Bloomberg: Ο καπιταλισμός πίσω από τη νίκη κατά της κλιματικής αλλαγής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Ο καπιταλισμός πίσω από τη νίκη κατά της κλιματικής αλλαγής
Στα δύο τρίτα του κόσμου, οι ΑΠΕ έχουν καταστεί οι φθηνότερες μορφές ενέργειας.

«Το μόνο καύσιμο που έχει μέλλον είναι ο άνθρακας. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν αποτελούν επιλογή». Αυτή ήταν η δήλωση που είχε κάνει πριν από δέκα χρόνια ο CEO της μεγαλύτερης επιχείρησης εξόρυξης άνθρακα στον κόσμο μιλώντας μπροστά στους νομοθέτες. Το επιχείρημά του ήταν ότι η ενέργεια από άνθρακα αναπτυσσόταν με ρυθμούς πολύ πιο ταχείς σε σχέση με άλλες μορφές ενέργειας όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα πυρηνικά και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η παγκόσμια ζήτηση είχε αυξηθεί κατά 53% μέσα σε δύο δεκαετίες, όπως ανέφερε ενώ απαντώντας για τη χρήση των ΑΠΕ είχε επισημάνει ότι αυτές «δεν αποτελεί επιλογή».

«Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αποτελούν μόνο το 1% του σημερινού ενεργειακού μίγματος των ΗΠΑ», δήλωσε στους συναδέλφους του ο Gregory Boyce, τότε διευθύνων σύμβουλος της Peabody Energy Corp και πρόσθεσε ότι «Δεν είναι ρεαλιστικό να προτείνουμε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα συμβατικά βασικά καύσιμα».

Αυτές είναι δηλώσεις που είχαν γίνει τότε. Γιατί φέτος την άνοιξη, οι ΑΠΕ κάλυψαν τις ενεργειακές ανάγκες των ΗΠΑ σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ό,τι οι ΑΠΕ, κάτι το οποίο καθιστά σαφές ότι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια έχουν προφτάσει τα ορυκτά καύσιμα.

Στα δύο τρίτα του κόσμου, οι ΑΠΕ έχουν καταστεί οι φθηνότερες μορφές ενέργειας. Η διείσδυση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο θα φθάσει το 50% μέχρι το 2050, με βάση τις προβλέψεις του BloombergNEF. Μέχρι τότε, ο άνθρακας και η πυρηνική ενέργεια θα εξαφανιστούν στις ΗΠΑ, καθώς θα εκτοπιστούν από τις φθηνότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το φυσικό αέριο.

Ο θρίαμβος της αγοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη νίκη στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ο πολλαπλασιασμός της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, δεν έχει ηθική βάση αλλά βασίζεται στη λογική του καπιταλιστικού συστήματος. Η χρήση τους είναι πιο κερδοφόρα για τις επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας και πλέον μια βιομηχανία η οποία βασίστηκε αρχικά σε μεγάλες κρατικές επιδοτήσεις, τείνει να καταστεί σημαντικός βραχίονας της οικονομίας.

Με πληροφορίες από το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider