Στασιμότητα στην πώληση των ΕΛΠΕ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στασιμότητα στην πώληση των ΕΛΠΕ
Στον «πάγο» δείχνει να έχει μπει η πώληση των ΕΛΠΕ εν όψει εκλογών. Πηγή της επιχείρησης, μιλώντας στο insider.gr, εκτιμά ότι «το πιθανότερο είναι ότι δεν θα προχωρήσει ουσιαστικά η διαδικασία τουλάχιστον με την παρούσα κυβέρνηση».

Στασιμότητα επικρατεί στην υπόθεση της αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ μετά από το ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης τον προηγούμενο μήνα. Και ενώ η έλευση των Θεσμών μέσα στην εβδομάδα μπορεί να δώσει το έναυσμα προκειμένου να τοποθετηθούν τα δύο άμεσα εμπλεκόμενα μέρη, δηλαδή το Δημόσιο και η Paneuropean (όμιλος Λάτση), πηγή της επιχείρησης, μιλώντας στο insider.gr, εκτιμά ότι «το πιθανότερο είναι ότι δεν θα προχωρήσει ουσιαστικά η διαδικασία τουλάχιστον με την παρούσα κυβέρνηση». Αυτό σημαίνει ότι αν επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη εκτίμηση, η διαδικασία μετατίθεται για μετά το φθινόπωρο και κατ' επέκταση, παρά τις συζητήσεις που μπορεί να γίνουν στο άμεσο μέλλον για μια νέα διαγωνιστική διαδικασία, τα όποια σχέδια δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν άμεσα, εκτός αν υπάρξει κάποια πολύ έντονη πίεση από την πλευρά των Βρυξελλών, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί.

Όπως είναι γνωστό, στον προηγούμενο άγονο διαγωνισμό το ελληνικό Δημόσιο είχε διαθέσει το 20% από το 35,48% που κατέχει και η Paneuropean είχε διαθέσει το 30,1% από το 45,47%.

Η πλευρά Λάτση θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του εγχειρήματος καθώς είναι άγνωστο αν θα εμμείνει στην απόφασή της να διαθέσει το 30,1% των μετοχών της, αν θα διαθέσει μικρότερο μερίδιο ή ακόμη και μεγαλύτερο και με ποιόν τρόπο θα το κάνει αυτό. Όπως αναφέρει άτομο που παρακολουθεί από κοντά τη διαδικασία, «η πλευρά Λάτση, ύστερα και από τις εξελίξεις με το Ελληνικό, μπορεί να μην θελήσει να προχωρήσει τη διαδικασία». Το ενδεχόμενο να μην γίνει τελικά η πώληση, παραμένει ανοιχτό κάτι που επιβεβαίωσε και πριν από λίγο καιρό και ο κ. Σταθάκης ο οποίος κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση είχε σημειώσει ότι δεν αποκλείεται η πιθανότητα να μην προχωρήσει τελικά το δημόσιο στην πώληση των μετοχών του.

Σημειώνεται ότι στον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ, κανένα από τα δύο σχήματα που είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον («Glencore – Carlyle» και «Vitol – Sonatrach») δεν υπέβαλε δεσμευτικές προσφορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider