Ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Πανγαία – Ετοιμάζει νέες επενδύσεις

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Πανγαία – Ετοιμάζει νέες επενδύσεις
Στόχος είναι η Πανγαία να καταστεί η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία της ΝΑ Ευρώπης.

Το όριο των 2 δισ. ευρώ θα ξεπεράσει σε αξία το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Εθνικής Πανγαία, όταν εντός των επόμενων ημερών ολοκληρωθεί η συμφωνία για την αγορά 21 ακινήτων της Τράπεζας Κύπρου σε Ελλάδα και Κύπρο. Το επόμενο στοίχημα είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ, που θα έχει ως στόχο να χρηματοδοτήσει νέες επενδύσεις αλλά και να αυξήσει τη διασπορά της μετοχής της εταιρείας, το 98% της οποίας ανήκει αυτή τη στιγμή, άμεσα και έμμεσα, στην Invel Real Estate.

Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άρις Καρυτινός, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων, στόχος είναι η Πανγαία να καταστεί η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία της ευρύτερης περιοχής (ΝΑ Ευρώπη - Βαλκάνια) και να φθάσει σε αντίστοιχα επίπεδα με τα μεγάλα REITs του εξωτερικού. «Η Πανγαία εξακολουθεί να επενδύει στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Στόχος μας είναι να μεγαλώσουμε περισσότερο, καθώς στην συγκεκριμένη αγορά το μέγεθος μετράει», τόνισε ο κ. Καρυτινός προαναγγέλλοντας νέες επενδύσεις που πρόκειται να ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στο μεταξύ η εταιρεία προχωρά το επενδυτικό της πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει εκτός από τις αγορές ακινήτων εισοδήματος και την ανάπτυξη ή ανακατασκευή άλλων κτηρίων σε συνεργασία με εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, όπως η Dimand. Πρόσφατα προχώρησε στην απόκτηση ενός παλαιού κτηρίου γραφείων στις αρχές της Λεωφόρου Συγγρού, το οποίο πιθανότατα θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο. Παράλληλα, υλοποιεί και την ανάπτυξη ενός σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος (ξενοδοχεία και κατοικίες) στα Χανία, σε συνεργασία με την Dimand και με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Ένα ακόμη project που «τρέχει» αυτό το διάστημα η Πανγαία βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και αφορά την μετατροπή κτηρίου 3.500 τμ σε φοιτητικές κατοικίες.

Το χαρτοφυλάκιο της CYREIT

Με το που ολοκληρωθεί και η αγορά των 21 ακινήτων της Τράπεζας Κύπρου έναντι 150 εκατ. ευρώ η Πανγαία θα αποκτήσει και δύο διπλανά εμπορικά ακίνητα εκ των οποίων το ένα είναι συνολικής επιφάνειας 6.900 τμ περίπου και βρίσκεται επί της Λεωφόρου Συγγρού και Λαγουμιτζή και το δεύτερο είναι συνολικής επιφάνειας 2.0000 τμ περίπου και βρίσκεται επί των οδών Ευρυδάμαντος και Λαγουμιτζή. Σύμφωνα με πληροφορίες, Πανγαία και Dimand πρόκειται να αναπτύξουν εκεί ένα υπερσύχρονο βιοκλιματικό κτήριο γραφείων.

Η Πανγαία εξακολουθεί να αναζητεί και έτοιμα ακίνητα εισοδήματος χωρίς να επικεντρώνεται σε κάποιο κλάδο, καθώς όπως είπε ο κ. Καρυτινός η ελληνική αγορά είναι πολύ μικρή και δεν επιτρέπει μια απόλυτα στοχευμένη προσέγγιση. Έχοντας ολοκληρώσει ένα μπαράζ επενδύσεων στην Κύπρο ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Πανγαία δήλωσε πως το ενδιαφέρον βρίσκεται κυρίως στην Ελλάδα αν και σημείωσε πως οι όποιες επενδύσεις γίνονται ιδιαίτερα προσεκτικά. «Εμείς δεν αγοράζουμε γραφεία με απόδοση κάτω από 7%», τόνισε ο κ. Καρυτινός.

Μιλώντας για την επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ο κ. Καρυτινός είπε πως αυτή θα γίνει αλλά απέφυγε να δώσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σημειώνοντας πως η εταιρεία περιμένει την κατάλληλη στιγμή. «Όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες θα υπάρξει αύξηση κεφαλαίου για τη βελτίωση της ρευστότητας της εταιρείας και την προσέλκυση νέων επενδυτών», σημείωσε ο επικεφαλής της Πανγαία. Αν και είναι νωρίς να καθοριστεί το ύψος της ΑΜΚ, στόχος της διοίκησης είναι να ξεπεράσει τα 200-250 εκατ. ευρώ που είναι και το ελάχιστο ποσό που μπορεί να ζητήσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider