Τον Μάρτιο η έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές με καινοτόμο «πράσινο» ομόλογο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τον Μάρτιο η έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές με καινοτόμο «πράσινο» ομόλογο
Θέμα εβδομάδων η έκδοση από τη ΔΕΗ ενός διεθνούς ομολόγου με «ρήτρα αειφορίας», με τα κεφάλαια που θα αντληθούν να προορίζονται στη χρηματοδότηση του business plan στις ΑΠΕ και τη μείωση του κόστους δανεισμού

Θέμα εβδομάδων είναι σύμφωνα με πληροφορίες η έκδοση διεθνούς ομολόγου από τη ΔΕΗ, καθώς η εταιρεία σχεδιάζει να βγει τον Μάρτιο στις αγορές. Μάλιστα, η άντληση κεφαλαίων θα επισφραγίζει την «πράσινη στροφή» της επιχείρησης, καθώς το ομόλογο θα περιλαμβάνει «ρήτρα αειφορίας», προβλέποντας τη δέσμευση έναντι των επενδυτών για την τήρηση ενός συγκεκριμένου οδικού χάρτη βιώσιμης εταιρικής ανάπτυξης.

Το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο ονομάζεται Sustainability-Linked Bond (SLB) και συνδέει την άντληση κεφαλαίων με την επίτευξη μετρήσιμων στόχων βελτίωσης των επιδόσεων, εντός του χρονοδιαγράμματος που θέτει ρητά ο εκδότης του ομολόγου, στις περιβαλλοντικές και κοινωνικές πρακτικές, καθώς και τις πρακτικές εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG). Υπό αυτή την έννοια, τα ομόλογα με «ρήτρα αειφορίας» έχουν ευρύτερη στόχευση από τα «πράσινα» ομόλογα, καθώς εκτός από τις περιβαλλοντικές δράσεις, περιλαμβάνουν και τις δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα.

Τέτοιες δράσεις συνάδουν με έναν από τους βασικούς στόχους της ΔΕΗ για τα προς άντληση κεφάλαια, δηλαδή τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της σχεδίου για την κατακόρυφη αύξηση τα επόμενα χρόνια του μεριδίου της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όπως είναι γνωστό, μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η ΔΕΗ υλοποιεί ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων, το οποίο ήδη από το τέλος του 2022 θα αγγίζει σε εγκατεστημένη ισχύ τα 500 MW.

Πρόκριμα η αξιολόγηση της Fitch

Επίσης, στο πλαίσιο της σύμπραξης με την RWE, που επισημοποιήθηκε πρόσφατα, προβλέπεται πως οι δύο ενεργειακοί Όμιλοι θα προχωρήσουν σε επενδύσεις 1 δισ. ευρώ, για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έως 1 GW. Μέρος των κεφαλαίων θα αξιοποιηθεί επίσης για τη βελτίωση του κόστους δανεισμού, με την αναχρηματοδότηση παλαιότερων δανείων που είχαν συναφθεί με λιγότερο ευνοϊκούς όρους.

Αν και δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το ύψος των κεφαλαίων που στοχεύει να αντλήσει η ΔΕΗ, σύμφωνα με εκτιμήσεις αυτό θα κινείται γύρω στα 500 εκατομμύρια. Ο δρόμος για την έξοδο της ΔΕΗ στις αγορές άνοιξε έπειτα από την αξιολόγηση της ΔΕΗ με «BB-» και σταθερό outlook από τον οίκο Fitch. Μάλιστα, το σταθερό outlook αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες της Fitch για σταθεροποίηση των EBITDA σε περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ κατά μέσο όρο για την περίοδο 2021-2023, λαμβανομένης υπόψη της επικείμενης απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων.

Η τελευταία έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές είχε πραγματοποιηθεί το 2014. Τότε, μέσω δύο δύο εκδόσεων τριετοὐς και πενταετούς διάρκειας, είχε αντλήσει κεφάλαια συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider