Shell: «Μαχαίρι» στα κόστη εν όψει της ενεργειακής μετάβασης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Shell: «Μαχαίρι» στα κόστη εν όψει της ενεργειακής μετάβασης
Η Shell σχεδιάζει να επικεντρωθεί περισσότερο στις αγορές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Royal Dutch Shell επιδιώκει να μειώσει έως και το 40% το κόστος παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης ρευστού, ώστε να μπορεί να αναθεωρήσει τις δραστηριότητές της και να επικεντρωθεί περισσότερο στις αγορές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Ο σχεδιασμός της Shell για τη μείωση του κόστους, γνωστός εσωτερικά ως Project Reshape αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος και θα επηρεάσει τα τρία κύρια τμήματα της με στόχο την εξοικονόμηση τουλάχιστον 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που τέθηκε μετά την κρίση του COVID-19.

«Είχαμε ένα υπέροχο μοντέλο, αλλά είναι σωστό για το μέλλον; Θα υπάρξουν διαφορές, δεν είναι μόνο θέμα δομής αλλά και κουλτούρας», δήλωσε μια ανώτερη πηγή της Shell, η οποία αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Πέρυσι, το συνολικό λειτουργικό κόστος της Shell ανήλθε σε 38 δισεκατομμύρια δολάρια και οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ανήλθαν σε 24 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Shell θέλει τώρα να επικεντρωθεί στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μερικούς βασικούς κόμβους, όπως ο Κόλπος του Μεξικού, η Νιγηρία και η Βόρεια Θάλασσα, ανέφεραν οι πηγές.

Στον τομέα φυσικού αερίου της εταιρείας, ο οποίος διαχειρίζεται τις δραστηριότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου της Shell (LNG) καθώς και κάποια παραγωγή φυσικού αερίου, εξετάζονται επίσης βαθιές περικοπές, ανέφεραν οι πηγές.

Η αναθεώρηση της στρατηγικής της εταιρείας επικεντρώνεται στη μείωση του κόστους από το δίκτυο της Shell των 45.000 πρατηρίων - το μεγαλύτερο στον κόσμο - το οποίο θεωρείται ως μια από τις «πιο υψηλής αξίας δραστηριότητες» και αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη μετάβαση, ανέφεραν άλλες πηγές στο Reuters.

«Υποβάλλουμε μια στρατηγική αναθεώρηση του οργανισμού, ο οποίος σκοπεύει να διασφαλίσει ότι είμαστε έτοιμοι να ευδοκιμήσουμε καθ 'όλη τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης και να έχουμε μια απλούστερη οργάνωση, η οποία είναι επίσης ανταγωνιστική ως προς το κόστος. Εξετάζουμε μια σειρά από επιλογές και σενάρια αυτή τη στιγμή, τα οποία αξιολογούνται προσεκτικά », δήλωσε εκπρόσωπος της Shell.

Μιλώντας σε αναλυτές στις 30 Ιουλίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Shell Ben van Beurden δήλωσε ότι η Shell ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για «επανασχεδιασμό».

Ομάδες στα τρία κύρια τμήματα της Shell μελετούν επίσης πώς να αναδιαμορφώσουν την επιχείρηση κόβοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας και αφαιρώντας τα επίπεδα διαχείρισης τόσο για να εξοικονομήσουν χρήματα όσο και για να δημιουργήσουν μια εταιρεία nimbler καθώς ετοιμάζεται να αναδιαρθρώσει, ανέφεραν οι πηγές.

Η Shell, η οποία απασχολούσε 83.000 υπαλλήλους στο τέλος του 2019, προχώρησε σε μια σημαντική προσπάθεια μείωσης του κόστους μετά την εξαγορά της BG Group 2016 ύψους 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία βοήθησε στην ενίσχυση της ρευστότητας τα τελευταία χρόνια.

Τα λειτουργικά έξοδα της Shell, τα οποία περιλαμβάνουν τα έξοδα παραγωγής, διανομής, διαχείρισης και έρευνας και ανάπτυξης, μειώθηκαν κατά 15% ή κατά περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια, κατά το διάστημα 2014 - 2017.

Ωστόσο, η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση λόγω του COVID-19 σε συνδυασμό με τα σχέδια της Shell για μηδενισμό των εκπομπών άνθρακα έως το 2050 οδήγησαν στην αναθεώρηση της στρατηγικής της.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider