Τα νέα δεδομένα για το επίδομα θέρμανσης αλλάζουν τους όρους στην αγορά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα νέα δεδομένα για το επίδομα θέρμανσης αλλάζουν τους όρους στην αγορά
Το αυξημένο κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης αλλά και η διεύρυνση των καυσίμων στα οποία θα αφορά δημιουργούν νέα δεδομένα στην αγορά, μια αγορά η οποία εξακολουθεί να είναι υποτονική, λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας αλλά και την ιδιαίτερων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η υγειονομική κρίση.

Το αυξημένο κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης αλλά και η διεύρυνση των καυσίμων στα οποία θα αφορά δημιουργούν νέα δεδομένα στην αγορά, μια αγορά η οποία εξακολουθεί να είναι υποτονική, λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας αλλά και την ιδιαίτερων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η υγειονομική κρίση.

Το επίδομα θέρμανσης (το οποίο θα καταβληθεί σε όλους έως το τέλος Δεκεμβρίου) θα ξεπεράσει τα 95 εκατ. ευρώ φέτος (σε σχέση με τα 84 πέρυσι) ενώ διευρύνονται οι κατηγορίες των καυσίμων που θα αφορά με το φυσικό αέριο, το υγραέριο και τα ξύλα (ή πέλετ) να εντάσσονται στα καύσιμα που επιδοτούνται. Έτσι, το επίδομα «πετρελαίου θέρμανσης» μετατρέπεται σε «επίδομα θέρμανσης» με τους δικαιούχους να διεκδικούν από 80 έως 600 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία.

Ωστόσο, ο κλάδος πετρελαιοειδών, ο οποίος ήδη έχει πληγεί από την κατακόρυφη πτώση στα καύσιμα κίνησης δοκιμάζεται για μία ακόμη φορά όχι μόνο από την υποτονική ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης όσο και από την κατάτμηση του επιδόματος, το οποίο παραδοσιακά προοριζόταν αποκλειστικά για τη χρήση πετρελαίου.

Όπως είναι γνωστό, κατά την περίοδο της πανδημίας, οι μετακινήσεις υπήρξαν ιδιαίτερα περιορισμένες με τις βενζίνες (κατά το πρώτο επτάμηνο του έτους) να έχουν καταγράψει πτώση κατά 17,3% και το ντήζελ κίνησης κατά 10,9% αντικατοπτρίζοντας με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις συνέπειες των lockdown, των αλλαγών στις καθημερινές συνήθειες και της επιβράδυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ωστόσο, εξίσου απογοητευτικά είναι τα στοιχεία και για το πετρέλαιο θέρμανσης. Παράγοντας της αγοράς, μιλώντας στο insider.gr αναφέρει ότι «σήμερα, λίγες ημέρες μετά από την έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, η ζήτηση είναι πολύ υποτονική και περιορίζεται στους καταναλωτές οι οποίοι δεν είχαν αποθεματοποιήσει ποσότητες τον προηγούμενο Μάιο και τώρα εκμεταλλεύονται τη χαμηλή τιμή». Η παρατεταμένη καλοκαιρία αλλά και η στροφή σε εναλλακτικά καύσιμα όπως είναι το φυσικό αέριο δεν ενθαρρύνουν τη ζήτηση ενώ αντιρρήσεις έχει εκφράσει ο κλάδος και για την διεύρυνση των επιδοτούμενων καυσίμων. «Το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης είχε θεσμοθετηθεί επειδή είχε ανέβει ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, κάτι το οποίο δεν ισχύει για το φυσικό αέριο, το οποίο είναι πιο φθηνό καύσιμο. Η αγορά δεν αντιτάσσεται σε μέτρα τα οποία διευκολύνουν όλους τους καταναλωτές αλλά θα έπρεπε αντισταθμιστικά και χωρίς να δημιουργούνται στρεβλώσεις να ληφθεί κάποιο μέτρο. Αν για παράδειγμα μειωθεί ο φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο, τότε αυτό αυτόματα θα μπορούσε να καταστεί φθηνότερο και από όταν επιδοτείται», επισημαίνει η πηγή της αγοράς.

Αντιδράσεις, ωστόσο, έχουν προκύψει και για το ξύλο και τα πέλλετ καθώς μέρος της αγοράς υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να επιδοτούνται καύσιμα, η καύση των οποίων θεωρείται επιβλαβής για το περιβάλλον.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης

Το επίδομα δικαιούνται φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ως εξής:

-Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

-Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

-Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider