ΔΕΗ: Το success story της ανάκαμψης και το «αγκάθι» των λιγνιτών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: Το success story της ανάκαμψης και το «αγκάθι» των λιγνιτών
Οι μεγαλύτερες πληγές της ΔΕΗ έχουν αρχίσει σιγά σιγά να κλείνουν. Τον τελευταίο χρόνο, πέρα από τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, εμφανίζονται βελτιωμένες τόσο οι επιδόσεις στην εισπραξιμότητα των λογαριασμών όσο και τα μέτρα συγκράτησης των καλών πελατών της.

Οι μεγαλύτερες πληγές της ΔΕΗ έχουν αρχίσει σιγά σιγά να κλείνουν. Τον τελευταίο χρόνο, πέρα από τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, εμφανίζονται βελτιωμένες τόσο οι επιδόσεις στην εισπραξιμότητα των λογαριασμών όσο και τα μέτρα ανάσχεσης της επιχείρησης στη φυγή των καλών πελατών της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στη διάρκεια του lockdown οι απώλειές της στον τομέα της εισπραξιμότητας κυμάνθηκε μεταξύ 20% και 25%, όταν την ίδια στιγμή οι ιδιώτες πάροχοι κατέγραφαν απώλειες της τάξης ακόμη και του 50%. Μάλιστα μετά την άρση του lockdown οι εισπράξεις των λογαριασμών της έχουν πλήρως επανέλθει σε επίπεδα προ πανδημίας. Αυτό ενισχύεται και από τις δύο συμφωνίες τιτλοποίησης που έκλεισε με τη J.P. Morgan και την PIMCO, μέσω των οποίων άντλησε περί τα 600 εκατ. ευρώ, και μάλιστα δίχως πρόσθετες εγγυήσεις, πέραν των ανεξόφλητων οφειλών.

Να θυμίσουμε ότι τα δύο deal τιτλοποίησης αφορούν ένα πακέτο οφειλών μικρότερου ρίσκου καθώς η διάρκεια των οφειλών είναι έως 60 ημέρες (για την άντληση 200 με 250 εκατ. ευρώ και επιτόκιο 3,5%) και ένα δεύτερο πακέτο οφειλών υψηλότερου ρίσκου άνω των 90 ημερών, από το οποίο θα αντλήσει 300 με 350 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 6,8%.

Επιπλέον, η πιο σκληρή στάση απέναντι στους «μπαταξήδες» πελάτες της έχει οδηγήσει σε βελτίωση του χαρτοφυλακίου της στη χαμηλή τάση, με το πελατολόγιό της να ενισχύεται πια από καλοπληρωτές. Παράλληλα, ο τομέας της εμπορίας αναμένεται να αναβαθμιστεί, έτι περαιτέρω, με τα νέα προγράμματα που ετοιμάζεται να λανσάρει στην αγορά η επιχείρηση έως το τέλος του έτους.

Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους – όπως έδειξαν τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου - η ΔΕΗ , πέτυχε επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία 457,3 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 448 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τα 9,3 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου εξαμήνου του 2019.

Το «αγκάθι» των λιγνιτών

Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ πιέζει για το ζήτημα των αντισταθμιστικών μέτρων λόγω του προγράμματος απολιγνιτοποίησης Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση ζητά αποζημίωση 200 εκατ. ευρώ ετησίως κατά την τριετία 2021- 2023 διότι αναγκάζεται να διατηρήσει σε λειτουργία τις ζημιογόνες λιγνιτικές μονάδες. Δεν είναι τυχαίο ότι η μονάδα «Μεγαλόπολη 3» θα βάλει «λουκέτο» ένα εξάμηνο νωρίτερα. Να θυμίσουμε ότι το θέμα της ανάκτησης κόστους από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων έχει τεθεί από τον επικεφαλής της ΔΕΗ, κ. Γιώργο Στάσση, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε είχε παρουσιάσει το νέο business plan της επιχείρησης.

Το ζήτημα έχει τεθεί και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να εξεταστεί σε συνάρτηση με το θέμα της υποχρέωσης της χώρας μας να δώσει πρόσβαση ιδιωτών στην λιγνιτική παραγωγή. Σύμφωνα με την ΕΕ η πρόταση που εξετάζεται προβλέπει την πρόσβαση σε συγκεκριμένο μερίδιο του φορτίου βάσης της ΔΕΗ. Ωστόσο κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι συμφωνία δεν θα υπάρξει εάν δεν ρυθμιστούν συνολικά τα θέματα της ΔΕΗ, ώστε να διασφαλιστεί ότι η επιχείρηση δεν θα υποστεί ζημίες.

Σε κάθε περίπτωση ακόμη και αν δεν βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση και η υπόθεση οδηγηθεί και πάλι στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης – του οποίου τα γρανάζια δεν κινούνται με μεγάλες ταχύτητες – έως ότου φτάσει η υπόθεση στο εδώλιο οι λιγνίτες μπορεί και να έχουν σβήσει, πλην της νέας μονάδας «Πτολεμαϊδα 5», οπότε η πρόσβαση για τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ στο μερίδιο παραγωγής των λιγνιτών θα ήταν μικρό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider