Κάποιες ενεργοβόρες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να χάσουν το 43% της αξίας τους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κάποιες ενεργοβόρες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να χάσουν το 43% της αξίας τους
Οι 100 μεγαλύτερες εταιρείες του δείκτη MSCI ACWI θα χάσουν το 43% της χρηματιστηριακής τους αξίας έως το 2025.

Οι κλιματικές πολιτικές που υιοθετούν οι εθνικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις επιχειρήσεις με υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να χάσουν το 43% της αξίας τους μέχρι το 2025, σύμφωνα με σχετική έρευνα.

Η έρευνα που δημοσίευσε η εταιρεία συμβούλων Vivid Economics και Transition Transition (η οποία υποστηρίζεται από τον οργανισμό PRI για τις υπεύθυνες επενδύσεις των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά τον αντίκτυπο που θα έχουν οι πολιτικές κατά της κλιματικής αλλαγής στις πιο μεγάλες επιχειρήσεις στον κόσμο στις επόμενες δεκαετίες. Συγκεκριμένα, η έκθεση αναλύει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις του δείκτη MSCI ACWI - που περιλαμβάνει περισσότερες από 2.700 επιχειρήσεις σε 49 χώρες - θα επηρεαστούν από «μια απότομη και διαταραγμένη πολιτική απάντηση στην αλλαγή του κλίματος».

Σύμφωνα με την έκθεση, μια «αναπόφευκτη πολιτική απάντηση» θα στερήσει περί τα 2,3 τρισ. δολάρια από την αξία των εταιρειών του δείκτη.

Οι 100 μεγαλύτερες εταιρείες του δείκτη θα χάσουν το 43% της χρηματιστηριακής τους αξίας έως το 2025, ποσό που ισοδυναμεί με συνολική απώλεια 1,4 τρισ. δολαρίων, ενώ οι 100 εταιρείες με τις καλύτερες επιδόσεις θα μπορούσαν να δουν αύξηση της αξίας τους κατά 33%, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε κέρδος 700 δισ. δολαρίων.

Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων θα πληγούν περισσότερο, επισημαίνει η PRI, ενώ οι συντάκτες της έκθεσης αναμένουν ότι ο τομέας θα χάσει το ένα τρίτο της αξίας του, καθώς τα περιθώρια θα μειωθούν λόγω της πτώσης της ζήτησης. Μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων θα ήταν οι εταιρείες άνθρακα, σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα χάσουν το 44% της αξίας τους και το 64% των κερδών τους ως αποτέλεσμα των νέων πολιτικών για το κλίμα.

Η PRI ισχυρίζεται ότι οι 10 εταιρείες με τη μεγαλύτερη αξία στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, εν τω μεταξύ, θα μπορούσαν να δουν τις αποτιμήσεις τους να μειώνονται κατά 31%, μια απώλεια η οποία ισοδυναμεί με μισό τρισεκατομμύριο δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.