Η Ευρώπη «παλεύει» με τα ακριβά ενοίκια – Η περίπτωση του Βερολίνου και η Αθήνα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ευρώπη «παλεύει» με τα ακριβά ενοίκια – Η περίπτωση του Βερολίνου και η Αθήνα
Η έλλειψη προσιτής οικονομικά κατοικίας είναι ένα θέμα που απασχολεί τις κυβερνήσεις αλλά και τους επενδυτές ακινήτων.

Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι γνωστή. Σε μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη ένας νέος εργαζόμενος ή μια οικογένεια πλέον δυσκολεύεται πάρα πολύ να βρει σπίτι με ενοίκιο που να συμβαδίζει με το εισόδημα του. Όμως δεν είναι μόνο η χώρα μας που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα. Η αυξημένη ζήτηση που έχει φέρει η αστικοποίηση σε συνδυασμό με την έλλειψη προσφοράς λόγω της μειωμένης κατασκευαστικής δραστηριότητας έχει οδηγήσει στα ύψη τα ενοίκια σε πολλές μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Και οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για να ανακόψουν τη ξέφρενη ανοδική πορεία των τιμών.

Πιο πρόσφατη είναι η περίπτωση του Βερολίνου. Περίπου 1,5 εκατ. σπίτια στη γερμανική πρωτεύουσα θα έχουν «παγωμένα» ενοίκια για τα επόμενα πέντε χρόνια με ανώτατο όριο τα 9,8 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Μάλιστα σύμφωνα με το νέο νόμο οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων δεν θα μπορούν να χρεώνουν σε έναν νέο ενοικιαστή υψηλότερο ενοίκιο απ’ αυτό που πλήρωνε ο προηγούμενος. Οι παρεμβάσεις δεν σταματούν εδώ το Βερολίνο βάζει τέρμα και στις αυξήσεις ενοικίων λόγω ανακαίνισης καθώς υπήρχαν φαινόμενα έμμεσης έξωσης ενοικιαστών λόγω υπερβολικών αυξήσεων στα ενοίκια μετά από μια ανακαίνιση.

Το Βερολίνο δεν είναι μόνο του. Στην Ολλανδία και στην Ισπανία έχουν τεθεί σε εφαρμογή αντίστοιχα μέτρα, ενώ σύμφωνα με το Bruegel στη Σουηδία για περίπου 30 χρόνια υπήρχε ο πιο σκληρός έλεγχος στην αύξηση των ενοικίων στην Ευρώπη. Μέτρα στην αύξηση των ενοικίων έχει υποσχεθεί ακόμη και ο δήμαρχος του Λονδίνου, το οποίο διαθέτει μια από τις πιο ακριβές και λιγότερο ρυθμισμένες αγορές κατοικίας στην Ευρώπη.

Ανησυχούν οι επενδυτές

Η έλλειψη προσιτής οικονομικά κατοικίας είναι ένα θέμα που απασχολεί τους επενδυτές ακινήτων, όπως φάνηκε και από την έρευνα Emerging Trends in Real Estate που εκδίδει ο οργανισμός Urban Land Institute (ULI) και η PWC και η οποία συγκεντρώνει τις απόψεις επαγγελματιών και διαχειριστών κεφαλαίων για τις τάσεις στην αγορά ακινήτων.

Το 61% των συμμετεχόντων στη φετινή έρευνα εκφράζει την ανησυχία για την έλλειψη οικονομικά προσιτής κατοικίας, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από πέρσι. Οι μισοί συμμετέχοντες πιστεύουν πως το πρόβλημα θα ενταθεί μέσα στην επόμενη πενταετία.

Όπως είναι φυσικό οι επενδυτές αντιμετωπίζουν με… σκεπτικισμό την επιβολή ελέγχων στα ενοίκια, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν και ευκαιρίες ετοιμάζοντας νέες επενδύσεις με στόχο να καλύψουν το κενό που υπάρχει στην οικονομική κατοικία. «Έμπειροι επενδυτές σε οικιστικά έργα πιστεύουν ότι οι δυναμικές της προσφοράς καθιστούν τις επενδύσεις σε κατοικία σχετικά ασφαλείς», αναφέρει η έκθεση.

Η περίπτωση της Αθήνας

«Η περίπτωση της Αθήνας είναι πολύ διαφορετική απ’ αυτή του Βερολίνου», σημειώνει στο insider.gr έμπειρος παράγοντας της κτηματαγοράς ο οποίος ωστόσο αναγνωρίζει ότι τα ενοίκια σε πολλές περιοχές της ελληνικής πρωτεύουσας βρίσκονται σε «μη ρεαλιστικά επίπεδα». Όπως σημειώνει ο ίδιος το Βερολίνο είναι μια αγορά με πολλούς ενοικιαστές, ενώ μεγάλο ποσοστό των κατοικιών ανήκει σε ιδιωτικές εταιρείες. Στην Αθήνα υπάρχει ακόμη μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης, ενώ η άνοδος των τιμών σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται στη βραχυχρόνια μίσθωση. «Και αυτή η τάση μπορεί να αντιστραφεί, είτε με μια πτώση του τουρισμού, είτε με μια ρυθμιστική παρέμβαση σε αυτή την αγορά», σημειώνει.

Πάντως, όπως έχει γράψει το insider.gr και στην Αθήνα μεγάλα επενδυτικά funds βλέπουν ευκαιρίες στην έλλειψη οικονομικών διαμερισμάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες fund ισραηλινών συμφερόντων ετοιμάζεται να αγοράσει χαρτοφυλάκιο 5.000 διαμερισμάτων, τα οποία σχεδιάζει αφού τα ανακαινίσει ελαφρά και τα εξοπλίσει με ηλεκτρικές συσκευές να τα νοικιάσει σε τιμές κοντά στα 350 με 400 ευρώ τον μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider