αρχή του έτους μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2020, είχαν συνολικά εκδοθεί 627 άδειες διαμονής σε Κινέζους επενδυτές, ενώ μόνο τον Ιανουάριο εκδόθηκαν 242 άδειες διαμονής σε όλη την ελληνική επικράτεια και 81 εξ αυτών αφορούσαν στην Αθήνα. Ενδεικτικό είναι ότι τον Ιανουάριο του 2019 είχαν εκδοθεί πανελλαδικά 124 άδειες διαμονής. Για το σύνολο του 2019 εκδόθηκαν συνολικά 2.239 νέες άδειες, μια αύξηση της τάξεως του 22% έναντι των 1.833 αδειών που είχαν εκδοθεί το 2018. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι Κινέζοι πρωταγωνιστούν στην ελληνική κτηματαγορά, δίνοντάς της μια σημαντική ανάσα. Καθώς όμως το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις, από τη στιγμή που ο κινεζικός δράκος «νόσησε» από τον κορονοϊό, η «μόλυνση» πέρασε αναπόφευκτα στο ελληνικό real estate.

Όπως προκύπτει από στοιχεία που έχει επεξεργαστεί το Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών E-Real Estates, σήμερα, εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, η εικόνα έχει αλλάξει άρδην και τα δεδομένα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Οποιαδήποτε αγοραπωλησία έχει «παγώσει» εντελώς, ενώ σε μερικές περιπτώσεις που έχουν δοθεί προκαταβολές και υπόκεινται σε ρήτρες, το πρόβλημα είναι μεγάλο.

«Άφαντοι» και οι Ισραηλινοί υποψήφιοι αγοραστές

Οι Ισραηλινοί αγοραστές, αλλά και εκπρόσωποι επενδυτικών funds που δραστηριοποιούνται ενεργά στη χώρα μας δεν είναι λίγοι. Όταν όμως ο κορονοϊός έκανε την εμφάνισή του τόσο στο Ισραήλ, όσο και στην Ελλάδα, προγραμματισμένα ταξίδια Ισραηλινών, υποψήφιων αγοραστών, στη χώρα μας αναβλήθηκαν μέχρι νεωτέρας.

Πολλά επενδυτικά σχέδια μπήκαν στον «πάγο» και οι ευκαιρίες που θα γεννούσαν, έμαθαν να ζουν… σε καραντίνα.

Οι Ισραηλινοί άλλωστε ήταν πάντοτε ενεργοί στις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούσε το real estate στη χώρα μας. Προτιμούν κυρίως αυτοτελή κτήρια κατάλληλα για χώρους γραφείων στο κέντρο της Αθήνας και σε μεγάλους οδικούς άξονες της Αττικής.

Σε «καραντίνα» οι Ευρωπαίοι επενδυτές

Τα τελευταία χρόνια δεν ήταν λίγοι οι Γερμανοί, Βρετανοί, Ιταλοί και Βαλκάνιοι που είχαν επιλέξει να επενδύσουν σε εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα.

Όπως είναι φυσικό, όταν η Ευρώπη έγινε το επίκεντρο της πανδημίας, ο κορονοϊός έκλεισε τους Ευρωπαίους επενδυτές στα σπίτια τους, ματαιώνοντας οποιοδήποτε ταξίδι εκτός συνόρων. Προέχει άλλωστε αυτή τη στιγμή για τους Ευρωπαίους να βγουν όσο το δυνατόν λιγότερο λαβωμένοι από την κρίση του κορονοϊού, η εξάπλωση του οποίου μετρά πολλά θύματα ανά 24ωρο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες…

Έρχονται πιέσεις στις τιμές των ακινήτων

«Οι πρόσφατες εξελίξεις που σχετίζονται με την πανδημία του κορονοϊού και την αβεβαιότητα αναφορικά με τις ευρύτερες επιπτώσεις στην εγχώρια και την παγκόσμια οικονομία διαμορφώνουν νέες συνθήκες, με ενδεχομένως σημαντικές, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, επιδράσεις στην αγορά ακινήτων», προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδας.

Δεδομένης της υψηλής εξάρτησης της αγοράς ακινήτων από τον τουρισμό και από άλλους επιμέρους κλάδους της οικονομίας, αναμένεται, σύμφωνα με την ΤτΕ, πως κατά τους πρώτους μήνες του 2020 οι τιμές των ακινήτων θα παραμείνουν στάσιμες ή και σε ορισμένες περιπτώσεις θα δεχθούν πιέσεις, το μέγεθος των οποίων θα εξαρτηθεί κυρίως από τη διάρκεια των τρεχουσών ειδικών συνθηκών.

Το Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών E-Real Estates προειδοποιεί πως θα υπάρχουν μειώσεις στις τιμές των ακινήτων και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι, ακόμη και για μνήμες… 2008 σε πολλές περιπτώσεις. «Ήδη, πολλοί επενδυτές που επένδυαν κεφάλαια με ζητούμενη απόδοση 5%-6% - και σε περιπτώσεις πολύ καλών ακινήτων ακόμη και 4,8% - σήμερα αναζητούν επενδύσεις με αποδόσεις στο 8%. Αυτή η διαφορά, θα έχει αντίκτυπο στην τιμή πώλησης του ακινήτου μεταξύ 20%-30%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider