Νέο ιστορικό ρεκόρ το 2020 στην κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο ιστορικό ρεκόρ το 2020 στην κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα
Νέο ιστορικό υψηλό στην εγχώρια κατανάλωση καυσίμου το 2020, το οποίο απέσπασε το ρεκόρ από το 2019. Υψηλές οι εισαγωγές LNG, με άνοδο των φορτίων από τις ΗΠΑ.

Τη διαρκώς αυξητική ζήτηση φυσικού αερίου στη χώρα μας πιστοποιεί η κατάρριψη του ενός ρεκόρ μετά το άλλο τα τελευταία χρόνια στην κατανάλωση καυσίμου. Ενδεικτικό είναι ότι, μετά το ιστορικό υψηλό του 2019, όταν η κατανάλωση έφτασε για πρώτη φορά τα 57,4 εκατ. Μεγαβατώρες (MWh), η ζήτηση την περασμένη χρονιά διαμορφώθηκε ακόμη υψηλότερα, κινούμενη σύμφωνα με πληροφορίες στις 62,9 εκατ. Μεγαβατώρες. Ένα νούμερο που, όπως είναι φυσικό, συνιστά τη μεγαλύτερη έως σήμερα επίδοση και καταδεικνύει τον βαθμό στον οποίο έχει μεγεθυνθεί η αγορά, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι μία 10ετία νωρίτερα η κατανάλωση δεν ξεπερνούσε τις 41,5 εκατ. Μεγαβατώρες.

Κατά κύριο λόγο, το ρεκόρ του 2020 προήλθε από την ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση πέρυσι του μεριδίου στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο και, σε πολύ μικρότερο βαθμό, στην ενίσχυση της διείσδυσης του καυσίμου σε βιομηχανικούς και εταιρικούς καταναλωτές. Σε αυτό εξάλλου συνηγορεί και το ότι, λόγω της πανδημίας, για ένα μεγάλο μέρος του 2020 οι οικονομικές δραστηριότητες υπέστησαν σημαντική περιστολή.

Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι το 2020 έκλεψε τα σκήπτρα από το περασμένο έτος κάθε άλλο παρά έκπληξη μπορεί να θεωρηθεί, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είχε ανακοινώσει ο ΔΕΣΦΑ το περασμένο φθινόπωρο, το διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2020 η εγχώρια κατανάλωση άγγιζε ήδη τις 46,2 εκατ. Μεγαβατώρες.

49 φορτία LNG πέρυσι στη Ρεβυθούσα

Στον ολοένα πιο κεντρικό ρόλο του φυσικού αερίου στο εγχώριο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, ως καυσίμου μετάβασης προς την πλήρη απανθρακοποίηση, αναφέρθηκε σε ομιλία του σε πρόσφατο συνέδριο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι πέρυσι εκτινάχθηκε στο 36% το μερίδιο του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με το ποσοστό του λιγνίτη να περιορίζεται μόλις στο 11%.

Ως αποτέλεσμα, όπως επισήμανε ο υπουργός, η κατανάλωση αερίου αυξήθηκε κατά 9,6% το 2020 έναντι του 2019, με τις εισαγωγές LNG να αποτελούν και πάλι σημαντική πηγή προέλευσης του καυσίμου που χρησιμοποιήθηκε στη χώρα. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, στις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας, κατέφθασαν πέρυσι 49 δεξαμενόπλοια, μεταφέροντας φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου από 8 χώρες.

Σε αυτές τις 8 χώρες, σημαντική θέση κατέλαβαν πέρυσι οι ΗΠΑ, καθώς ενισχύθηκαν σημαντικά οι αμερικανικές εξαγωγές LNG προς τη χώρα μας. Σύμφωνα με τα επίσημα αμερικανικά στοιχεία, οι ποσότητες που κατέφθασαν στη χώρα μας από την άλλη πλευρά υπερδιπλασιάστηκαν το 2020 έναντι του προηγούμενου έτους, αγγίζοντας το 2020 τα 1,37 δισ. κυβικά μέτρα, από 0,41 δισ. το 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider