ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ για Μικρή Λιανική: Αρωγός στον εκσυγχρονισμό, ψηφιοποίηση και εκπαίδευση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ για Μικρή Λιανική: Αρωγός στον εκσυγχρονισμό, ψηφιοποίηση και εκπαίδευση

Μετά την επιτυχημένη πρώτη φάση του προγράμματος στήριξης «Συνεχίζουμε Μαζί» της Παπαστράτος, που διέθεσε πάνω από 6.000.000 ευρώ στις πληττόμενες επιχειρήσεις της μικρής λιανικής, έρχεται το δεύτερο στάδιο που έχει στόχο να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου.

Η δεύτερη φάση του «Συνεχίζουμε Μαζί», του προγράμματος στήριξης της Παπαστράτος περιλαμβάνει μια εκτεταμένη σειρά από εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα κατάρτισης ιδιοκτητών και εργαζομένων. Στο πρόγραμμα στήριξης της Παπαστράτος έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή περισσότερες από 5.000 επιχειρήσεις της μικρής λιανικής από όλη την Ελλάδα, το 70% εκ των οποίων βρίσκεται στην περιφέρεια και το 30% στην Αττική.

Ξεκινώντας τον περασμένο Σεπτέμβριο το «Συνεχίζουμε Μαζί» ήρθε να προσφέρει μια αναγκαία ανάσα ρευστότητας ύψους έως 10 εκ. ευρώ, με τη μορφή άτοκων πιστώσεων, στις χιλιάδες επιχειρήσεις του κλάδου (περίπτερα, παντοπωλεία, καταστήματα ψιλικών, μινι μάρκετ), που είχαν βρεθεί υπό καθεστώς «ασφυξίας» εξαιτίας του συνδυασμού της οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε και της πανδημίας που ακολούθησε. Επιπλέον, οι ίδιες οι επιχειρήσεις, που ανταποκρίθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πρόγραμμα, βρέθηκαν να έχουν την ευκαιρία να μειώσουν δραστικά και το λειτουργικό τους κόστος μέσω κεντρικών συμφωνιών που έκλεισε η Παπαστράτος με μεγάλους προμηθευτές προκειμένου να τους εξασφαλίσει προνομιακές τιμές σε κινητή τηλεφωνία, σταθερό, internet, ρεύμα και προϊόντα τεχνολογίας.

Πλέον, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετατοπίζεται στον πυλώνα του εκσυγχρονισμού και της εκπαίδευσης προκειμένου αυτές οι επιχειρήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων αξίζει να σημειωθεί ότι είναι οικογενειακές, να ανταποκριθούν στις εξελισσόμενες ανάγκες καταναλωτών και αγοράς. Αξιοποιώντας την ευκαιρία που τους παρέχει η ιστορική καπνοβιομηχανία, με την οποία τους συνδέει μια κοινή πορεία 90 χρόνων.

Για αυτό και στη δεύτερη φάση του προγράμματος, πέρα από την περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας ψηφιοποίησής τους μέσω της χρήσης ειδικών εφαρμογών ηλεκτρονικής διαχείρισης πόρων και διάθεσης νέων υπηρεσιών, η έμφαση πέφτει στην ενίσχυση του πυλώνα εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Εκεί που συμπεριλαμβάνονται ενέργειες όπως η σταθερή στήλη με ενημερωτικό περιεχόμενο για φορολογικά θέματα που αφορούν τον κλάδο που έχει δημιουργηθεί στην πλατφόρμα ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ OPEN που απευθύνεται στους λιανοπωλητές. Επιπλέον έχουν ανακοινωθεί υποτροφίες για τρία μεταπτυχιακά προγράμματα ύψους 250.000 ευρώ, προσφέρεται -σε συνεργασία με γνωστό website ανεύρεσης εργασίας-πρόγραμμα αναζήτησης, επιλογής και ανάπτυξης εργαζομένων και μεγιστοποίησης παραγωγικότητας και, σε συνεργασία με πανεπιστημιακό ίδρυμα, πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό όσον αφορά την ψηφιακή προώθηση της επιχείρησης.

Εξαιρετικά θετικό είναι ότι οι ίδιοι οι επαγγελματίες του κλάδου είναι οι πρώτοι που φαίνονται να αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα του εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεών τους. Εξού και πολλοί, ακόμη και αν δεν έχουν κάνει χρήση των άτοκων πιστώσεων έως τώρα, έχουν τη διάθεση να συμμετέχουν ενεργά στις υπό διαμόρφωση και διεύρυνση δράσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης του «Συνεχίζουμε Μαζί». Όλα τα παραπάνω με κοινή συνιστώσα την καθοδήγηση των ιδιοκτητών σε θέματα όπως ένταξη σε επιχορηγούμενα προγράμματα, την εκπαίδευση τους στην διαχείριση της επιχείρησης και την χρήση ψηφιακών εργαλείων και την κατάρτιση των εργαζομένων σε εξυπηρέτηση πελατών.

Άξιο επισήμανσης αποτελεί κάτι που δεν είναι μετρήσιμο, αλλά του οποίου η αξία είναι κρίσιμη, το ότι δηλαδή μιλώντας με εκπροσώπους του κλάδου αντιλαμβάνεσαι τη βαρύτητα που δίνουν στο γεγονός ότι, μέσω τέτοιων δράσεων, δεν αισθάνονται ότι έχουν να αντιμετωπίσουν όλη αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία μόνοι τους. Ότι, αν θες, η αξία του κλάδου τους στην απασχόληση, την οικονομία, αλλά και την τοπική κοινωνία και την καθημερινότητά μας αναγνωρίζεται. Ότι, με άλλα λόγια, το Συνεχίζουμε Μαζί δεν είναι απλά ο τίτλος ενός προγράμματος της Παπαστράτος, αλλά μια στάση ζωής που αξίζει συλλογικά να υιοθετήσουμε και να καλλιεργήσουμε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider