Το υδρογόνο θα δώσει ώθηση ύψους 200 δισ. στις ΑΠΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το υδρογόνο θα δώσει ώθηση ύψους 200 δισ. στις ΑΠΕ

Η «έκρηξη» υδρογόνου θα παρέχει ώθηση 200 δισ. δολάρια στην αιολική και ηλιακή ενέργεια, όπως ισχυρίζονται διεθνείς αναλυτές στις ΗΠΑ οι οποίοι συνεκτιμούν τις εξελίξεις στα ενεργειακά λαμβάνοντας υπ' όψιν και τις επερχόμενες εκλογές και μια ενδεχόμενη νίκη του Μπίντεν, ο οποίος τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, στα σενάρια που μελετώνται συμπεριλαμβάνεται και το υδρογόνο με μεγάλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας όπως η Nextera Energy και η Dominion Energy να έχουν καταρτίσει πολύ φιλόδοξους οδικούς χάρτες υδρογόνου.

Η Bank of America υποστηρίζει ότι το υδρογόνο θα μπορούσε να καλύψει τις τεράστιες ενεργειακές ανάγκες των ΗΠΑ, να τροφοδοτήσει τα αυτοκίνητα, να θερμαίνει τα σπίτια και επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η BAC λέει ότι έχουμε φτάσει στο σημείο εκκίνησης της αξιοποίησης αυτού του στοιχείου αποτελεσματικά και οικονομικά και προβλέπει ότι η αγορά υδρογόνου θα φτάσει τα 11 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2050.

Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η έκρηξη υδρογόνου είναι πιθανό να προσφέρει σημαντική ώθηση στην ανανεώσιμη ενέργεια δημιουργώντας σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες για ηλιακή και αιολική ενέργεια, η κλιμάκωση των οποίων θα μπορούσε να μειώσει ακόμη περισσότερο το κόστος παραγωγής υδρογόνου .

Αρκετοί ενεργειακοί κολοσσοί όπως η BP, η Siemens Energy, η Repsol και η Orsted έχουν ήδη περιγράψει τις στρατηγικές τους για το πράσινο υδρογόνο.

Το Plug Power με έδρα τις ΗΠΑ (NASDAQ: PLUG) έχει συνάψει μια συμφωνία με την Apex Clean Energy για την ανάπτυξη ενός πράσινου δικτύου υδρογόνου χρησιμοποιώντας την αιολική ενέργεια προσφέρει την ευκαιρία να αξιοποιήσει την ανανεώσιμη ενέργεια "πολύ χαμηλού κόστους" και βοηθά στην επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Το Plug έχει ως στόχο να παραχθεί πάνω από το 50% των αποθεμάτων υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές έως το 2024.

Η ευρωπαϊκή στρατηγική για το υδρογόνο

Πριν από τρεις μήνες, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει τη νέα της στρατηγική υδρογόνου ως μέρος του στόχου της να επιτύχει τους στόχους για ουδετερότητα άνθρακα για όλες τις βιομηχανίες της έως το 2050.

Η ΕΕ περιέγραψε έναν εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο να δημιουργήσει τουλάχιστον 40 γιγαβάτ ηλεκτρολυτών εντός των συνόρων της έως το 2030, ή 160 φορές την τρέχουσα παγκόσμια χωρητικότητα των 250MW. Η ΕΕ σκοπεύει επίσης να υποστηρίξει την ανάπτυξη 40 γιγαβάτ πράσινου υδρογόνου σε γειτονικές χώρες που μπορούν να εξάγουν στην περιοχή μέχρι τότε.

Παράλληλα, σκοπεύει να παράγει 6GW πράσινου υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2024.

Ο κόσμος παράγει σήμερα περίπου 70 εκατομμύρια μετρικούς τόνους υδρογόνου ετησίως, εκ των οποίων μόνο περίπου το 4% παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ενέργειας.

Αυτό συμβαίνει επειδή το πράσινο υδρογόνο είναι σήμερα η πιο ακριβή πηγή υδρογόνου, με το συμβατικό υδρογόνο που παράγεται από ορυκτά καύσιμα μέσω του Steam Methane Reforming (SMR) και της αεριοποίησης άνθρακα να είναι η φθηνότερη. Ωστόσο, η ΕΕ δεν φαίνεται να ασχολείται με το κόστος αυτή τη στιγμή, καθώς έχει θέσει ως προτεραιότητα την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Ή ίσως να θέλει να είναι από τους πρώτους που θα μπουν σε μια αγορά η οποία έχει πολλές προοπτικές ανάπτυξης.

Τι σημαίνει όμως ο στόχος του πράσινου υδρογόνου της ΕΕ για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας;

Σύμφωνα με τον Lewis της BNP Paribas Asset Management, η ανάπτυξη αυτών των δεσμεύσεων για το πράσινο υδρογόνο θα απαιτήσει περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια και τα μισά θα κατευθυνθούν προς την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Αυτή είναι μια ώθηση 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον παγκόσμιο τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αντιστοιχεί στον τετραπλασιασμό των επενδύσεων της ΕΕ στην καθαρή ενέργεια το 2019).

Ένα μεγάλο μέρος αυτού του υδρογόνου πιθανότατα πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στον τομέα της κινητικότητας, δίνοντας στους επενδυτές EV σοβαρή τροφή για σκέψη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider